Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΗΠΑ: Νέα μήνυση της κυβέρνησης κατά της Apple - Ο λόγος

ΗΠΑ: Νέα μήνυση της κυβέρνησης κατά της ...

Τι αναφέρεται στη μήνυση

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε την Πέμπτη μια αγωγή-ορόσημο κατά της Apple, κατηγορώντας την για μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά των smartphones.

Τι αναφέρεται στη μήνυση

Η αγωγή, στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί εισαγγελείς 15 πολιτειών και της Περιφέρειας Κολούμπια, κατηγορεί την Apple ότι περιορίζει το λειτουργικό της σύστημα smartphone με τρόπο που ανεβάζει το κόστος για τους καταναλωτές και εμποδίζει τους προγραμματιστές να κυκλοφορήσουν με επιτυχία προϊόντα σε άλλα συστήματα smartphone.

 «Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε δελτίο τύπου.

 Μεταξύ των ισχυρισμών της αγωγής:

Η Apple εμποδίζει την επιτυχή ανάπτυξη αυτού που το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκαλεί "σούπερ εφαρμογές", οι οποίες θα διευκόλυναν τους καταναλωτές να εναλλάσσονται μεταξύ των πλατφορμών smartphone.
Η Apple εμποδίζει την ανάπτυξη εφαρμογών cloud-streaming που θα επέτρεπαν την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών υψηλής ποιότητας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε για επιπλέον υλικό.
Η Apple εμποδίζει την ανάπτυξη εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών, ώστε οι πελάτες να συνεχίσουν να αγοράζουν iPhone.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μετά τη δημοσίευση της αγωγής, ο Garland αναγνώρισε την κυριαρχία της Apple ως εταιρείας - σημειώνοντας ότι η κεφαλαιοποίησή της στην αγορά είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ περισσότερων από 100 χωρών - αλλά ότι η επιτυχία αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα των ανώτερων προϊόντων της, αλλά μάλλον μέσω των "αποκλειστικών" τακτικών της.

 Οι επιδόσεις της Apple, είπε ο Garland, προήλθαν «όχι κάνοντας τα δικά της προϊόντα καλύτερα, αλλά κάνοντας άλλα προϊόντα χειρότερα».

Απάντηση της Apple

Σε ανακοίνωσή της, η Apple αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερβολική παρέμβαση.

 «Στην Apple, καινοτομούμε καθημερινά για να φτιάχνουμε τεχνολογία που αγαπούν οι άνθρωποι -σχεδιάζοντας προϊόντα που συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, προστατεύουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων και δημιουργούν μια μαγική εμπειρία για τους χρήστες μας», ανέφερε. «Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που οι άνθρωποι περιμένουν από την Apple - όπου το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες διασταυρώνονται. Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παίρνει βαρύ χέρι στο σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι αυτή η αγωγή είναι λανθασμένη βάσει των γεγονότων και του νόμου και θα αμυνθούμε σθεναρά εναντίον της».

 Η υπόθεση αποτελεί μέρος της ευρύτερης αντιμονοπωλιακής καταστολής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη μηνύσει την Google για υποτιθέμενη μονοπώληση των ψηφιακών διαφημιστικών υπηρεσιών, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχει μια μακροχρόνια υπόθεση αντιμονοπωλιακής προστασίας που εκκρεμεί κατά της μητρικής Meta του Facebook, καθώς και μια πιο πρόσφατη κατά της Amazon.

 Και τον Δεκέμβριο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου προσπάθησε να εμποδίσει την κλειστή πλέον εξαγορά της εταιρείας παιχνιδιών Activision από τη Microsoft.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις