Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εφιάλτης- Στις φλόγες η χώρα- Στέλνει πυροσβεστικά αεροσκάφη η Κομισιόν- Δεκάδες σπίτια κάηκαν στη Λακωνία-Καταστροφές στον Υμηττό-ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Εφιάλτης- Στις φλόγες η χώρα- Στέλνει πυ...

Κόλαση φωτιάς από τα ξημερώματα στην χώρα

23.28    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου, σε θαμνώδη έκταση.

Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση. Στο σημείο επιχειρούν 16 άτομα με 6 οχήματα.

      23.25  Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 5.30 το απόγευμα στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. «Η φωτιά έχει πολλά μέτωπα, καίει σε πέντε διαφορετικές χαράδρες. Δεν καίγονται πεύκα, ούτε ελιές, κυρίως δεν κινδυνεύουν άνθρωποι», δήλωσε ο διοικητής της Π.Υ. Κορινθίας, Αχιλλέας Τζουβάρας.

      Στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα με 30 άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αποσύρθηκαν τα αεροσκάφη Καναντέρ και Πετζετέλ, που συνέδραμαν νωρίτερα στην κατάσβεση.

      Στην Αργολίδα, εξάλλου, ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στα Ίρια, αφού έχουν μειωθεί οι εστίες, ενώ έχει ελαττωθεί και η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

      Σημαντική βοήθεια στην ανίχνευση των εστιών, από τη μεριά της θάλασσας, πρόσφεραν παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, καθώς υπήρχε αδυναμία οπτικής επαφής με την περιοχή του Βουρλιά. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο στο έργο της κατάσβεσης έπαιξαν και οι ρίψεις αεροσκαφών.

      «Πάμε καλά, οι άνεμοι έχουν πέσει και είμαστε αισιόδοξοι ότι τη νύχτα θα καταφέρουμε περισσότερα· θα μας βοηθήσει και η αύρα της θάλασσας», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Π.Υ. Αργολίδας, Κωνσταντίνος Προύντζος. Στην περιοχή των Ιρίων δρουν 15 οχήματα με 35 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

      Στη Μεσσηνία, τέλος, σύμφωνα με το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, πλήρως κατασβήστηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, καίγοντας 20 στρέμματα αγροτικής έκτασης, με ελιές και ξερά χόρτα.

      22.55 Πρόσθετα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

      Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα ενεργοποίησε σήμερα το απόγευμα το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα.

      «Σε λίγες ώρες, η ΕΕ ήταν σε θέση να ανταποκριθεί χάρη στη Γαλλία που διαθέτει αεροσκάφη πυρόσβεσης τα οποία έχει παραχωρήσει εθελοντικά στην κοινή δεξαμενή των μέσων πολιτικής προστασίας της ΕΕ», σημειώνει.

      «Η ΕΕ βοηθάει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης και συνέχισε:

      «Έχουμε αντιδράσει γρήγορα και με πλήρη αλληλεγγύη στο κάλεσμά της Ελλάδας για βοήθεια. Η Επιτροπή είναι ευγνώμων προς τη Γαλλία για την άμεση απόκρισή της, κάνοντας τη χρήση των αεροπλάνων της δυνατή. Συνεχίζουμε τη στενή επαφή μας με τις αρμόδιες αρχές στην Αθήνα».

      Η Γαλλία συνεισφέρει με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ένα αεροπλάνο συντονισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν ενεργοποιηθεί αεροπλάνα από τα εθελοντικά μέσα πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

      Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ελλάδα αύριο το απόγευμα.

       

      21.36  Σύσκεψη για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου αποφασίστηκε η πλήρης επιφυλακή και της αστυνομίας εν όψει των δύσκολων ημερών.

      Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη και με τη συμμετοχή όλου του επιτελείου της ΕΛΑΣ.

      Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

      Παράλληλα τίθεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών δύο υδροφόρα οχήματα και οι δύο «αύρες» που έχει η ΕΛΑΣ ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να ενεργούν σε τυχόν δασικές πυρκαγιές. Επίσης θα είναι σε ετοιμότητα όλα τα λεωφορεία της αστυνομίας για την απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

       

      19.13  Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας λόγω των ισχυρών ανέμων ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας κατά την τελευταία ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

      Όπως ανακοίνωσε  για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι των περιοχών Φαρακλό, Λάχι και Άγιος Νικόλαος.

      Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Μαλακάσα όπου εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες στην περιοχή του Καρέα για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πράγμα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία από στελέχη της Πυροσβεστικής .

      Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας .

      Σημειώνεται ότι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ ταυτόχρονα στην Αττική όπου καταβάλλονταν προοπάθειες στον Καρέα και την Μαλακάσα, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε άλλες 66 αστικές πυρκαγιές και σε 40 παροχές βοήθειας.

      Εξάλλου, αναμένεται η απάντηση στο αίτημα για υποστήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων .

       

      19.10 Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σύσκεψη στο Μεγαρο Μαξίμου για τις φωτιές .Εξερχόμενος ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε: Είναι πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και πιθανόν προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος που θυμίζει το 2007. Αποφασίσαμε οι ένοπλες δυνάμεις να κάνουν περιπολίες σε όλους τους ορεινούς όγκους για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα.

      Ζητώ από τους πολίτες, εθελοντές να βρισκονται κάτω από τον συντονισμότ ς πυροσβεστικής και να συνδράμουν σε κατάσβεση και πρόληψη. Ο,τιδηποτε περίεργο βλέπουν να το καταγγέλουν.

      18.23 Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας λόγω των πολλαπλών μετώπων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε αγροτικές εκτάσεις, καίγοντας κυρίως υπολείμματα καλλιεργειών και χαμηλή βλάστηση.

      Φωτιά έχει ξεσπάσει στα Γιάννενα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα μεταβαίνουν στο σημείο 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

      18.21 Περισσότερα από 100 παιδιά που βρισκονταν σε κατασκήνωση κοντά στην Μαλακάσα και η οποία εκκενώνεται μεταφέρονται αυτή την ώρα στην Αθήνα για να παραληφθούν από τους γονείς τους .

      Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο δήμο Πύλου-Νέστορος, στις 17:00.

      Ήδη επιχειρούν για την κατάσβεσή της 5 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ συντρέχουν και οι υπηρεσίες του δήμου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

      Βέβαιος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος τονίζοντας ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε «τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα».

      17.38 Θετικά είναι τα νέα από τα μέτωπα του Υμηττού και της Λακωνίας. Φαίνεται οτι οι προσπάθειες των πυροσβεστών και εθελοντών αποδίδουν και πως ίσως σε λίγη ώρα αν βοηθήσουν λίγο οι καιρικές συνθήκες θα έχουν καταφέρουν να τις θέσουν υπό έλεγχο.

      «Αυτό που βλέπω μοιάζει να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας» δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στις μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Λακωνία και άλλες περιοχές.

      17.00 Όπως τόνισε πριν λίγο ο Νίκος Τσόγκας, εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

      Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Καρέα.Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για περιοριστεί. Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Στη Λακωνία επίσης εξακολουθεί να είναι δύσκολη η κατάσβεση λόγω των θυελλωδών ανέμων. Πέντε αγροικίες κάηκαν ήδη.

      Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας Εύβοιας. Εκκενώθηκε καταυλισμός Ρομά.

      Μάχη πυροσβεσης στην Μαλακάσα, κοντά στο σκοπευτήριο.Η πυροσβεστική διενεργεί προανάκριση για όλες τις φωτιές.

      Ήδη έχει υπάρξει αίτημα στον ευρωπαικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για ενίσχυση με τέσσερα αεροσκάφη.

      16.16 Νέα πύρινα μέτωπα σε Αργολίδα, Μαλακάσα και Εύβοια.

      Πεύκα και ελιές κατακαίει από τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Νέα Αρτάκη, στην Εύβοια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

      Πύρινο μέτωπο και στην Μαλακάσα στο 43χλμ Αθηνών-Λαμίας, προς Ωρωπό. Στην περιοχή επιχειρούν 7 οχήματα με 20 πυροσβέστες.

      Πυρκαγιά και στην περιοχή Ίρια Αργολίδας, όπου επιχειρούν 9 οχήματα με 23 πυροσβέστες και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

      Χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει τα Κύθηρα, καθώς λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, έχει καταστραφεί ένα μέρος από τους πυλώνες κύριας τροφοδοσίας του νησιού.

      15.50 Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα Αττικής, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό. Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.

      «Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι' αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν. Παράλληλα, ζημιές σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

      Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στον Καρέα- Φεύγουν οι κάτοικοι- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

      Στο μεταξύ σε επιφυλακή το νοσοκομείο Μολάων στο οποίο σπεύδειο Γ.Γ. του υπουργείου υγείας. Σε εξέλιξη το τεράστιο πύρινο μέτωπο. Εκκενώθηκαν χωριά και το Κ.Υ της περιοχής.

      15.01: Ψυχραιμία και προσπάθεια απ΄όλες τις πλευρές για να αντιμετωπιστούν οι φωτιές, συνέστησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του, μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.

       

      14.40: Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη βρίσκεται στον Καρέα όπου μαίνεται η φωτιά. Ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας πριν από λίγο στην ΕΡΤ, τόνισε: Όλοι καταβάλουν κάθε προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα, για να σωθούν περιουσίες και πρώτα απ' όλα, ζωές ανθρώπων.

      Κάτοικοι αποδοκίμασαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

      14.32: Πέντε άτομα στο νοσοκομείο λόγω της πυρκαγιάς στον Καρέα. Μάλιστα ο ένας είναι πυροσβέστης. Οι διακομισθέντες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας του καπνού.

       

      14.30: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή του Πισσώνα κοντά στην Χαλκίδα. Μαίνεται ανεξέλεγκτη

       

      14.21: Ένας 58χρονος είναι νεκρός στη Νεάπολη όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά. Πρόκειται για Έλληνα που ζούσε μόνιμα στην Ελβετία, ο οποίος είχε μεταφερθεί, νωρίτερα, στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από καπνούς, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

       

      14.17: Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώνεται από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε ενημέρωση για τις φωτιές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

       

      14.14:Εκκενώνεται το κέντρο υγείας στη Νεάπολη Λακωνίας- ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

       

      14.07: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στον Υμηττό, στο ύψος της περιοχής του Καρέα.

      Πολύ κοντά σε σπίτια έχει φτάσει, πλέον, η πυρκαγιά, ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος. Στην προσπάθεια κατάσβεσής της επιχειρεί παράλληλα με 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και ένα ελικόπτερο.

       

      13.47: Σύμφωνα με ανάρτηση του Π. Καμμένου «Οι πιλότοι του canadair της ΠΑ που κατέπεσε είναι καλά στην υγεία τους ο ένας ελαφρά τραυματισμένος».

      Δείτε το καναντέρ που έπεσε εδώ

       

      13.33: Στο υπουργείο Άμυνας και ακολούθως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τις φωτιές στη Λακωνία και και στον Καρέα.

      12.26: Αναγκαστική προσγείωση καναντέρ που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λακωνία, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση. Καλά στην υγεία τους οι δυο πιλότοι

      13.20: Καναντέρ έπεσε πριν από λίγο στο Φαρακλό Λακωνίας, το οποίο συμμετείχε στη κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι πιλότοι αγνοούνται.

      Η φωτιά έχει περικυκλώσει τη Νεάπολη και η περιοχή εκκενώνεται.

      Στα 50 έχουν φτάσει τα οχήματα που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λακωνία και τους 120 οι πυροσβέστες. Από αέρος τα 4 αεροσκάφη ενισχύθηκαν με 3 επιπλέον φτάνοντας τα 7

      Επιτόπου βρίσκονται επίσης, 25 άτομα πεζοπόρο και δύο ελικόπτερα.

      Κάτοικοι του χωριού Άγιος Νικόλαος έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του χωριού που έχει περικυκλωθεί από τις φωτιές. Σε ετοιμότητα το λιμενικό ώστε να παραστεί ανάγκη να εκκενωθούν.

      Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά έχει μπει σε χωριά, ενώ ανέφερε ότι έχει πληροφορίες για καμμένα σπίτια στο Φαρακλό.

      Ο δήμαρχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

      Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.

      Διαβάστε επίσης:

      Ξέσπασε φωτιά στον Καρέα- Σε εξέλιξη η επιχείρηση της Πυροσβεστικής

      Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Δυτική Ελλάδα στη μεγάλη φωτιά της Λακωνίας

      Αιγιάλεια: 80 στρέμματα δασικής έκτασης έχει κάψει η φωτιά στο Γκραίκα

      Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

      Ειδήσεις