Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι: Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του «μετα-ανθρώπινου»

Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι: Δημοκρατία κ...

Την Παρασκεύη 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, στις 17.30 ξεκινούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς οι «Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι», οι οποίοι θα συνεχιστούν και το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Παναγιώτης Ροϊλός
«Έχοντας ως βάση ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου κόσμου, την έδρα του Μαντείου του Απόλλωνα, τους Δελφούς, οι Δελφικοί Διάλογοι έχουν σκοπό να συμβάλουν στη διερεύνηση, την, κατά το δυνατόν, διάγνωση και διαύγαση σημαντικών θεμάτων τα οποία πρόκειται να συνεχίσουν να απασχολούν την ανθρωπότητα στο άμεσο, διαφαινόμενο και, στο μέτρο του δυνατού, προβλέψιμο μέλλον», είχε σημειώσει στην σχετική συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, Παναγιώτης Ροϊλός, μην παραλείποντας να αναφέρει ότι έως τώρα τους Δελφικούς Διαλόγους έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά περίπου 90.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, μια πρωτοφανής επιτυχία».

Και είχε συνεχίσει: «Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζονται στην ευρύτερη θεματική της Δημοκρατίας.

Οι συμμετέχοντες στους Δελφικούς Διαλόγους είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι – κάποιοι δε απ’ αυτούς ανήκουν στους πιο επιδραστικούς διανοητές διεθνώς στο χώρο του στοχασμού περί τεχνολογίας.

Όλοι τους είναι πρωτοπόροι στο χώρο της διερεύνησης του μετα-ανθρώπινου που, ως έννοια και ως αντικείμενο φιλοσοφικής, κριτικής σκέψης, στοχασμού αλλά και πολιτιστικής δημιουργίας, βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Και είχε καταλήξει: «Η δραματική τεχνολογική εξέλιξη που συντελείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς μεταβάλλει την ίδια την υπόσταση, την οντολογία του ανθρώπου, το τι σημαίνει άνθρωπος».

Ανδρέας Γκόφας
Με τη σειρά του ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Γκόφας είχε αναφέρει: «Το όραμα του ιδρυτή του Κέντρου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν διττό.

Να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένα παγκόσμιο πνευματικό κέντρο και να δημιουργηθούν στο, 100 στρεμμάτων, κτήμα των Δελφών, περίπτερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ούτως ώστε μια βόλτα στο Κέντρο Δελφών να συνιστά έναν περίπατο στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Έχουμε αρχίσει να συζητάμε, εν’ όψει του 2027 που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου, πώς θα μπορέσουμε να αναβιώσουμε αυτό το κομμάτι του οράματός του που, μεταξύ άλλων, θα συνιστά το Κέντρο επισκέψιμο σε καθημερινή βάση».

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι προεκτείνουν την θεματική των Πρώτων και εστιάζονται στην μετάβαση των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή. Όπως τονίζει ο Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός, σημαντικά ερωτήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τα εξής:

«1) Πώς η μετάβαση αυτή θα επαναπροσδιορίσει βασικές δομές και λειτουργίες της δημοκρατίας και την σχέση των πολιτών με κέντρα λήψης αποφάσεων;

2) Ποιοι είναι οι σχετικοί πιθανοί κίνδυνοι πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ομογενοποίησης και ποδηγέτησης της ετερότητας;

3) Πώς διαμορφώνεται η διαλεκτική εντόπιων πολιτισμικών παραδόσεων και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης;

4) Με ποιους τρόπους οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να διασφαλισθούν εν όψει των δραματικά εξελισσόμενων και ευρέως εφαρμοζόμενων τεχνολογικών μηχανισμών ελέγχου των πολιτών και των επιλογών τους;

5) Πώς ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά μπορούν να επηρεάσουν την ‘ψηφιακή ηθική’ («digitalethics») και το αντίστροφο;

6) Μπορούμε να προβλέψουμε τις αλλαγές που οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (π.χ. «deepfakes») θα επιφέρουν σε μέχρι τώρα εδραιωμένες οντολογικές και επιστημολογικές κατηγορίες»;

Ο κύριος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, είχε δηλώσει σχετικά:

«Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αυτόν τον σπουδαίο οργανισμό που αποτελεί φάρο του ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα έναν παγκόσμιας εμβέλειας πυρήνα σκέψης και προώθησης του διαλόγου.

Η υποστήριξή μας έδωσε τη δυνατότητα στην άξια ομάδα του Κέντρου να υπηρετήσει απρόσκοπτα την αποστολή της και να διοργανώσει μια σειρά από δράσεις διεθνούς ακτινοβολίας, που προσφέρουν στην πνευματική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Για εμάς στη Eurolife FFH αξία έχει να αποτελούμε καταλύτη για θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, τόσο μέσα από τα ασφαλιστικά μας προϊόντα, όσο και μέσα από τα κοινωνικά μας προγράμματα. Ως ένας μεγάλος οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, θεωρούμε καθήκον μας να επιστρέφουμε στο κοινωνικό μας σύνολο μέρος της αξίας που δημιουργούμε μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Με μεγάλο κομμάτι της αξίας αυτής να επενδύεται στον πολιτισμό.

Και επί τούτου χρησιμοποιώ τον όρο “επένδυση”, καθώς αν, ως άτομα, οργανισμοί και κοινωνίες αφιερώσουμε χρόνο, κόπο και πόρους στον πολιτισμό, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Με μεγάλη μας χαρά στεκόμαστε για δεύτερη συνεχή χρονιά δίπλα στο έργο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με τη βεβαιότητα πως η υποστήριξή μας στις δράσεις του θα δώσει σε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη δημιουργική σκέψη».

Το πρόγραμμα

Παρασκευή, 21 Ιουνίου

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

17.30-17.45         ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

17.45-18.45         ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

Εναρκτήρια ομιλία

Παναγιώτης Ροϊλός, Πανεπιστήμιο Harvard

«Νεομεσαιωνικός Μετακαπιταλισμός» και μηχανισμοί αντιδημοκρατικής ομογενοποίησης

 

Kate Hayles, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες

Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η Τεχνητή Νοημοσύνη;

 

18.45-19.15         Συζήτηση

 

19.15-19.30         Διάλειμμα

 

19.30-20.30         ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

Luciano Floridi, Πανεπιστήμιο Yale

Η τεχνητή νοημοσύνη υπέρ και κατά της δημοκρατίας

 

Patrice Maniglier, Πανεπιστήμιο Paris-Nanterre

Πολίτες του πλανήτη Γη: Επανεξετάζοντας τον κοσμοπολιτισμό σε μια πλανητική εποχή

 

20.30-21.00         Συζήτηση

 

Σάββατο, 22 Ιουνίου

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
10.00-11.30 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Rosi Braidotti, Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης
Μετα-ανθρώπινη σύγκλιση και καταφατική ηθική
Melani Cammett, Πανεπιστήμιο Harvard
Οι προοπτικές και οι παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης
για την πολυπολιτισμικότητα
Martin Crowley, Πανεπιστήμιο Cambridge
Η πολιτική δράση στην μετα-ανθρώπινη εποχή

11.30-12.00 Συζήτηση
12.00-12.15 Διάλειμμα
12.15-13.30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

LIVE STREAMING: eccd.gr/en/events/delphi-dialogues-2024; fb.com/europeanculturalcentredelphi

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture