Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτ. Ελλάδα: Ένα καλάθι τροφίμων φτάνει σε 80 ηλικιωμένους απομονωμένων περιοχών

Δυτ. Ελλάδα: Ένα καλάθι τροφίμων φτάνει ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ουσιαστικά είναι ένα «πείραμα» για να φανεί πώς η σίτιση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατάσταση των συμμετεχόντων και θα κρατήσει τρεις μήνες

Μία ενδιαφέρουσα «δράση» που έχει σκοπό να αποδείξει πως τα τρόφιμα που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά το επόμενο διάστημα σε απομακρυσμένες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ουσιαστικά είναι ένα «πείραμα» για να φανεί πώς η σίτιση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατάσταση των συμμετεχόντων και θα κρατήσει τρεις μήνες. Μάλιστα οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγια έτσι ώστε να υπάρχει το διατροφικό και καταναλωτικό τους προφίλ πριν λάβουν το καλάθι για να γίνει σύγκριση. 

Η πρωτοβουλία παίρνει «σάρκα και οστά» με τη συνεισφορά και τη συμμετοχή πολλών φορέων όπως το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η Βάλια Ζήνα, Υπεύθυνη της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας της Go2gether που υλοποιεί τη δράση, «για τρεις μήνες θα δίνεται σε  ηλικιωμένους απομονωμένων περιοχών των τριών νομών που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες καλάθι με τρόφιμα. Το καλάθι θα περιλαμβάνει γάλα, χυμό πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς, κρέας αλλά και ψάρι, φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα, προϊόντα ολικής άλεσης και έτοιμα γεύματα. Ζητούμενο είναι μη χρειάζεται να μαγειρεύουν, να είναι όλα όσο είναι δυνατό έτοιμα προς κατανάλωση έτσι ώστε να μην δυσκολεύονται σε τίποτα οι ηλικιωμένοι».

Πρόκειται για ένα διατροφικό πρόγραμμα, ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο κ.λπ. και που έχει σχεδιάσει το γραφείο «Ευτροφία». 

Στόχος όπως εξηγεί η κα Ζήνα, «είναι να δούμε σε συνεργασία με το ΕΑΠ και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μάρκετινγκ στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Προκόπη Θεοδωρίδη πως σχετίζεται η ψυχική και σωματική υγεία των ηλικιωμένων με τη διατροφή και τις καταναλωτικές συνήθειες τους. Ουσιαστικά θα συγκριθεί η κατάσταση της υγείας τους, πριν και μετά την πρωτοβουλία».

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για 80 ηλικιωμένους μέσα από το δίκτυο που έχει δημιουργήσει η Go2gether η οποία παρέχει ήδη μέσα από επισκέψεις φροντίδα σε αυτούς παρέχοντας υγειονομικό- ορθοπεδικό υλικό αλλά και συμβουλευτική.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγους μήνες η Go2gether δημιούργησε την 1η Τράπεζα Τροφίμων στην Πελοπόννησο και την 7η στην Ελλάδα σε συνεργασία με την υποστήριξη της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας και την Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA). Μέσα από την Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας, διαχειρίζεται τα τρόφιμα που δεν μπορεί να απορροφήσει η τοπική αγορά και τα προσφέρει σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της Περιφέρειας. Στόχος της είναι να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες και να συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις