Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις στο ΑΕΙ Πατρών

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τις φημολογούμενε...

Επισημαίνει οτι οι εξελίξεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τ.Ο. ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ σχετικά με τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις τμημάτων του Πανεπιστημίου  Πατρών :

Τις τελευταίες ημέρες διαδίδονται  από διάφορά τοπικά site και άλλους κύκλους (ακαδημαϊκούς και μη), ότι επίκειται να κλείσουν τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα αυτά των Ανθρωπιστικών Επιστημών και να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Η παραπάνω πληροφορία, δεν έχει διαψευστεί ακόμα από τους αρμόδιους υπευθύνους και μόνο ως σκέψη αποτελεί πρόκληση.

Κάθε φοιτητής και η οικογένειά του, δικαιολογημένα νιώθουν οργισμένοι και αγανακτισμένοι και από αυτή την εξέλιξη. Από την πρώτη μέρα των σπουδών τους οι φοιτητές συνειδητοποιούν ότι οι κόποι και οι θυσίες τους κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, αφού βρίσκονται συνεχώς «στον αέρα». Φοιτούν σε ένα πανεπιστήμιο που το δικαίωμα στη στέγαση είναι πανάκριβο, το ίδιο η σίτιση, η μετακίνηση και τα συγγράμματά τους. Τώρα δεν γνωρίζουν καν αν θα καταφέρουν να τελειώσουν τις σπουδές τους!

Κάθε φοιτητής πρέπει να πεισμώσει από αυτή την  εξέλιξη, να αναρωτηθεί τι φταίει, να βγάλει συμπέρασμα για την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Οι εξελίξεις  στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ  με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις  τμημάτων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Είναι συνέχεια του νόμου – πλαίσιο και των εκλογών των Συμβουλίων Διοίκησης, της εξίσωσης ΑΕΙ-ΤΕΙ με τα κολλέγια, που οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση της λειτουργία τους, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας που βρίσκεται σήμερα σε βαθειά οικονομική κρίση.

Η πολιτική αυτή που ακολουθείται σήμερα από την  τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  και στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι μπορεί να καταργήσουν τμήματα και σχολές που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της κερδοφορίας των μονοπωλίων – δεν τρέχουν σε αυτά ερευνητικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν και δεν ετοιμάζουν νέο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, όταν ο προσανατολισμός για κερδοφόρες επενδύσεις βρίσκεται στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μεταφορές, είναι λογικό με αυτό το κριτήριο να κλείνουν ή να συγχωνεύουν τμήματα που δεν «προσφέρουν» σε αυτό τον προσανατολισμό, όπως είναι οι παιδαγωγικές σχολές. Σε αυτή τη βάση γίνεται και η Αξιολόγηση τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων, ποια δηλαδή πληρούν τα κριτήρια της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οι  φοιτητές δεν έχουν κανένα λόγο να στοιχηθούν και να παρασυρθούν πίσω από αυτούς που ξαφνικά παρουσιάζονται ως υπερασπιστές τους.

Εμφανίζονται ως «φίλοι»:

Από τη μία ο Πρύτανης και διάφοροι μεγαλοκαθηγητές που πρωτοστατούν στη διαμόρφωση του «Πανεπιστημίου ΑΕ», τρέχουν προγράμματα της ΕΕ με το .. «αζημίωτο», αξιοποιώντας και μεταπτυχιακούς φοιτητές σαν τσάμπα δυναμικό σε αυτά, βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο λόγος που αντιδρούν είναι για να παζαρέψουν τα δικά τους συμφέροντα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία της σημερινής κατάστασης.

Από την άλλη ο Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες της Πάτρας όπως ο ιδιοκτήτης της ΛΟΥΞ, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εμπορικό Επιμελητήριο, που αντιδρούν γιατί χάνουν το πελατολόγιό τους. Άλλωστε ο περιφερειάρχης, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών για στέγαση διαλαλούσε πως η κατασκευή νέων εστιών είναι «μη επιλέξιμη δαπάνη»!

Αυτοί αγχώνονται να μπαίνουν περισσότερα ευρώ στις τσέπες τους, εκμεταλλευόμενοι την  ανάγκη των φοιτητών για σίτιση, στέγαση, για διασκέδαση. Οι αγωνίες, το άγχος , ο κόπος και ο ιδρώτας των φοιτητών και των λαϊκών οικογενειών για να σπουδάσουν τα παιδιά τους δεν έχουν καμία σχέση με όλους αυτούς!

Το ίδιο «άγχος» δήθεν για την «στήριξη της τοπικής οικονομίας» έχουν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στα πανεπιστήμια, που με δηλώσεις τους εντός και εκτός αμφιθεάτρων, θεωρούν ότι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους πρέπει να είναι πελάτες στο «Πανεπιστήμιο Α.Ε.» - επιχείρηση.

Επίσης όλοι οι παραπάνω, πλασάροντας ότι αυτές  τις εξελίξεις γίνονται για όφελος του «μικροκομματισμού» και του  «τοπικισμού», αποκρύπτουν την πραγματική αιτία. Θέλουν να κρύψουν ότι όλα  αυτά είναι ενταγμένα στο συνολικό σχεδιασμό για παραπέρα υποβάθμιση του πανεπιστημίου και της παρεχόμενης γνώσης. Να κρύψουν δηλαδή, ότι θέλουν να διαμορφώσουν μια νέα γενιά εργαζομένων που θα δουλεύει με όρους σύγχρονης σκλαβιάς με στόχο να μεγαλώνει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αθωώνουν έτσι αυτή την πολιτική και κρύβουν και τις δικές τους ευθύνες.

Η στρατηγική που  έχουν αυτές οι δυνάμεις, είναι στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου αλλά και η θέση τους για το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου κρύβει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό για επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μεταφορές που είναι κερδοφόροι για το κεφάλαιο. Η στρατηγική αυτή οδηγεί σε απαξίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας και την επιστημονική εξέλιξη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Για αυτό, δεν  βγάζουν άχνα για το γεγονός ότι  οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών σχολών είναι μακροχρόνια άνεργοι, ότι  υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα  σχολεία. Παράλληλα, «βγαίνουν στα κάγκελα» μιλώντας για «ισχυρή Παιδαγωγική Σχολή» χωρίς να λένε την αιτία που η έρευνα π.χ. για τη γλώσσα δεν γίνεται, αφού δεν θα φέρει κάποιο κέρδος σε κάποια επιχείρηση. Δεν τους ενδιαφέρει τι μόρφωση, τι σχολείο, τι εκπαιδευτικό έχουν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι αυτοί  δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των φοιτητών και του λαού.

Οι μικροί καταστηματάρχες  γνωρίζουν καλά ότι η πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, το ασφυκτικό  πλαίσιο της δράσης των μονοπωλίων τους οδηγεί σε κλείσιμο και όχι  η παρουσία λιγότερων φοιτητών. Οι καθηγητές που αγωνιούν και αυτοί για τη ζωή τους δεν μπορούν να στοιχηθούν με τα συμφέροντα, τα επιχειρήματα και τη σημαία των παραπάνω.

Καλούμε τους φοιτητές να απομονώσουν  όλους αυτούς τους «εχθρούς που ντύθηκαν φίλοι». Να παλέψουν ώστε κανένας φοιτητής να μην μετακινηθεί από την πόλη που φοιτά. Όλοι να σπουδάσουν απρόσκοπτά μέχρι το τέλος των σπουδών τους εκεί που φοιτούν. Με ευθύνη του κράτους και του κρατικού προϋπολογισμού να μην πληρώνει κανένας ούτε ευρώ από την τσέπη του.

Να απομονώσουν κάθε λογική συντεχνίας που καλλιεργούν Πρύτανης, μεγαλοκαθηγητές, ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ, που στόχο έχει να βάλει τους φοιτητές να τσακώνονται για ένα πτυχίο που θα είναι κυριολεκτικά διαβατήριο για την ανεργία.

Οι  φοιτητές και οι οικογένειές τους έχουν ένα και μόνο συμφέρον.

Απέναντι στη λογική «όλοι μαζί για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις» να αντιπαρατάξουν τη δικιά τους ενότητα! Να αντιπροβάλλουν το δικό τους «όλοι μαζί» για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης - πλουτοκρατίας. Να παλέψουν για δωρεάν σπουδές, για πτυχίο με αξία, ως μόνη προϋπόθεση για σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Προϋπόθεση για  αυτό είναι να παλέψουν για αποδέσμευση από τη ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Με μια λαϊκή οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Σε αυτή την οικονομία το Πανεπιστήμιο θα παρέχει γνώση και θα δημιουργεί νέους επιστήμονες για να υπηρετήσουν και να λύσουν τις λαϊκές ανάγκες. Οι απόφοιτοί του θα έχουν εξασφαλισμένη δουλειά και όχι διαβατήριο για την ανεργία ή τη δουλειά με 400€. Θα είναι ενταγμένο σε ένα πανεθνικό σχεδιασμό και θα κάνει έρευνα - παραγωγή νέας γνώσης για την εξυπηρέτηση της λαϊκής ευημερίας και των λαϊκών αναγκών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις