Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ με την κόντρα Λεκάκη - Γιακουμάτου για την κλεμμένη κεφαλή του Ερμή, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ με την κόντρα Λεκάκη - Γιακ...

Στο μεταξύ ένα άλλο αρχαιοελληνικό αντικείμενο, ένα αγγείο του Ιάκχου τέθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο από τον οίκο Κρίστι'ς αυτή τη φορά

Mετά την ιστορία με το προιόν αρχαιοκαπηλίας όπως αποδείχτηκε, την αρχαία μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή που θα έβγαινε σήμερα 2 Οκτωβρίου 2014 προς πώληση από τον Οίκο Δημοπρασιών Bonhams στο Λονδίνο αλλά τελευταία στιγμή αποσύρθηκε χάρη στην επίσημη παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και εν προκειμένω του Υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώθηκε μία ακόμη περίπτωση σημαντικής αξίας αρχαίου αντικειμένου.

Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος και ερευνητής Γιώργος Λεκάκης που αυτές τις μέρες είναι καλεσμένος σε όλες σχεδόν τις τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές, σήμερα πωλήθηκε στο Λονδίνο το αρχαίο ελληνικό «αγγείο του Ιάκχου»!

Σύμφωνα με τον κύριο Λεκάκη τίθεται στο «σφυρί» και η Ελευσίνια λατρεία! Ο ίδιος όπως έγραψε στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής, (δημοσιευμένο την 1η Οκτωβρίου 2014) ένας πανέμορφος Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας, των μέσων του 4ου αι. π.Χ., με θέμα τα Ελευσίνια μυστήρια, επωλήθη  από τον διάσημο Οίκο Δημοπρασιών Κρίστι'ς στο Λονδίνο. Δυστυχώς το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, αν και το ήξερε, δεν έκανε καμιά ενέργεια να προστατέψει ως είχε καθήκον, το κομμάτι αυτό της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων...

Ο Γ. Λεκάκης (www.lekakis.com) είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ, www.emaem.org), της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων και της Επιτροπής Διεκδικήσεως Κατοχικού Δανείου και Κλεμμένων Πολιτιστικών Θησαυρών.

Όσον αφορά στην κεφαλή του Ερμή, να θυμίσουμε όπως έγραψε το σάιτ της εφημερίδας Το Βήμα, πως κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας  Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την πρώτη ημέρα ανάρτησης (10-09-2014) του ηλεκτρονικού καταλόγου της δημοπρασίας Αρχαιοτήτων που είχε προγραμματιστεί στο Λονδίνο στις 2 Οκτωβρίου 2014 (Auction 21928, Antiquities), στον ιστότοπο του οίκου Bonhams διαπιστώθηκε και η ύπαρξη μίας μαρμάρινης αρχαιοελληνικής κεφαλής.

Δεδομένου ότι η κεφαλή περιέχεται σε κατασχεθέν φωτογραφικό υλικό, από το οποίο προκύπτει η πιθανή προέλευση και παράνομη εξαγωγή της από την Ελλάδα, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας  Πολιτιστικών Αγαθών προχώρησε άμεσα σε επικοινωνία με τον Οίκο Δημοπρασιών Bonhams ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του αντικειμένου.

Σε επόμενο στάδιο και, κατόπιν περαιτέρω έρευνας και τεκμηρίωσης,  η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας  Πολιτιστικών Αγαθών ζήτησε την άμεση απόσυρση του αντικειμένου με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Οίκος Δημοπρασιών αναγκάστηκε να αποσύρει την κεφαλή από τη δημοπρασία και για 1η φορά  παρέπεμψε τον φερόμενο ως κάτοχο σε απευθείας επικοινωνία με το Ελληνικό Δημόσιο.

* Στο μεταξύ έντονη ήταν η κόντρα του κυρίου Λεκάκη με τον Κεφαλονίτη στην καταγωγή υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο Γιώργος Λεκάκης διαμαρτυρήθηκε για τα κλεμμένα αρχαία και ο κ. Γιακουμάτος τoν ειρωνεύτηκε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις