Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο «εποχικές» επιχειρήσεις που αφήνουν οφειλές στο Δημόσιο

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο «εποχικές» επιχειρήσ...

Τι προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο για τις «εποχικές» επιχειρήσεις

Να δώσουν τέλος με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο εμφανίζονται αφήνοντας απλήρωτους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο επιχειρούν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με τη νέα διάταξη που έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ θα ζητάει από τις ύποπτες επιχειρήσεις να προπληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ προσδιορίζοντας με βάση πραγματικά στοιχεία την οφειλή προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα θα ενεργοποιηθεί ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει κίνδυνος φοροδιαφυγής, κυρίως από εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Αν και σήμερα υπάρχει σε ισχύ διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.

Τώρα πλέον η διάταξη διευρύνεται και παρέχεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου. Για παράδειγμα, εποχική επιχείρηση ανοίγει τον Απρίλιο σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Στα τέλη Ιουνίου (εάν τηρεί απλογραφικά βιβλία) πρέπει να κάνει δήλωση ΦΠΑ και να ανεβάσει στα ηλεκτρονικά βιβλία τα έσοδα και τα έξοδα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: να μη δηλώσει τίποτα, δηλαδή ούτε έσοδα ούτε έξοδα, ή να δηλώσει τα πάντα αλλά να μην πληρώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι νεοσύστατη εποχική επιχείρηση, στις 10 Αυγούστου θα διενεργήσει έλεγχο στην επιχείρηση διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου και επιβάλλοντας τα πρόστιμα που προβλέπονται για μη απόδοση του ΦΠΑ αλλά και τη μη ενημέρωση του myDATA. Παράλληλα, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου (ημερομηνία του ελέγχου) θα προχωρήσει στον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου. Η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος για τις 40 ανωτέρω ημέρες. Μάλιστα ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.

 
*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις