Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Με ίδια κεφάλαια δίνουν τη «μάχη της επιβίωσης» εκατοντάδες επιχειρήσεις

Δυτική Ελλάδα: Με ίδια κεφάλαια δίνουν τ...

Στάσιμο το εμπόριο τη διετία 2022-‘23

Αρνητική εικόνα με υποχώρηση των πωλήσεων και συνολικά των δεικτών που σχετίζονται με την επιβίωση τους (μείωση μεικτού περιθωρίου κέρδος, επιβάρυνση στις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις) εμφανίζουν πολλές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στη Δυτική Ελλάδα για το 2023.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ήδη, σε σχέση με βασικά οικονομικά μεγέθη  από το 2022.
Η έκθεση του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αποτυπώνει, κατ αρχή, την τελική εικόνα του εμπορίου για το 2022 με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τους τζίρους μεγαλύτερων εταιρειών από την ‘ICAP CRIF DATABANK’ αλλά και στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σύμφωνα λοιπόν με την ICAP, στη Δυτική Ελλάδα, o κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου,  αυξήθηκε το 2022 κατά 8,1%, στα 742.3 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,3%, με αποτέλεσμα το ποσοστό μικτού κέρδους να μειωθεί. Περεταίρω, η άνοδος των λειτουργικών δαπανών κατά 13,5% οδήγησε στον περιορισμό της κερδοφορίας με τα κέρδη, προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 31,4 εκατ., μειωμένα κατά 11,4%, έναντι του 2021!

Οι συνολικές υποχρεώσεις διευρύνθηκαν σε ποσοστό 17,8%, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της δανειακής επιβάρυνσης στο λιανεμπόριο σε επίπεδο περιφέρειας που ανήλθε στο 60,4% για το 2022. Ο λόγος βραχυπρόθεσμων, προς μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι πλέον 5,5:1 και το μερίδιο των δανειακών υποχρεώσεων βαραίνει έξι στις 10 επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν περιθώρια ρευστότητας ήδη από τα τέλη του 2022.

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. ανακοίνωσε ακόμη πιο επιβαρυντικά στοιχεία για α’ εξάμηνο του 2023 στη χώρα με ένα 20% των επιχειρήσεων να αυξάνει τον κύκλο εργασιών σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022 αλλά ένα 29% επιπλέον σε σχέση με το 2022, να περνά σε φάση στασιμότητας στις πωλήσεις.

Η αύξηση του εξαμηνιαίου κύκλου εργασιών μιας αντιπροσωπευτικής εμπορικής επιχείρησης ήταν μόλις 2.836 ευρώ ή ποσοστό 4,6% το α’ εξάμηνο του 2023 ενώ ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία, στο ενδεκάμηνο του 2023 καταγράφηκε μεγέθυνση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022. Ωστόσο, μειωμένος κατά 3,8% ήταν ο δείκτης όγκου πωλήσεων, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μείωση της κατανάλωσης λόγω της επικρατούσας ακρίβειας.

Βασικότερη πηγή χρηματοδότησης για τι εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας αποτελούν τα ίδια κεφάλαια, στο 95,3% το 2023. Μόλις 6,9% των επιχειρήσεων έχουν ως πηγή χρηματοδότησης τον τραπεζικό δανεισμό και 5,5% από προγράμματα.

«Αδύναμοι» καταναλωτές – προβληματισμένοι έμποροι

ΕΣΕΕ και ICAP «μέτρησαν» και τη δυναμική των καταναλωτών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 2022 η οποία κινείται σε ποσοστό 10,3% κάτω από το μέσο όρο της χώρας και είναι στην χαμηλότερη κλίμακα μαζί με τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς.

Τα σημαντικότερα προβλήματα των εμπόρων σε όλη τη χώρα είναι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, η φορολόγηση και οι ανατιμήσεις από προμηθευτές, ακολουθούν ανατιμήσεις κόστους ενέργειας, έλλειψη ρευστότητας και μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Το 32,5% των εμπορικών επιχειρήσεων καλείται μέσα σο 2023 να πληρώσει αυξημένες τιμές από 11% έως 20% στους προμηθευτές και επιπλέον προβληματίζεται και για τα προβλήματα που προστέθηκαν στην πορεία όπως η χαμηλή τουριστική δαπάνη στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Μεγάλη πρόκληση για τους εμπόρους παραμένει το κόστος ψηφιακού μετασχηματισμού, η εύρεση κατάλληλου προσωπικού και η μετάβαση στην επόμενη γενιά.

Από την πτώση, στη στασιμότητα

«Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η έκθεση αναφέρει ότι οι 8 στις 10 κινούνται μεταξύ πτώσης και στασιμότητας. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δίνουν έμφαση στην επιβίωση τους, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού καθώς την όποια αύξηση του  κύκλου εργασιών απορροφά η ακρίβεια που λειτουργεί σαν φραγμός, αποθαρρύνει επιχειρηματίες και καταναλωτές και επιβαρύνει το κλίμα στην τοπική αγορά. Το λειτουργικό κόστος, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων από τους προμηθευτές εδώ και μια διετία δημιουργεί αβεβαιότητα ενώ οι συνάδελφοι αλλά και τα σωματεία όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, αναζητούν τρόπους να τονώσουν τις ψηφιακές δεξιότητες των συναδέλφων, μαζί με προγράμματα για ενεργειακή  εξοικονόμηση και μετάβαση σε μια ‘πράσινη οικονομία’. Χωρίς στήριξη η ψηφιακή μετάβαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι βήμα στο κενό και σε λίγο, χωρίς επιδοτήσεις και επιμόρφωση με ΕΣΠΑ, την αγορά θα λυμαίνονται μερικοί μεγάλοι όμιλοι» αναφέρει ο γραμματέας του Ε&Ε.Σ.Π Χρήστος Σολωμός.

*Εφημερίδα "Γνώμη"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις