Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έχετε προβληματική σχέση με το φαγητό; Οι «Ανώνυμοι Υπερφάγοι» της Πάτρας είναι εδώ για να σας βοηθήσουν

Έχετε προβληματική σχέση με το φαγητό; Ο...
Βγενόπουλος Φάνης

Χέρι βοηθείας σε όσους έχουν ψυχαναγκαστική προσέγγιση προς την τροφή

Εάν πιστεύετε ότι οι «Ανώνυμοι Υπερφάγοι» είναι ένα πρόγραμμα που θα σας δώσουν δίαιτες, μεζούρες και αυστηρές οδηγίες για την απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε κάνετε λάθος.

Στους «Ανώνυμους Υπερφάγους»  κανείς δεν έχει «μαγικές λύσεις», κανείς δεν δίνει υποσχέσεις για «γρήγορη απώλεια βάρους» και κυρίως κανείς δεν κρίνει.

Οι «Ανώνυμοι Υπερφάγοι» είναι μια αδελφότητα ανθρώπων που μοιράζεται το ίδιο πρόβλημα: Την ψυχαναγκαστική προσέγγιση προς το φαγητό, είτε πρόκειται για βουλιμία, είτε για νευρική ανορεξία, είτε για παχυσαρκία.

Άνθρωποι που παλεύουν όλη τους τη ζωή με τα κιλά τους και τις εμμονές τους, αποφασίζουν να δώσουν μια ευκαιρία στο πρόγραμμα των «Α.Υ.» με στόχο να αναρρώσουν και να αντιμετωπίσουν τη σχέση τους με το φαγητό με κύρια όπλα την κατανόηση και την  αλληλοϋποστήριξη.

Διότι, το ζητούμενο  δεν είναι πώς θα χάσει κάποιος κιλά, αλλά πώς θα απελευθερωθεί από την εξάρτησή του, το φαγητό.

To πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια από το Ρίο Ράντσο του Νιού Μέξικο των ΗΠΑ, με πρωτοβουλία της Ροζάν Σ. και δύο άλλων γυναικών και σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αριθμεί 54.000 μέλη, που συναντώνται σε 6.500 ομάδες, σε περισσότερες από 75 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Η εισαγωγή της ιδέας και στην Ελλάδα έγινε στα μέσα του 1980.

Στην Πάτρα, η πρώτη ομάδα των «Ανώνυμων Υπερφάγων» λειτούργησε τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Με την πάροδο των χρόνων ατόνησε για να επανακάμψει τον Ιούνιο του 2011.

Οι συγκεντρώσεις των «Α.Υ.» γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου μέσα στη στοά, στην ίδια αίθουσα που γίνονται και οι συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών.

Στην ομάδα συμμετέχουν αυτή την περίοδο, 8-10 άτομα.

Κάθε μέλος έρχεται στις συνεδριάσεις, μιλάει για τον εαυτό του και οι υπόλοιποι τον ακούν και του συμπαραστέκονται. Χωρίς την παρουσία ειδικών και ψυχολόγων, χωρίς να ασκείται κριτική, χωρίς να δίνονται συμβουλές -μόνο λόγια ενθάρρυνσης.

Το πρόγραμμα ανάρρωσης των Α.Υ. ακολουθεί το πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών με τα «12 βήματα».

Αλλάζοντας τις λέξεις «αλκοόλ» και «αλκοολικός» με τις λέξεις «φαγητό» και «ψυχαναγκαστικός υπερφάγος», αποδεχόμενοι τον τριπλό χαρακτήρα της αρρώστιας τους (σωματικό, ψυχικό και πνευματικό), οι Α.Υ. επιδιώκουν να μειώσουν την έγνοια για το φαγητό, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να αναλογιστούν πώς θέλουν να είναι η ζωή τους.

Για να ενταχθεί κάποιος στους Α.Υ. αρκεί να έχει πάρει την απόφαση πως θέλει να απεξαρτηθεί από την εξαρτησιογόνα ουσία που ονομάζεται φαγητό. Κατά τα λοιπά, δεν έχει καμία υποχρέωση -ούτε καν χρηματική.

Αν και πνευματικό θεμέλιο του προγράμματος είναι η ανωνυμία των μελών, ωστόσο μεταξύ τους και με δική τους πρωτοβουλία, αναπτύσσονται δεσμοί οι οποίοι συνεχίζουν και εκτός συναντήσεων.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Δεσμοί που όμως λέει στο thebest.gr, η Ειρήνη η οποία συμμετέχει στις συναντήσεις των «Α.Υ.» αποδεικνύονται «σωτήριοι».

«Σε στιγμές αδυναμίας τηλεφωνούμε ο ένας στον άλλον και παίρνουμε δύναμη για να μην ξανακυλήσουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Η Ειρήνη αν και δεν έχει ξεκινήσει τα «12 βήματα» συμμετέχει στο πρόγραμμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που λειτουργεί και όπως λέει η ζωή της έχει αλλάξει.

«Πριν το πρόγραμμα το φαγητό για εμένα ήταν ένας εφιάλτης. Μόλις έτρωγα λίγο, ένοιωθα αμέσως ενοχές και τύψεις και επειδή αισθανόμουν έτσι, έτρωγα κι άλλο. Και ένοιωθα έτσι, ίσως γιατί από τα παιδικά μου χρόνια, το φαγητό για μένα ήταν απαγορευμένο. Όλοι μου έλεγαν να μην τρώω για να μην παχύνω…

Έβγαινα με τους φίλους μου, περνούσα ωραία, αλλά εάν στο τέλος της βραδιάς, δεν πήγαινα από το ζαχαροπλαστείο να πάρω δυο πάστες και να τις φάω σπίτι μόνη μου, δεν ένοιωθα “πλήρης”», λέει χαρακτηριστικά η Ειρήνη.

Όσο για τη ζωή της με το πρόγραμμα των «Ανώνυμων Υπερφάγων» αναφέρει: «Αν και η πρόοδος μου είναι αργή, ωστόσο υπάρχει διαφορά. Σιγά – σιγά, έχω αρχίσει να αφαιρώ τροφές και με τη βοήθεια της διαιτολόγου μου, μπορώ να πω ότι έχω αλλάξει. Πλέον δεν έχω το άγχος της απώλειας βάρους, ούτε των υψηλών στόχων. Ξέρω πως όλα αυτά θα γίνουν βήμα – βήμα και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα βέβαια θέλει πολύ εσωτερική δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο».

15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ανήκετε ή όχι στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν επεισόδια ή κρίσεις υπερφαγίας;

Κατά κανόνα τα µέλη των Ανώνυµων Υπερφάγων έχουν απαντήσει θετικά στις περισσότερες –αν όχι σε όλες– από τις 15 ερωτήσεις που ακολουθούν.

Αν και προβλήµατα όπως αυτό διαγιγνώσκονται µόνο από εξειδικευµένους επιστήµονες, οι απαντήσεις στο παρακάτω σύντοµο ερωτηµατολόγιο των Ανώνυµων Υπερφάγων µπορούν να δώσουν µια ιδέα σε κάθε ενδιαφερόµενο σχετικά µε το πόσο κοντά βρίσκεται και ο ίδιος στη διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας...

1 Τρως όταν δεν είσαι πεινασµένος/η;

2 Συνεχίζεις αυτές τις «κρίσεις φαγητού» χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος;

3 Έχεις συναισθήµατα ενοχής και τύψεων αφού φας υπερβολικά;

4 Αφιερώνεις υπερβολικά πολύ χρόνο και σκέψη στο φαγητό;

5 Περιµένεις µε ευχαρίστηση και ανυποµονησία τις στιγµές που µπορείς να φας µόνος/η σου;

6 Σχεδιάζεις εκ των προτέρων αυτές τις κρίσεις φαγητού;

7 Τρως λογικά µπροστά σε άλλους και µετά συµπληρώνεις αν είσαι µόνος/η σου;

8 Επηρεάζει το βάρος σου τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου;

9 Έχεις προσπαθήσει να κάνεις δίαιτα για µια εβδοµάδα (ή και περισσότερο) για να αποτύχεις τελικά;

10 Δυσανασχετείς µε τους άλλους όταν σου λένε: «βάλε λίγη θέληση» για να σταµατήσεις να τρως πολύ;

11 Παρότι έχει αποδειχθεί το αντίθετο, συνεχίζεις να ισχυρίζεσαι ότι µπορείς να κάνεις δίαιτα «από µόνος/η σου», όποτε το θελήσεις;

12 Σε πιάνει ακατάσχετη όρεξη για φαγητό κάποια συγκεκριµένη ώρα, µέρα η νύχτα, εκτός από την ώρα των γευµάτων σου;

13 Τρως προκειμένου να ξεφύγεις από έγνοιες ή φασαρίες;

14 Έχεις ακολουθήσει ποτέ θεραπεία για παχυσαρκία ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται µε το φαγητό;

15 Η συμπεριφορά σου σχετικά µε το φαγητό κάνει εσένα η κάποιους άλλους δυστυχισμένους;

ΤΑ 12 ΒΗΜΑΤΑ

Ακολουθώντας τα δώδεκα βήματα του προγράμματος, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι:

1. Παραδέχονται ότι είναι ανίσχυροι απέναντι στο φαγητό και ότι δεν ήλεγχαν πια τη ζωή τους.

2. Καταλήγουν να πιστέψουν ότι, μία δύναμη μεγαλύτερη από τους ίδιους θα μπορούσε να τούς επαναφέρει στα λογικά τους.

3. Αποφασίζουν να παραδώσουν τη ζωή τους και τη θέλησή τους στη φροντίδα του Θεού, (όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται βάσει της θρησκείας, ή των αντιλήψεών τους).

4. Κάνουν μία άφοβη και διερευνητική απογραφή του εαυτού τους.

5. Παραδέχονται μπροστά στον Θεό, τον εαυτό τους και σ' έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων τους.

6. Είναι απολύτως έτοιμοι να αφήσουν τον Θεό να εξαλείψει όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρα τους.

7. Τον παρακαλούν ταπεινά να τούς απαλλάξει από αυτά τα ελαττώματα.

8. Κάνουν έναν κατάλογο όλων των ανθρώπων που είχαν βλάψει και γίνονται πρόθυμοι να επανορθώσουν τα λάθη τους.

9. Κάνουν άμεσες επανορθώσεις, όπου είναι δυνατό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό θα έκανε ζημιά στους ίδιους, ή σε άλλους.

10. Συνεχίζουν να κάνουν την προσωπική τους απογραφή και όταν σφάλλουν, το παραδέχονται αμέσως.

11. Ζητούν, μέσω της προσευχής και του διαλογισμού, να βελτιώσουν τη συνειδητή επαφή τους με τον Θεό, (όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται), προσευχόμενοι μόνο να τούς δείξει τη θέλησή Του και να τούς δώσει τη δύναμη να εκπληρώσουν το θέλημά Του.

12. Έχοντας μία πνευματική αφύπνιση -ως αποτέλεσμα αυτών των βημάτων- προσπαθούν να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και σε άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους και να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές σε όλες τις υποθέσεις της ζωής τους.

ΠΑΤΡΑ

Πλ. Β. Γεωργίου 30 (εντός στοάς), 1ος όροφος

Τηλ.: 6980643750 (Θεοδώρα)

Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

Τρίτη & Παρασκευή 19:00-20:15

Την 1η Τρίτη κάθε μήνα η συγκέντρωση είναι ανοικτή

 

* Λόγω της ανωνυμίας που τηρείται τους «Α.Υ.» το όνομα της Ειρήνης δεν είναι αληθινό, ωστόσο η μαρτυρία της είναι πραγματική.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις