Ξεκίνησαν στην Ντόχα οι συνομιλίες που στοχεύουν στην επίτευξη μίας εκεχειρίας στη Γάζα και μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιους, την ώρα που 92.401 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Σαράντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 107 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρόσθεσε το υπουργείο. Ξεκίνησαν στην Ντόχα οι συνομιλίες που στοχεύουν στην επίτευξη μίας εκεχειρίας στη Γάζα και μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αναμένεται να συμμετάσχει στον νέο γύρο συνομιλιών μαζί με τους εταίρους του από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 1,7% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής, που καταγράφονται ως το τρομερό ανθρώπινο κόστους του πολέμου.
Παράλληλα με τα θύματα, η ανάλυση δορυφορικών εικόνων δείχνει ότι σχεδόν το 60% των κτιρίων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από την αρχή του πολέμου.
Τους τελευταίους μήνες, η νότια πόλη Ράφα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τον αριθμό των νεκρών δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Ωστόσο, η κατανομή των θανάτων που αναφέρθηκαν αναφέρει ότι η πλειονότητα είναι παιδιά, γυναίκες ή ηλικιωμένοι.
Αυτόν τον μήνα, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε στο BBC ότι περισσότεροι από 15.000 τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ομως δημοσιογράφοι των διεθνών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του BBC, εμποδίζονται από το Ισραήλ να εισέλθουν ανεξάρτητα στη Γάζα, οπότε δεν είναι σε θέση να επαληθεύσουν τα στοιχεία από καμία πλευρά.
Στο παρελθόν, τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας (ΥΥ) χρησιμοποιούνταν ευρέως σε περιόδους συγκρούσεων και θεωρούνταν αξιόπιστα από τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς. Μετρούσε μόνο τους θανάτους που καταγράφονταν στα νοσοκομεία, οι οποίοι καταχωρούνταν σε ένα κεντρικό σύστημα μαζί με ονόματα, αριθμούς ταυτότητας και άλλες λεπτομέρειες. Πλέον όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με υπερπλήρη νεκροτομεία, μάχες μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία και κακή σύνδεση στο διαδίκτυο και το τηλέφωνο.
Το Γραφείο Κυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα άρχισε να δημοσιεύει αριθμούς θανάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών που δόθηκαν σε «αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης». Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ άρχισαν να ενσωματώνουν τα στοιχεία αυτά στις αναλύσεις των δεδομένων τους, καθώς και τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας όταν υπήρχαν διαθέσιμες ενημερώσεις.
Πιο πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας άρχισε να ενσωματώνει στη συνολική του καταμέτρηση όσους αναφέρθηκαν ως νεκροί στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογένειας.
Ωστόσο, υπολογίζει επίσης ξεχωριστά τον αριθμό των αγνώστων σορών στον συνολικό αριθμό των νεκρών.
Τα Ηνωμένα Έθνη παραθέτουν τώρα αυτά τα στοιχεία, με τους αξιωματούχους να τα αποδίδουν και να τονίζουν ότι οι ομάδες τους στη Γάζα δεν μπορούν να τα επαληθεύσουν ανεξάρτητα λόγω των συνθηκών στο έδαφος και του μεγάλου αριθμού των νεκρών.
Το Ισραήλ έχει αμφισβητήσει σταθερά την αξιοπιστία των πληροφοριών. Τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τις χαρακτήρισε ως «πλαστά στοιχεία από τρομοκρατική οργάνωση».
Ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος – Τοπικοί αξιωματούχοι μιλούν για 10.000 άταφα πτώματα στα ερείπια
Αρκετοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, με τοπικούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι περίπου 10.000 πτώματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που χτυπήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Και ακόμη και με την παύση των μαχών, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εκτός από τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, πολλοί περισσότεροι μπορεί να πεθάνουν από έμμεσες αιτίες, όπως οι ασθένειες και η πείνα.
Τελικά, όταν τελειώσει ο πόλεμος, οι προσπάθειες για την ανάκτηση των πτωμάτων και τον εντοπισμό των αγνοουμένων θα επιτρέψουν να προκύψει μια σαφέστερη εικόνα του αριθμού των νεκρών, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού για τους μαχητές. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο ισραηλινός στρατός, αναμένεται να διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr