Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Mια μοναδική ξενάγηση στο πολιτιστικό απόθεμα του οινοκάστρου της Achaia Clauss, παρουσία της Αικατερίνης Πολυμέρου- Καμηλάκη- Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο- ΦΩΤΟ

Mια μοναδική ξενάγηση στο πολιτιστικό απ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η αμπελοοινική παράδοση της Μαυροδάφνης και η τεχνική της βαρελοποιίας εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Eλλάδας

Διπλή αναγνώριση για την Achaia Clauss, καθώς δύο στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς –η αμπελοοινική παράδοση της Μαυροδάφνης και η τεχνική της βαρελοποιίας– εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Eλλάδας ανοίγοντας τον δρόμο για μια ευρύτερη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την καταγραφή, την μελέτη και την αξιοποίηση σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο του πολιτισμικού αποθέματος του οινοκάστρου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια και Ομότιμη Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, επισκέφθηκε σήμερα την Achaia Clauss. Την κ. Πολυμέρου - Καμηλάκη συνόδευαν εκτός από τον σύζυγό της -επίσης σημαντικό ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών-, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού κ. Απόστολος Ραφαηλίδης και μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος.

Πραγματοποιήθηκε μια απόλυτα εμπεριστατωμένη αλλά και μοναδική ως προς το είδος της ξενάγηση από τον κ. Περικλή Μπαλτά, Υπεύθυνο του Ιστορικού Αρχείου της Achaia Clauss και ακολούθησε συζήτηση με τον  Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Achaia Clauss κ. Νικόλαο Καραπάνο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Achaia Clauss είχε καταθέσει δύο προτάσεις για εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν από τον κ. Περικλή Μπαλτά - Οικονομολόγο, Υπεύθυνο Πολιτιστικού Τμήματος, τον κ. Σπύρο Ρεπούση - Οικονομολόγο και την Δρ. Μαρία Αργυροπούλου ΕΔΙΠ του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, η οποία μιλώντας στο thebest.gr, ανέφερε: «Με απόφαση του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 17 Φεβρουαρίου 2025 έγινε η εγγραφή  του στοιχείου «Η αμπελοοινική παράδοση της Μαυροδάφνης στην Achaia Clauss» και  του στοιχείου «Η τεχνική της βαρελοποιίας στην Achaia Clauss» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.  Η εγγραφή των δύο στοιχείων αποτέλεσε και το έναυσμα της συζήτησης με την κ. Καμηλάκη για κοινή ανάπτυξη δράσεων προς την κατεύθυνση της καταγραφής, μελέτης και αξιοποίησης του πολύτιμου σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο πολιτισμικού αποθέματος του οινοκάστρου. Σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα στα οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών θα είναι πολύτιμος αρωγός και πραγματικά αναμένουμε τη συνέχεια. Όπως μας δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής Χρήστος Μπούρας, το Πανεπιστήμιο Πατρών στηρίζει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια και αυτό θα κάνει και στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι η Achaia Clauss ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας.  Είναι σημαντικό για τον τόπο μας να αναπτύσσονται ανάλογες δράσεις και να υποστηρίζονται από επιστήμονες και ερευνητές όπως η κ. Καμηλάκη».

Η τεχνική της βαρελοποιίας και η αμπελοοινική παράδοση της Μαυροδάφνης στην Achaia Clauss

Η τεχνική της βαρελοποιίας

Η τέχνη της βαρελοποιίας και κατ’ επέκταση τα χειροποίητα βαρέλια που περιέχουν κρασί αλλά κυρίως γλυκιά, ερυθρή Μαυροδάφνη της Achaia Clauss είναι στο επίκεντρο της αμπελοοινικής πολιτιστικής ταυτότητας του νομού Αχαΐας. Η τέχνη της βαρελοποιίας στην Achaia Clauss ξεκινάει από ιδρύσεώς της, το 1861 και σήμερα, ασκείται στο χώρο της για ανάγκες οινοποίησης και για σκοπούς πολιτιστικής ανάδειξης μέσα από τα χειροποίητα δρύινα βαρέλια, κατασκευής 1882 και μετά, γεμάτα ακόμα με Μαυροδάφνη άριστης ποιότητας. Επιπλέον, για την διάσωση της πολιτισμικής τεχνογνωσίας, έχει δημιουργηθεί Μουσείο Βαρελιού, όπου βιώνεται και ασκείται η τέχνη της κατασκευής του βαρελιού (το έτος 2010 εκδόθηκε σχετικό βιβλίο με αυτοχρηματοδότηση).

Η αμπελοοινική παράδοση της Μαυροδάφνης 

Η Μαυροδάφνη της Achaia Clauss είναι, επίσης, στο επίκεντρο της αμπελοοινικής πολιτιστικής ταυτότητας του νομού. Για την παρασκευή της Μαυροδάφνης χρησιμοποιούνται σταφύλια από τις περιοχές της Πάτρας, τα οποία συγκεντρώνονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες και συμπληρωματικά από άλλους τοπικούς παραγωγούς που γνωρίζουν την ειδική επεξεργασία, διά της οποίας ανακόπτεται η ζύμωση με αλκοόλ, με αποτέλεσμα το γλυκό κρασί της Μαυροδάφνης, ένα προϊόν με μεγάλη διατροφική, οικονομική και συμβολική αξία το οποίο χρησιμοποιείται σε καθημερινές, αλλά και ιδιαίτερες περιστάσεις, με αποκορύφωμα τη χρήση του ως νάμα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις