Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα προκαλεί πολιτικό σεισμό- Μετά το "όχι", τι;

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισ...

Υψηλοί τόνοι από την Αντιπολίτευση που μιλάει για πραξικόπημα

Οι υψηλοί πολιτικοί τόνοι που επικράτησαν μετά τα μεσάνυχτα, όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προϊδεάζουν για μα επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, στις 12 το μεσημέρι, όπου η Εθνική Αντιπροσωπία καλείται να υιοθετήσει ή να απορρίψει την κυβερνητική πρόταση.

Η αντιπολίτευση μιλάει για «πραξικόπημα», θεωρώντας αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Σχετικές δηλώσεις έκαναν στις 3 τα ξημερώματα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε υψηλούς τόνους ήσαν και οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά.

Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Mega μίλησε για μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «μπορεί να μην φτάσουμε καν στο δημοψήφισμα, καθώς οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χιλιάδες πολίτες σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους και ξεχύθηκαν τα ξημερώματα στα ΑΤΜ κάνοντας αναλήψεις!

Πάντως σήμερα Δραγασάκης και Τσακαλώτος «πετάνε» για Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντήσουν τον Μάριο Ντράγκι και να του ζητήσουν συνέχιση της προστασίας των Ελληνικών Τραπεζών μέσω του ELA, μέχρι να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός.

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα της άλλης Κυριακής 5 Ιουλίου, είναι «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι προτείνει στον λαό να ψηφίσει «όχι», αν και δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι.

Ωστόσο, εκείνο που θεωρείται αναγκαίο να κάνει η κυβέρνηση είναι να περιγράψει ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα, αν πλειοψηφήσει το «όχι», με απλά λόγια να περιγράψει το «plan B».

Γιατί ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε από κάποια κυβερνητικά στελέχη ότι «μετά το “όχι” οι δανειστές θα αλλάξουν στάση», δείχνει μάλλον πρόχειρος, αν όχι επιπόλαιος ή αβάσιμος.

Βεβαίως, ο πολιτικός χρόνος που έχουμε μπροστά μας μέχρι την άλλη Κυριακή δεν είναι μικρός και πολλά θα κριθούν (και για την τελική στάση των δανειστών), και από τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές, από τη Δευτέρα το πρωί.

Είναι φανερό πάντως ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες και γεμάτες γεγονότα.

Και καλό είναι να πέσουν οι υψηλοί τόνοι και η πολιτική αντιπαράθεση να εξαντληθεί μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια και ήρεμο κλίμα.

Τελικά, είναι δικαίωμα του Ελληνικού λαού να αποφασίσει πώς θέλει να πορευτεί. Και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να τού το αμφισβητήσει κανείς.

Το χρονικό των εξελίξεων

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα πήγε κατευθείαν στο Μαξίμου και στις 8 το βράδυ συγκάλεσε Κυβερνητικό Συμβούλιο (συμμετείχαν μόνον οι Υπουργοί, όχι οι Αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί) για να τους ενημερώσει για όσα έγιναν στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα, προσερχόμενοι κάποιοι Υπουργοί στο Μαξίμου, όπως ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωναν βέβαιοι για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας στο Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, αν και ο Πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές από χθες το μεσημέρι ότι η πρόταση των δανειστών δεν τον καλύπτει.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ σήμανε συναγερμός στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία καθώς ο Πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως και τους Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, μετατρέποντας το Κυβερνητικό σε Υπουργικό Συμβούλιο.

Στις 12 τα μεσάνυχτα διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η επιβεβαίωση ήλθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που λίγο πριν τη 1 τα μεσάνυχτα προέβη σε διάγγελμα ανακοίνωσε την προκήρυξη δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΟ το δραματικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα - Ο ίδιος προτείνει ΟΧΙ στην πρόταση των εταίρων - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Πάτρα: Ξημερώματα στα ΑΤΜ για αναλήψεις, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ


Απίστευτη εκτροπή του Άδωνι Γεωργιάδη με ύβρεις κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα


Σαμαράς: "Ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις