Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας: "Δεν θα ανεχθούμε την μετακίνηση γιατρού από Νοσοκομείο του νομού μας"

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας: "...

Όσο για τα μέτρα του ασφαλιστικού που προτείνονται, παύει η εξασφάλιση των συντάξεων και του εφάπαξ, τονίζει η ΕΙΝΑ

Την έκπληξη τους εκφράζουν τα μέλη του ΔΣ της E.I.N.A. (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας) σχετικά με την προσπάθεια της 6ης ΥΠΕ, όπως λένε, να μετακινήσει συναδέλφους καρδιολόγους από την καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» προς την Καρδιολογική κλινική του ΓΝ – Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Η Ε.Ι.Ν.Α., όπως τονίζει στην ανακοίνωση της που απέστειλε στα Μέσα ενημέρωσης, θεωρεί απαράδεκτη και καταχρηστική την αναγκαστική μετακίνηση οποιουδήποτε Ιατρού που υπηρετεί σε ένα νοσοκομείο για την κάλυψη υπηρεσιών Υγείας σε νοσοκομείο όμορου νομού. "Τα τελευταία χρόνια η κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ οδήγησαν σε διάλυση τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η υποχρηματοδότηση, το εγκληματικό πάγωμα των προσλήψεων και η κατάργηση των κινήτρων για την περιφέρεια, κυριολεκτικά άδειασαν την περιφέρεια από γιατρούς αγροτικούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους.

Οι εναπομείναντες γιατροί εργάζονται σε χειρότερες, συχνά απάνθρωπες συνθήκες προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες μια κοινωνίας φτωχοποιημένης από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Με μπαλώματα –μετακινήσεις ιατρών- προσπαθεί να καλύψει τη γύμνια της πολιτικής της.

Οι επείγουσες αυτές μετακινήσεις αποκαλύπτουν την υγειονομική εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει η περιφέρεια. Επίσης αποκαλύπτει την παντελή έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού με την οποία αντιμετωπίζουν οι κάθε λογής διοικήσεις τους μαχόμενους γιατρούς του ΕΣΥ, την οικογενειακή και προσωπική τους υπόσταση, αλλά και την προκλητική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ασθενών.

Σε κάθε περίπτωση: Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την μετακίνηση γιατρού από Νοσοκομείο του νομού μας. Η ασέβεια στην προσωπική, οικογενειακή και επιστημονική μας αξιοπρέπεια δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση έχει σαφή υποχρέωση να καλύψει άμεσα τις κενές θέσεις ΕΣΥ όπου υπάρχουν, και να φροντίσει για την κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της χώρας άμεσα. Όσο και να «τεντώσει» το υπάρχον δυναμικό, αυτό από μόνο του είναι πλέον φανερό ότι δεν φτάνει.  Μπορεί μόνον να σπάσει από την ακραία εντατικοποίηση. Η ΕΙΝΑ θα σταθεί στο πλευρό των γιατρών σε οιαδήποτε απόπειρα πειθαρχικής δίωξης τους στην περίπτωση που αρνηθούν το παράνομο εντέλλεσθε."

Την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α. υπογράφουν ο πρόεδρος Τάσος Γιακουμής και ο Γραμματέας Γιώργος Ευφραιμίδης

*Στο μεταξύ αναφορικά με τις εξελίξεις στο κρίσιμο θέμα του ασφαλιστικού, το ΔΣ της ΕΙΝΑ πήρε τις εξής αποφάσεις.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της: "Η Κοινωνική Ασφάλιση, 83 χρόνια μετά την καθιέρωσή της, έχει περάσει πολλές περιπέτειες στην πατρίδα μας.

Εικοσιτρία χρόνια τώρα, από το νόμο Σιούφα, το νόμο Ρέππα και τη μνημονιακή “μεταρρύθμιση” Λοβέρδου το 2010 και από τη ληστεία των θαλασσοδανείων, των “δομημένων” του χρηματιστηρίου το 1999 και του PSI το 2012 ήταν αρκετά να βρεθούμε στο φάσμα της αναστολής πληρωμών συντάξεων και της μέχρις εσχάτων εργασίας στο βαθύ γήρας.

Το τρίτο μνημόνιο της αριστερής κυβέρνησης που “θα καταργούσε όλα τα μνημόνια”, δίνει τη χαριστική βολή στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, μετατρέποντας τις συντάξεις σε προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα και βάζοντας από την πόρτα την “αναγκαιότητα” της ιδιωτικής ασφάλισης.

Επιτυγχάνεται έτσι ένας σχεδιασμός που είχε εξυφανθεί το 2001 με το σχέδιο Γιαννίτση και ο οποίος διαλύθηκε τότε μετά από μια πρωτοφανή Γενική Απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με την “αρχιτεκτονική” του σχεδίου Κατρούγκαλου/κυβέρνησης, συμφωνούν οι τοκογλύφοι-εταίροι-δανειστές αλλά το σχέδιο αυτό, όποτε φτάσει στη Βουλή θα είναι ακόμη χειρότερο. Η αρχιτεκτονική αυτή καταργεί βίαια την αλληλεγγύη των γενεών και ωθεί σε μια αντίληψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος που πετάει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μη εχόντων.

Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτικές νεοφιλελεύθερες και αντιασφαλιστικές, εμπεδώνονται πια καταστρέφοντας την κοινωνική ασφάλιση, "ξεφορτώνοντας" το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και την εργοδοσία από το βάρος της.

Με τα μέτρα που προτείνονται, παύει η εξασφάλιση των συντάξεων και του εφάπαξ.

•    Το κράτος εγγυάται μόνο για την “εθνική” σύνταξη των 384 ευρώ, κι αυτή με κριτήρια που οι δανειστές απαιτούν να είναι εισοδηματικά.

•    Το εφάπαξ -παρακρατημένα χρήματα όλου του βίου- δεν “υπάρχει” στο σχέδιο, γιατί συνδέεται με τις αποδόσεις των ταμείων και τα έσοδα από την περιουσία τους. Αν λοιπόν τα αποθεματικά έχουν εξαερωθεί με τις ληστείες της πρόσφατης και παλαιότερης περιόδου (τότε που δανείζονταν άτοκα), ποιες αποδόσεις θα δώσουν το εφάπαξ; Ξέχωρα που το ΔΝΤ απαιτεί την κατάργησή του.

•    Η “αναλογική” σύνταξη συνδέεται με τις αποδοχές όλου του βίου (σε προηγούμενους νόμους ήταν το 80% του καλύτερου μισθού της τελευταίας 5ετίας και μέχρι πρόσφατα ο μέσος όρος των μισθών της τελευταίας πενταετίας).

•    Για τους ήδη συνταξιούχους, η “προσωπική διαφορά” θα ισχύσει μέχρι τον 6ο του 2018 και στη συνέχεια θα εξισωθούν με τους “νέους” συνταξιούχους περιμένοντας την ανάπτυξη...

•    Οι επικουρικές συντάξεις είναι αυτές που θα εξαφανιστούν στην ουσία τους, μιας και η απόδοσή τους εξαρτάται από την εξέλιξη της “διαπραγμάτευσης” και τα …δημογραφικά δεδομένα!

•    Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι με τη δημιουργία του υπερταμείου ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) εξισώνονται οι παροχές, προσκρούουν στο γεγονός ότι οι πόροι τους έχουν λεηλατηθεί και επιβάλλονται για όλους προνοιακού χαρακτήρα παροχές με ανοιχτό το δρόμο για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης για όσους μπορούν. Με την υπερφορολόγηση και εισφοροεπιβάρυνση αγροτών και ελ. επαγγελματιών, θα στραφούν όλο και περισσότεροι στην εισφοροδιαφυγή και στην απαξίωση της αναγκαιότητας για κοινωνική ασφάλιση.

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι οι νέοι επιστήμονες -οι γιατροί εν προκειμένω- που βλέπουν κλειστές τις θύρες του ΕΣΥ και προσέβλεπαν σε μια διέξοδο ιατρείου μετά την ειδικότητα για να μη μεταναστεύσουν, ωθούνται ταχέως στην εξαθλίωση. Με τη φορολογική πολιτική και τις ρυθμίσεις εισφορών του ασφαλιστικού, πολλά ιατρεία θα κλείσουν και όσοι δε φύγουν στο εξωτερικό γίνονται μισθωτοί όμηροι των μεγάλων αλυσίδων υγείας που υπάρχουν και θα ανοίξουν κι άλλες, με μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας.

Κι όσοι μπορέσουν θα βολοδέρνουν στα επικουρικά, χωρίς δυνατότητα σχεδιασμού της ίδιας τους της ζωής. Μ' αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η όποια δυνατότητα ανανέωσης του συστήματος και διάσωσης των δομών υγείας που απαξιώνονται ταχέως.

Στα 67 ο γιατρός -όπως κι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι- δε θα παίρνει ούτε την εθνική σύνταξη πλήρη, γιατί απλά δε θα έχει προλάβει να “μαζέψει” 40 χρόνια ασφάλισης.

Να κρατήσουμε ότι:

1. Μέσα στο 2016 θα πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δις ευρώ! και

2. Το κράτος έδινε για συντάξεις 19 δις το 2009 και τώρα εγγυάται μόνο 9 δις!

Αυτά τα μέτρα θα βυθίσουν περαιτέρω το συνταξιοδοτικό σύστημα στην κρίση, μιας και οι βασικές αιτίες διάλυσής του δηλαδή η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία και η μαύρη εργασία προωθούνται ακόμα περισσότερο με την υποταγή στα μνημόνια.

Πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων η τιμωρία των εγκλημάτων του χρηματιστηρίου και του PSI και συνεχίζεται η αντίληψη “ιδιοκτησίας” των αποθεματικών των ταμείων από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Πόσο μάλλον που κατευθύνονται στο Μολώχ του δημοσίου χρέους, ενός χρέους που έχει αποδειχθεί ότι είναι επαχθές και άδικο.

Η πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με τα μέτρα Κατρούγκαλου. Η κοινωνική ασφάλιση δέχεται τη χαριστική βολή.

Δε μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί. Δε γίνεται να χρησιμοποιούνται τα ίδια "επιχειρήματα" των δανειστών ενώ ο λαός τα είχε απορρίψει ως εκβιαστικά. Δεν έχουμε σκοπό να διαπραγματευτούμε ρυθμίσεις σε αυτό το πλαίσιο.
Επιστρέφεται όλο ως απαράδεκτο και καταστροφικό για την κοινωνία.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς. Συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Ξεκινούμε εκστρατεία ενημέρωσης των νοσοκομειακών γιατρών και καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 27/1/16 στις 7μμ στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών (Βότση 42 και Κορίνθου, 2ος όροφος)."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις