Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ξεκίνησε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ξεκίνησε το μεγάλ...

Ενάντια στο νομοσχέδιο

Μετά από το δυναμικό «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» που φωνάζουν εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές, σήμερα ετοιμάζουν κορύφωση του αγώνα τους, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι φοιτητές ξεκινούν το μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κατά του εν λόγω νομοσχεδίου που κατά τους ίδιους «διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία» ενώ ήδη πάνω από 2.500 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην Πανεπιστημίου, η οποία έκλεισε.

Αλλάζει οριστικά το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης
 Το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων» στη χώρα μας αλλάζει οριστικά τον «χάρτη» της Ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η νέα γενιά πάνω από δύο μήνες τώρα, βρίσκεται στους δρόμους, διαδηλώνοντας την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί ότι ο τελικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και των νέων. Δίπλα τους στάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, οι διοικήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων καθώς και το διδακτικό προσωπικό. Η «μάχη» μεταφέρθηκε στη Βουλή όπου τις τελευταίες μέρες όλα τα κόμματα τάχτηκαν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

 Για την κυβέρνηση όμως,η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μια «ιστορική μέρα, που αφορά τη δυνατότητα στη χώρα μας να μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα ξένων ΑΕΙ ως μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης «άρα, οι τελευταίοι που θα μπορεί να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν συμφέροντα είμαστε εμείς, είναι η Κυβέρνηση. Άλλωστε η ίδια η πραγματικότητα το διαψεύδει όταν τα κριτήρια τα οποία θέτουμε για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη». 

Το σημερινό συλλαλητήριο

Η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου βγάζει ξανά στους δρόμους, φοιτητές, πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και γονείς, που επιμένουν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου και αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής με πάνω από 195 φοιτητικούς συλλόγους από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στα Προπύλαια με τους φοιτητές να διεκδικούν:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την διάλυση των πτυχίων μας.
Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά)
 

Μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής, στηρίζει το δίκαιο αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση, τη διάλυση των πτυχίων, κάνει πιο ακριβές τις σπουδές των παιδιών μας. Τα όνειρα των παιδιών μας δεν αγοράζονται! Καλούμε τους συλλόγους γονέων και κάθε γονιό ξεχωριστά να συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Δεν θα τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα όνειρα και τις προσπάθειες των παιδιών μας! Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα! Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές- Πτυχία με αξία.

 

 

πηγή ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις