Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κυβέρνηση συνεργασίας: "όλα του γάμου δύσκολα"- Ποια είναι ...της νύχτας τα σενάρια

Κυβέρνηση συνεργασίας: "όλα του γάμ...
Νασόπουλος Νάσος

'Ισως το μεσημέρι αποκτήσουμε κυβέρνηση

Από τον Παπαδήμο στον Διαμαντούρο, από τον Διαμαντούρο στον Ρουμελιώτη κι από τον Ρουμελιώτη στον Πετσάλνικο ή τον Κακλαμάνη, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποιον θα έχουμε Πρωθυπουργό. Ελπίζουμε  να τον μάθουμε το μεσημέρι που οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές διαδικασίες συγκρότησης της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, από την Κυριακή το βράδυ που Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας αναζητούν Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, φτάσαμε Τετάρτη πρωί και Πρωθυπουργός ακόμα δεν βρέθηκε επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Κυριακή.

Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει "σκοντάψει" μέχρι στιγμής στα εξής εμπόδια:

Πρώτον, στους όρους που έθεσε ο κ. Παπαδήμος για μακροβιότερη κυβέρνηση, θέση που δεν αποδέχεται ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Παπαδήμος  δέον να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη και βασική επιλογή για τη θέση του Πρωθυπουργού. Τα υπόλοιπα ονόματα έχουν προκύψει ως λύσεις ανάγκης.

Δεύτερον, στη ρητή δήλωση Σαμαρά ότι δεν υπογράφει δήλωση αποδοχής της δανειακής σύμβασης, όπως απαίτησε η τρόικα. Η άρνηση Σαμαρά προκαλεί προβληματισμό στον κ. Παπαδήμο

Τρίτον, στις εσωκομματικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται κυρίως στη ΝΔ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και για τη συμμετοχή στελεχών της στη νέα κυβέρνηση.

Πάντως, την Τρίτη τη νύχτα μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μιχελάκης, μιλώντας σε εκπομπή του Alpha, άφησε να εννοηθεί ότι για τη δυστοκία δεν ευθύνεται η ΝΔ, αλλά το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Ωστόσο, όποιος κι αν ευθύνεται,  φτάσαμε στο πρωί της Τετάρτης και λύση δεν έχει βρεθεί παρότι την Τρίτη το πρωί συγκλήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις των Υπουργών.

Η δυστοκία αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε παρακολουθώντας τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευτία εικοσιτετράωρα που εξελίσσονται οι διεργασίες συγκρότησης κυβέρνησης, βλέπουμε ότι περισσότερη διάθεση για αντιπαράθεση υπάρχει (κυρίως από στελέχη της ΝΔ), παρά για συνεργασία και συνεννόηση.

Τα μεταμεσονύχτια σενάρια

Τα μεσάνυχτα, όπως γράφει η "Ελευθεροτυπία", «έπαιζαν» ως πιθανές οι υποψηφιότητες:

* Του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, που χθες είχε αναπτύξει από το μεσημέρι έντονη δραστηριότητα. Τον είχε καλέσει το μεσημέρι σε μια διακοπή του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παρουσία του Φ. Πετσάλνικου. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ενώ συναντήθηκε στο γραφείο του και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις οικονομικές εξελίξεις.

* Ενός τεχνοκράτη με πολυετή θητεία σε ευρωπαϊκά όργανα και με συμμετοχή παλιότερα σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η μεγάλη έκπληξη.

* Οσον αφορά τον Λουκά Παπαδήμο, το όνομα του οποίου είναι σταθερό σε όλα τα σενάρια, όλες τις ημέρες, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο ακόμα και για προϋποθέσεις που έθεσε για να αναλάβει, με μία από αυτές, να μην ανατεθεί στον Ευ. Βενιζέλο το υπουργείο Οικονομικών. Πηγές του υπουργείου που είναι κοντά στον υπουργό Οικονομικών, κάποια στιγμή αργά το απόγευμα έλεγαν ότι μπορεί και «να μην είμαστε εδώ τις επόμενες ημέρες...», όμως ο Γ. Παπανδρέου δεν συζητούσε να μην είναι ο κ. Βενιζέλος επικεφαλής της Οικονομίας. Είδαν πάντως το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες ότι ο κ. Βενιζέλος «μπλόκαρε» τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος λέγεται ότι ήθελε στο υπουργείο τους Β. Ράπανο, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και Γ. Στουρνάρα.

* Αξίζει να επισημανθεί ότι το όνομα του κ. Ράπανου κυκλοφόρησε τη νύχτα ακόμα και για τη θέση του πρωθυπουργού!

Διαβάστε εδώ το χρονικό των εξελίξεων του τελευταίου εικοσιτετραώρου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις