Στις 9 μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση
Απόψε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής (EFC). Πρόκεται για ένα διευρυμένο Euroworking Group, στο οποίο οι επικεφαλής Οικονομολόγοι όλων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερωθούν από το «κουαρτέτο» των θεσμών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων – επειδή στα δάνεια που δίνει o ESM συνεισφέρουν όλες οι χώρες της ΕΕ και όχι μόνον αυτές της Ευρωζώνης.
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ, μέσω τηλεδιάσκεψης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και σύνδεση με την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
Τα αγκάθια
- Το μακροοικονομικό σενάριο, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα. Συζητείται σήμερα και το Σάββατο αλλά μόνον στα τεχνικά κλιμάκια. Πέρα από τα δημοσιονομικά ζητήματα (ύφεση, πρωτογενές πλεόνασμα, εισπράξεις φόρων, δαπάνες για μισθούς και συντάξεις) εδώ μπλέκεται και το θέμα του «κουρέματος» του χρέους για το οποίο διαφωνούν οι δανειστές μεταξύ τους. Έστω και δύσκολα όμως, το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να κλείσει έως την Δευτέρα, αλλιώς η συνολική συμφωνία απομακρύνεται και έρχεται στο προσκήνιο η εναλλακτική λύση για δάνειο-γέφυρα.
- Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα υποκαταστήσει τα προνοιακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, δεν μπόρεσε να συζητηθεί ούτε χθες, ούτε προχθές, ίσως και να μην καταστεί εφικτό ούτε και σήμερα. Ενδεχομένως αύριο η ελληνική πλευρά να μπορέσει να ξεπεράσει τα εμπόδια για να «πλασάρει» το δικό της σχέδιο.
- Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθεί επίσης σήμερα και το θέμα των κόκκινων δανείων, με βάση την εισήγηση της ιαπωνικής Nomura. Παρά τις αντιδράσεις των δανειστών για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου κρατικού φορέα που θα χειριστεί τις υποθέσεις αυτές, η ελληνική πρόταση συζητείται και δεν έχει απορριφθεί.
- Tο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπαίνει και πάλι στο τραπέζι, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να εξετάζουν την ελληνική πρόταση, αλλά να επιμένουν ακόμη στη δική τους.
Παράλληλα η κυβέρνηση από πλευράς της αναμένεται να καταθέσει και την πρότασή της για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, η ελληνική πρόταση για την πρόωρη συνταξιοδότηση προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας κατά τουλάχιστον μία 5ετία, με άμεση εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Προβλέπει αύξηση ορίων ηλικίας 6 μήνες κάθε χρόνο (αντί 18 για μήνες που λένε οι δανειστές) και ολοκλήρωση το 2021 έως 2022.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο να «τρέξουν» τα stress tests μέσα στον Αύγουστο, να δημοσιευθούν πριν από τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα και η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, για να αποκλειστεί εντελώς το «κούρεμα» καταθέσεων.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών επιδιώκεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανόν την Τετάρτη 12 Αυγούστου) ενώ η κυβέρνηση αναμένει να λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο προσχέδιο του νέου Μνημονίου.
Στόχος είναι το προσχέδιο αυτό να λάβει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να κυρωθεί από τα ξένα κοινοβούλια και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση «στο παρά ένα», προκειμένου στις 20 Αυγούστου να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










