Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αποτέλεσμα πρώτης ψηφοφορίας: δεν βγαίνει Πρόεδρος και πάμε σε εκλογές αν δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική ανατροπή

Αποτέλεσμα πρώτης ψηφοφορίας: δεν βγαίνε...

Πως ερμηνεύεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή, δεν έφερε χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τα 160 "ΝΑΙ" στην υποψηφιότητα Δήμα, είναι λιγότερα από όσα προσδοκούσε η κυβέρνηση, που θεωρούσε ότι μπορούσε σήμερα να αθροίσει ακόμα και 165 ψήφους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να εκλεγεί Πρόεδρος, αν δεν υπάρξουν συνταρακτικές ανατροπές. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του διευθυντή της εφημερίδας "ΒΗΜΑ" κ. Καρακούση που ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας οδηγεί σε εκλογές.

Το ίδιο συμπέρασμα απορρέει και από τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών της και κάλεσε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα.

Αν δεν υπάρξει μια συνταρακτική ανατροπή θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, 20 βουλευτές να αλλάξουν στάση μέσα σε 12 ημέρες, καθώς δεν θα έχουν να προβάλλουν έναν σημαντικό λόγο για να δικαιολογήσουν την αλλαγή στάσης τους.

Το ποια θα είναι η συνταρακτική ανατροπή είναι κάτι που έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση.

Άλλοι προτείνουν να δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς για διεξαγωγή εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνία εντός του 2015, άλλοι πάλι επαναφέρουν το σενάριο για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού χωρίς Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

Ωστόσο, αυτά τα σενάρια προσκρούουν αυτή τη στιγμή στη ρητή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. έστω και να τα συζητήσουν.

Να θυμίσουμε ότι τον  κ. Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρητοι Βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου. Απόντες ήσαν ο κ. Γιοβανόπουλος, η κ. Χατζησοφιά (με επιστολή της δήλωσε ότι αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε ΟΧΙ), ο κ. Κασαπίδης (δικαιολογημένα λόγω θανάτου του πατέρα του) και οι πρώην Χρυσαυγίτες Μπούκουρας και Αλεξόπουλος. Οι 4 απουσίες (δηλαδή, πλην της κ. Χατζησοφιά) εκτιμώνται ως προανάκρουσμα του "ΝΑΙ" στην δεύτερη ή την τρίτη ψηφοφορία.

Διαβάστε εδώ πως εξελίχθηκε η ψηφοφορία

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις