Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αποκωδικοποιώντας τα νέα μέτρα για την ακρίβεια- Τι έδειξαν οι πρώτες μέρες- Τι γίνεται με τις προσφορές

Πάτρα: Αποκωδικοποιώντας τα νέα μέτρα γι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο Χάρης Ανδρικόπουλος

Την αποτίμηση των πρώτων ημερών μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και αγαθά κάνουν οι επιχειρηματίες.

Αν και ακόμα είναι νωρίς, σύντομα θα είναι ορατό αν θα καταπολεμηθούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αν τελικά θα μεταφερθεί το όφελος στον καταναλωτή.  

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Χάρης Ανδρικόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ομίλου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος ΑΕΒΕ», «η αλήθεια είναι ότι οι καταναλωτές αυτές τις πρώτες μέρες δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι έχει συμβεί. Αρχικά εμείς καλούμαστε να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους κι εκείνοι με τη σειρά τους στους καταναλωτές. Ένα πράγμα που δεν πρέπει να παρεξηγηθεί γιατί ίσως και η ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου ήταν ελλιπής, είναι ότι  οι προσφορές συνεχίζονται. Άρα ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την έρευνά του, να συγκρίνει τα προιόντα και τις τιμές και να κάνει την επιλογή του».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρικόπουλος, τα νέα μέτρα απευθύνονται σε όλη την αγορά και ξεκινούν από τους προμηθευτές με στόχο τη διαφάνεια των τιμών και να έχει έναν ξεκάθαρο τιμοκατάλογο στα χέρια του ο καταναλωτής. Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο των μέτρων  που εφαρμόζονται πλέον μειώθηκαν οι εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% το οποίο μεταφέρεται στην τιμή του τελικού προϊόντος. Το μέτρο αφορά απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πανες.  

«Προσπαθούμε κι εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε γνωρίζοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά» λέει ο κ. Ανδρικόπουλος ο οποίος επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι τα νέα μέτρα αφορούν και τέτοια προιόντα όπως καθαριστικά και απορρυπαντικά εκεί η μείωση είναι μικρή καθώς το 70% αυτών των προϊόντων πωλείται κατά βάση σε προφορά.

Ωστόσο αποτελεσματικό φαίνεται να είναι όπως αναφέρει ο κ. Ανδρικόπουλος το μέτρο που πάρθηκε για το βρεφικό γάλα στο οποίο οι τιμές ήδη έχουν μειωθεί.  Να θυμίσουμε ότι στο βρεφικό γάλα μπήκε πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ορίζεται ως άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για την συγκεκριμένη κατηγορία και εμπορικού κέρδους 7%.

Επιπλέον η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων από την πλευρά των προμηθευτών είναι ένα σωστό μέτρο, όπως εξηγεί ο κ. Ανδρικόπουλος, καθώς έτσι όχι μόνο δε θα υπάρξουν αλλαγές στις τιμές αλλά θα υπάρχει και διαφάνεια σε αυτές. «Οι προμηθευτές θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν προχωρήσουν σε ανατιμήσεις χωρίς προφανή λόγο» λέει χαρακτηριστικά.  

Τέλος στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν από το υπουργείο ανάπτυξης προβλέπονται «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι» ενώ επιτρέπεται το πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα. Το μέτρο αφορά φρούτα, νωπά λαχανικά και κρέας. «Σε γενικές γραμμές αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται θεωρώ ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση προκειμένου να επιτευχθεί λίγο η επιθυμητή συγκράτηση τιμών μέσα σε αυτό το κύμα πληθωρισμού, όσο αυτό είναι εφικτό» καταλήγει ο κ. Ανδρικόπουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις