Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Όχι» στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας - Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Όχι» στις ενστάσ...

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

«Όχι» από τη Βουλή στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια καθώς καταψήφισαν -μόνο- οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Φάμελλος: Έχουμε ασύδοτη κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος υπογράμμισε στη Βουλή ότι τώρα έχουμε μια κυβέρνηση ασύδοτη, που δεν διστάζει μπροστά σε κάθε δυνατή παραβίαση του κράτους δικαίου, που παρεμβαίνει εις βάρος όλων των θεσμών και των κανόνων και αυτό το κάνει με περισσό θράσος και υποκρισία.

«Γιατί δεν περιμένετε την αναθεωρητική διαδικασία που θα ξεκινήσει τέλος του 2024; Και εδώ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ξεκάθαρα αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Δεν περιμένετε την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα πίσω από την ανωτατοποίηση των κολλεγίων, και πολύ ισχυροί οι ενδιαφερόμενοι από ότι φαίνεται», είπε και προσέθεσε ότι «η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχεται «αποκλειστικά» από ιδρύματα που ιδρύονται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Επομένως, δεν επιτρέπεται να παρέχεται από φορείς άλλης μορφής, ιδίως εταιρείες, όχι μόνον ιδιωτικές αλλά ούτε καν δημόσιες».

Τζάκρη: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική
 Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αντισυνταγματική ερμηνεία του Συντάγματος- η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική πρωτοβουλία και αποτελεί μονόδρομο η απόσυρση της γιατί εκθέτει για άλλη μια φορά την χώρα μας διεθνώς και επιτείνει την εικόνα της προκλητικής και αναιδούς κατάργησης του κράτους δικαίου».

Η θέση του ΚΚΕ
Ο Γιάννης Δελλής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το άρθρο 16 επιτρέπει την παροχή Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα του τέταρτου μέρους του νομοσχεδίου με τα οποία εισάγεται νέα μορφή Νομικού Προσώπου που δεν θα έχει την ιδιότητα Δημοσίου Δικαίου.

«Οι σχετικές διατάξεις δηλώνουν ότι το Νομικό Πρόσωπο αυτό λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, οφείλει να καταθέτει οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, ενώ το καθεστώς του προσωπικού θα διέπεται από σχέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Πρώτη φορά που κοινοβούλιο θα πει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα 
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους της ΕΕ θα πει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα ενόψει υποτιθέμενης σύγκρουσης με το Ενωσιακό. «Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες. Πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Είναι σαν να googlαρει την ασθένεια του ο ασθενής και να μη τη βλέπει ο γιατρός».

Η απάντηση Πιερρακάκης 
Απαντώντας ο Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης σχολίασε με νόημα ότι είναι «χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με τον Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε δεν θα μπούμε εμπόδιο στην αναθεώρηση γνώριζε τις γνωμοδοτήσεις. Χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής».

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η μοίρα της χώρας και του λαού της δεν είναι ο φόβος που κάποιοι κομίζετε ως κήνσορες αλλά να αγκαλιάσουμε το μέλλον με τόλμη και ελπίδα αυτό θέλουν οι πολιτές και αυτό θα υπηρετήσουμε εμείς».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις