Η λίστα με όλους τους προέδρους
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα.
Λογικά θα εκλεγεί από την ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2025.
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών θα γίνει ο γηραιότερος, που θα αναλάβει τη θέση, σε ηλικία 78 ετών. Θα είναι δε ο 14ος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στη μεταπολίτευση, ο 22ος μεταπολεμικά και ο δεύτερος με το επώνυμο Κακλαμάνης.
Ο πρώτος είναι φυσικά το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Βουλής στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Η θητεία του διήρκεσε 10 χρόνια, 4 μήνες και 26 ημέρες, από τις 22 Οκτωβρίου 1993 έως τις 18 Μαρτίου 2004.
Ο δεύτερος μακροβιότερος ήταν ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, δεξί χέρι του Αλέξανδρου Παπάγου και αργότερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στα χρόνια του Ελληνικού Συναγερμού και της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ). Η θητεία του διήρκεσε 10 χρόνια, έναν μήνα και 2 ημέρες, από τις 14 Νοεμβρίου 1953 έως τις 15 Δεκεμβρίου 1963.
Τον διαδέχθηκε ο Ηλίας Τσιριμώκος, μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου στις εθνικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963. Ο Τσιριμώκος υπήρξε ο πρώτος που προέρχονταν από την αριστερά, αφού είχε διατελέσει βουλευτής της ΕΔΑ και αργότερα εξέφραζε την αριστερή πτέρυγα της Ένωσης Κέντρου. Ήταν δε ο ένας από τους δύο προέδρους του Κοινοβουλίου που διετέλεσε και πρωθυπουργός. Διαδέχθηκε τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα.
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας διαδέχθηκε τον Τσιριμώκο στην προεδρία της Βουλής, μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου στις εθνικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964. Ήταν δε εκείνος ο πρώτος που έγινε πρωθυπουργός, μετά τα Ιουλιανά του 1965 (τα γεγονότα της Αποστασίας) και παραχώρησε μετά την πρωθυπουργική καρέκλα στον Τσιριμώκο.
Ο Δημήτριος Παπασπύρου αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της προδικτατορικής περιόδου και της μεταπολιτευτικής. Ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Βουλής πριν την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών, ως βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και ο δεύτερος στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Η Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα έγινε στις 19 Μαρτίου 2004 η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στην προεδρία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η δεύτερη γυναίκα, είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νεαρότερη πρόεδρος της Βουλή ανεξάρτητα από το φύλο. Ανέλαβε καθήκοντα σε ηλικία μόλις 38 ετών στις 6 Φεβρουαρίου 2015.
Είναι δε μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη οι δύο που ηγούνται ή ηγήθηκαν κόμματος, εκείνη της Πλεύσης Ελευθερίας που ίδρυσε η ίδια, ο Κρητικός πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.
Ο Βύρων Πολύδωρας είναι εκείνος με τη μικρότερη θητεία στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου. Η θητεία διήρκεσε μόλις 41 ημέρες. Διετέλεσε πρόεδρος στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012.
Ο παραιτηθείς Κωνσταντίνος Τασούλας θα είναι ο πρώτος που θα μεταπηδήσει από τη θέση του προέδρου της Βουλής στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακολουθεί ο πίνακας με τους 20 άντρες και τις 2 γυναίκες, συνολικά 22, που διετέλεσαν πρόεδροι της Βουλής.
* Του ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα, Γρηγόρη Δημακάκου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr