Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τι δείχνει η υποψηφιότητα Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας-Που προσβλέπει ο Σαμαράς

Τι δείχνει η υποψηφιότητα Δήμα για την Π...
Νασόπουλος Νάσος

Του Ν.Π. Νασόπουλου

Ούτε έκπληξη, ούτε καν αίσθηση προκάλεσε η επιλογή Σαμαρά να ορίσει ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.  Πρόκειται για μια καθαρά κομματική επιλογή, που κινείται μακράν των σεναρίων για πρόσωπο έκπληξη, όπως της ακαδημαϊκού Αρβελέρ, του σκηνοθέτη Γαβρά ή του καθηγητή Νανόπουλου, τα ονόματα των οποίων διακινούνταν στα δημοσιογραφικά γραφεία ως πιθανές επιλογές για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Αναμφίβολα, ο Σταύρος Δήμας είναι ένας ήπιων τόνων πολιτικός, αλλά αυτό δεν του αφαιρεί τον κομματικό μανδύα. Πολύ απλά, αυτό σημαίνει ότι όποιος μη Νεοδημοκράτης βουλευτής τον ψηφίσει δεν μπορεί να προβάλει ως επιχείρημα ότι «θαμπώθηκε από την αύρα και την φρεσκάδα» του υποψηφίου Προέδρου, αλλά η επιλογή του θα ισοδυναμεί με πλήρη ευθυγράμμιση και απόλυτη ταύτιση με το κυβερνητικό μπλοκ και την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική

Δεδομένου ότι η περίπτωση Δήμα δεν έχει τα χαρακτηριστικά αφ’ εαυτής να διευρυνθεί σε μια ομάδα αναποφάσιστων, υπάρχουν δύο εκδοχές για το λόγο που την επέβαλλαν:

Πρώτη εκδοχή (λιγότερο πιθανή): ο κ. Σαμαράς έχει ήδη εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, οπότε επέλεξαν ένα πρόσωπο με το οποίο δεν θα έχουν και προβλήματα στην πορεία.

Δεύτερη εκδοχή (περισσότερο πιθανή): ο κ. Σαμαράς θεωρεί αδύνατη τη συγκέντρωση 180 βουλευτών και γι αυτό προχώρησε σε μια κομματική επιλογή με σκοπό να συσπειρώσει όσο περισσότερο γίνεται την κομματική βάση προσβλέποντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές (άλλο να λες σε έναν παραδοσιακό Νεοδημοκράτη «πάμε να πάρουμε τις εκλογές για να κάνουμε Πρόεδρο έναν δικό μας» και άλλο να τους λες «για να κάνουμε Πρόεδρο τον Γαβρά»). Και πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές δεν είναι μόνον η νίκη, αλλά και το μικρό εύρος της ήττας.

Πολύ απλά, ο κ. Σαμαράς παίζει όχι μόνον για να νικήσει, αλλά αν χάσει θέλει να αποφύγει το βαρύ σκορ, ώστε να παραμείνει και  μετεκλογικά στο πολιτικό παιχνίδι. Και στην κατεύθυνση αυτή, μια κομματική επιλογή, όπως αυτή του Σταύρου Δήμου, λειτουργεί συσπειρωτικά στο εσωτερικό της ΝΔ.

Διαβάστε ακόμα

Ξεκίνησε το παζάρι για τον Πρόεδρο - «Ναι» από Π. Μελά «όχι» Πάρι Μουτσινά

 

Ο Δήμας, το χαστούκι της Μαρίκας και η παραίτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις