Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΛΕΥΚΑΔΑ: Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ- Δύο νεκροί και 4 τραυματίες- Αποστολή στη Λευκάδα thebest.gr– Ionian Channel- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από το κατεστραμμένο Αθάνι- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

ΛΕΥΚΑΔΑ: Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ- Δύο...

Στις 9.11 έγινε η σεισμική δόνηση - Αισθητή στην μισή Ελλάδα

23.20 Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στο χωριό Αθάνι το οποίο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές σε σπίτια, αλλά και σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης).

Πολλά σπίτια κρίνονται ακατοίκητα και οι κάτοικοι θα φιλοξενηθούν σε κάποια ξενοδοχεία στη Βασιλική, ενώ πρόκειται να στηθούν σκηνές στην περιοχή.

Το Αθάνι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στους Εγγρεμνούς, που μεγάλο μέρος της φημισμένης παραλίας και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν έχει καλυφθεί από τις κατολισθήσεις.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που αποτελείται από τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, αναμένεται να επιστρέψει στη Λευκάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη αντιπεριφέρεια, προκειμένου να σχεδιάσουν τις περαιτέρω ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και πολλά ασθενοφόρα και γιατροί, ώστε να επέμβουν άμεσα αν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη.

 

23.07   Φόβους την πρόκληση νέων κατολισθήσεων από τις μετασεισμικές δονήσεις εκφράζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στη Λευκάδα, κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε αυτοψία αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα στην κατάσταση των πετρωμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό πρωινό σεισμό μεγέθους 6R.

Όπως αναφέρει επίσης το ΙΓΜΕ, «η κατολίσθηση που κόστισε τη ζωή της 70χρονης γυναίκας, δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλεφθεί, καθώς προκλήθηκε εξαιτίας του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.»

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο επιστημόνων από την περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ, με σκοπό την συλλογή μακροσεισμικών στοιχείων, η καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας τους, καθώς η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υποβοήθησή τους στο έργο της διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού.

 

 

 

17:39 Συγκλονιστικές εικόνες στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, όπου έχασε την ζωή της η 82χρονη, καταγράφει για λογαριασμό του Ιόνιαν και του thebest.gr, Νίκος Γιαπρακάς. Όπως μας μεταφέρει στο χωριό επικρατεί ακόμα μεγάλη αναστάτωση ενώ οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι από τον φονικό σεισμό που χτύπησε το νησί.

Μάλιστα ηλικιωμένος που μίλησε με τον δημοσιογράφο υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει ζήσει, από το 1948 και μετά τουλάχιστον 4 μεγάλους σεισμούς, όμως ο σημερινός δεν είχε καμία σχέση με τους υπόλοιπους. «Ήταν πολύ πιο δυνατός. Μα συντάραξε», σημειώνει.

Σχεδόν το σύνολο των σπιτιών του χωριού έχει υποστεί ζημιές, ακόμα και τα πιο καινούργια κτίρια, ενώ έχουν πέσει δύο εκκλησίες. Η νύχτα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, ενώ από στιγμή σε  στιγμή στο χωριό φθάνει και το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην Λευκάδα.

14.53: Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία που σημειώνεται στη Λευκάδα, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι σημειώθηκε νέος μετασεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στις 14.08 ακολούθησε νέα δόνηση της τάξης των 3,4 Ρίχτερ, η τελευταία δόνηση που έγινε αισθητή και στην Πάτρα, σημειώθηκε στις 14.37 και ήταν έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ήδη στο νησί της Λευκάδας βρίσκονται ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαπρακάς και ο εικονολήπτης Κώστας Μαρσέλης, οι οποίοι θα μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις για το Ionian Channel και το thebest.gr.

13:52 Δεκατρείς μετασεισμούς έχει δώσει μέχρι τώρα η Λευκάδα, ανάμεσά τους και έναν 5,2 ρίχτερ

12:25 Μεγάλη καταστροφή δείχνουν οι πρώτες εικόνες από το χωριό Αθάνι της Λευκάδας, μετά τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ. (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: Από την ώρα του σεισμού στη Λευκάδα - "Παναγία μου")

Επιβεβαιώθηκε πριν λίγο η θλιβερή είδηση και του δεύτερου θανάτου από το σεισμό στην Λευκάδα. Πρόκειται για μια γυναίκα 82 (και όχι 71, όπως μεταδόθηκε νωρίτερα) ετών στο χωριο Αθάνι. Τέσσερα άτομα , ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν ήδη μεταφερθεί τραυματισμένα στο ΚΥ Βασιλικής. Στη Λευκάδα σπεύδουν κλιμάκια μηχανικών, πυροσβεστών και γιατρών από την Πάτρα.

Αμέτρητες ζημιές και στην Ιθάκη από το σεισμό

10:46: Συνεχίζονται οι μετασεισμοί από τον πρωινό σεισμό στη Λευκάδα. Πριν λίγα λεπτά σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Λέκκα σημειώθηκε μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Πάτρα. (Νέα σεισμική δόνηση 5,2 ρίχτερ στη Λευκάδα - Πιθανόν να είναι μετασεισμός).

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο θύμα στο νησί μετά την 60χρονη που καταπλακώθηκε από βράχο. Σοβαρά τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας κοντά στο Αθάνι που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους.

Στο μεταξύ, ο Άκης Τσελέντης από το Δουβλίνο όπου βρίσκεται ενημερώνει μεσω των social media:

"Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξουρι. Ειναι ενα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αςτοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντα σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία.Eιναι επάνω στο μεγάλο ρήγμα που περνα δυτικά απο Κεφαλλονια κ Λευκάδα εύχομαι το τμήμα ΝΔ της Νυρράς να μην ενεργοποιηθεί. Θα ερχεται πολλούς μετασεισμούς που λόγω του μικρού εστιακού βάθους και της απόστασης θα ειναι πολυ αισθητοι"

10.23: Μια νεκρή μετρά η Λευκάδα σήμερα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι θύμα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, ο δρόμος προς Εγκρεμνούς κυριολεκτικά έχει εξαφανιστεί από τεράστια κατολίσθηση.

Σε άλλο σημείο του νησιού έπεσε μια κολώνα της ΔΕΗ πάνω σε μια γυναίκα και την τραυμάτισε. Επίσης υπάρχει πτώση βράχων σε ορεινό σημείο του νησιού.

Σχολεία και δημόσια κτήρια άντεξαν, όπως και το νοσοκομείο της πόλης που είναι ένα κτήριο το οποίο έχει υποστεί φθορές στο παρελθόν. Για προληπτικούς λόγους ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό βγήκαν από το κτήριο, ωστόσο δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

10.00πμ Σύμφωνα με νεώτερη μέρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός υπολογίζεται σε 6,1 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπιζεται 27 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Λευκάδας, κοντά στο χωριό Αθάνι και τη γνωστή παραλία Πόρτο Κατσίκι.

Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 9.10  το πρωί.

(Η ώρα του σεισμού των 6.1 R της Λευκάδας, σε καφετέρια της Πάτρας - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Έχουν ακολουθήσει τέσσερις μετασεισμοί 4,1( στις 9.18) 3,5(9.19), 3,7 (9.29) 3,6 (9.35) Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και στην Αττική.

Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

"Το ρήγμα Λευκάδας - Κεφαλονιάς είναι μεγάλο και δίνει τέτοιους σεισμούς" δήλωσε πριν λίγο ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

 

Μιλώντας στο Μέγκα ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά» στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρία κατοίκου από το Νυδρί στο Εthnos.gr, ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον σεισμό του 2003 ενώ, καθώς εκείνη τη στιγμή στα σχολεία του νησιού βρίσκονταν σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πολλά παιδιά και γονείς βγήκαν έντρομα στους δρόμους.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 9.12

Σεισμική δόνηση αυτή την ώρα έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδαςκαι είχε μεγάλη διάρκεια.

Συμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η δόνηση είχε ένταση που ξεπερνούσε τα 5,6 Ρίχτερ ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας.

Με το κόκκινο αστέρι ο μεγάλος σεισμός και τις κόκκινες βούλες οι μετασεισμοί που ακολούθησαν

Με το κόκκινο αστέρι ο μεγάλος σεισμός κ...

Με το κόκκινο αστέρι ο μεγάλος σεισμός και τις κόκκινες βούλες οι μετασεισμοί που ακολούθησαν

Πτώσεις αντικειμένων σημειώθηκαν σε κατοικίες και επιχειρήσεις του νησιού καθώς και στην Κεφαλλονιά

Φωτο από lefkadapress.gr

Φωτο από lefkadapress.gr

Φωτο από lefkadapress.gr

Φωτό από mylefkada.gr

Φωτό από mylefkada.gr

Φωτό από mylefkada.gr

Φωτ. από protothema

Φωτ. από protothema

Φωτ. από protothema

Φωτ. από protothema

Φωτ. από protothema

Φωτ. από protothema

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Φωτ. από Vigil News

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις