Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Με την «Ελίζα»- Μονάδα για τα κακοποιημένα παιδιά στο Νοσοκομείο Ρίου

Πάτρα: Με την «Ελίζα»- Μονάδα για τα κακ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Με πόσα περιστατικά κακοποίησης παιδιού έρχονται αντιμέτωποι;

Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, δημιουργείται στην Πάτρα και θα λειτουργεί καθημερινά στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ρίου, εντός του επόμενου τριμήνου.

«Σκοπός της μονάδας, είναι η διασφάλιση της αναγνώρισης κινδύνου κάθε μορφής  κακοποίησης και παραμέλησης σε βρέφη και παιδιά, καθώς και η προστασία ευάλωτων οικογενειών» επισημαίνει στο thebest.gr ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Γαβριήλ Δημητρίου.

Πως γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας της μονάδας και πως θα λειτουργεί; «Πρόκειται για μια μονάδα που θα γίνει στην κλινική μας με την συνδρομή της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του παιδιού ΕΛΙΖΑ», λέει.  «Αυτή τη στιγμή, στη χώρα λειτουργούν τέσσερις ακόμα μονάδες, δυο στην Αθήνα, μια στην Θεσσαλονίκη και μια στην Αλεξανδρούπολη. «Με την “ΕΛΙΖΑ” είχαμε παλαιότερα διοργανώσει μια ημερίδα σχετικά με την κακοποίηση/παραμέληση του παιδιού και το περασμένο Αύγουστο ήρθαν σε επαφή μαζί μας για να μας χρηματοδοτήσουν να δημιουργήσουμε την Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών. Έτσι, η “ΕΛΙΖΑ” θα χρηματοδοτήσει την διαμόρφωση του χώρου και τα μηχανήματα που χρειάζονται, σε περίπτωση υποψίας σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης, η εταιρία θα πληρώνει και έναν παιδίατρο για τουλάχιστον ένα χρόνο, ο οποίος θα αξιολογεί και θα αντιμετωπίζει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, θα συντονίζει μια ομάδα επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά όπως κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχίατροι κ.ο.κ.  και μετά θα έχει και την απαιτούμενη επαφή με ιατροδικαστές, αστυνομία,  εισαγγελείς. Θα υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα αναγνώρισης και διαχείρισης των παιδιών αυτών».

Η κίνηση δημιουργίας Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, από την «ΕΛΙΖΑ», όπως λέει, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, έχει γίνει γιατί, «δεν υπάρχει οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδοοικογενειακή βία, δεν υπάρχει σύστημα υποχρεωτικής αναφοράς περιστατικών. Επίσης, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, τα εργαλεία που να προωθούν την συστηματική διεπιστημονική συνεργασία, μεταξύ των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τις περιπτώσεις κακοποιημένων παιδιών. Γενικά, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, εντός του νοσοκομείου, που να επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων για τέτοια περιστατικά». 

Επίσης, ο κ. Δημητρίου, ξεκαθαρίζει ότι η Μονάδα που θα δημιουργηθεί δεν είναι δομή και ότι στόχος της είναι να αναγνωρίζει τα κακοποιημένα παιδιά και να κινεί τις περαιτέρω διαδικασίες. «Η Μονάδα δεν θα κρατήσει παιδί, αυτό θα κριθεί από τον εισαγγελέα και αν χρειάζεται, θα μετακινηθεί σε δομή».

Με πόσα περιστατικά κακοποίησης παιδιού έρχονται αντιμέτωποι; «Δεν είναι πολλά τα περιστατικά ή τουλάχιστόν δεν είναι αναγνωρίσιμα. Δεν ξέρουμε και πόσα ξεφεύγουν και τι εννοώ: όταν ένα παιδί έρχεται με μώλωπες και η μάνα του σου λέει έπεσε, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

Το προσεχές σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το 34ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο αυτού, υπάρχει μια ομάδα φοιτητών η οποία υποστηρίζεται από την Παιδιατρική Κλινικής και λέγεται Meds CAN. Είναι η 1η εθελοντική ομάδα Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών ενάντια στην Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στην Ελλάδα και θα μιλήσουν στο σεμινάριο για την προστασία του παιδιού.

«Η κλινική κάνει και εβδομαδιαία διαδικτυακά μαθήματα, κάθε Τετάρτη, με μεγάλη συμμετοχή. Στο κανάλι της Παιδιατρικής στο Youtube, υπάρχουν τα βίντεο από τα μαθήματα, που κάποια από αυτά φτάνουν και τα 1.500 views» αναφέρει ο κ. Δημητρίου και συμπληρώνει σχετικά με το ετήσιο συνέδριο «ουσιαστικά προσπαθεί να ενημερώσει για τις νεότερες εξελίξεις τους παιδιάτρους αλλά και φοιτητές ιατρικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος το θέλει».  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις