Ο υδράργυρος υπερέβη τους 40°C για πολλές ημέρες σχεδόν στο σύνολο της χώρας, ενώ και στην περιοχή της Αχαΐας συνέβη το ίδιο σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η Πάτρα να πρωταγωνιστεί σχεδόν σε μόνιμη βάση στις περιοχές της χώρας που σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Το θερμότερο καλοκαίρι από αρχής καταγραφών και από πλευράς διάρκειας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών περνά σιγά-σιγά στην ιστορία, όμως σίγουρα δεν θα ξεχαστεί τόσο εύκολα.
«Μια ασυνήθιστη εμμονή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Γηραιά ήπειρο, η οποία ευνοούσε την συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας και αντίστοιχα την επικράτηση ψυχρότερου καιρού σε τμήματα της δυτικής-βορειοδυτικής Ευρώπης, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για το φετινό εξαντλητικό καλοκαίρι στην Ελλάδα» αναφέρει στο thebest.gr o μετεωρολόγος- προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης εξηγώντας ότι τέτοιου είδους εμμονές τείνουν να παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες φορές τα τελευταία χρόνια, με τις καιρικές συνθήκες να «κολλούν» επί της ουσίας σ’ ένα συγκεκριμένο μοτίβο για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το γεγονός αυτό αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη πως ο καιρός έχει πλέον αποδιοργανωθεί πλήρως και η προσπάθεια της φύσης να αντισταθεί στην κλιματική αλλαγή μας οδηγεί σε εντελώς αχαρτογράφητα μονοπάτια όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και την πρόγνωση αυτών. Ο χαρακτηρισμός φυσιολογικό πλέον απουσιάζει όλο και περισσότερο με τα συνηθισμένα να αποτελούν πλέον παρελθόν».
Η Πάτρα στη ζώνη που «καίει»
Ο υδράργυρος υπερέβη τους 40°C για πολλές ημέρες σχεδόν στο σύνολο της χώρας, ενώ και στην περιοχή της Αχαΐας συνέβη το ίδιο σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η Πάτρα να πρωταγωνιστεί σχεδόν σε μόνιμη βάση στις περιοχές της χώρας που σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
«Το γεγονός πως η δυτική Ελλάδα και η Πάτρα ταλαιπωρήθηκε περισσότερο οφείλεται καθαρά στο γεγονός πως οι επικρατούντες άνεμοι την φετινή θερινή περίοδο ήταν οι βορειοανατολικοί, τα αγαπημένα μας μελτέμια. Οι εν λόγω άνεμοι ξεκινούν το ταξίδι τους προς την δυτική χώρα από το Αιγαίο ως δροσεροί και υγροί, όμως αφού συναντήσουν την οροσειρά της Πίνδου θερμαίνονται και ξηραίνονται από το υποκείμενο σε αυτούς έδαφος και φθάνουν πλέον στα δυτικά με την μορφή καταβάτη λίβα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν επικρατούν, φυσικά, άνεμοι δυτικής συνιστώσας. Καθαρά, λοιπόν, μικροκλιματικού χαρακτήρα το ότι η περισσότερη ζέστη επέλεξε φέτος τα δυτικά τμήματα και βεβαίως και την πρωτεύουσα της Αχαΐας.
Ενδεικτικός ο παρακάτω πίνακας, όπου παρουσιάζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες, όπως αυτές καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή της Αχαΐας, το οποίο αριθμεί 30 σταθμούς πλέον.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr