Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Τι σημαίνει ο πόνος στη ρίζα των μαλλιών;

ΦΩΤΟ Pixabay

ΦΩΤΟ Pixabay

Εάν νιώθετε «πόνο στα μαλλιά» δεν είναι στη φαντασία σας

Ένα περίεργο αίσθημα το οποίο είναι συχνότερο από όσο νομίζουν οι παθόντες είναι ο λεγόμενος «πόνος στα μαλλιά».

Επειδή  όλοι γνωρίζουμε ότι τα νύχια και τα μαλλιά δεν είναι ευαίσθητα μέρη του σώματος, πολύ συχνά θεωρούμε αυτό το πόνο ένα αποκύημα της φαντασίας μας και ίσως κάτι ψυχοσωματικό. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή είναι λανθασμένη και πόνος αυτός είναι όσο παράξενο και αν φαίνεται, υπαρκτός.

 Τι ακριβώς συμβαίνει όταν τα μαλλιά σας νιώθετε ότι «πονάνε»; Ο πόνος στα μαλλιά ξεκινά από το τριχωτό της κεφαλής, επομένως μπορεί να νιώθετε ότι τα μαλλιά σας πονάνε ακριβώς στη ρίζα. «Η φλεγμονή που προέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία στο τριχωτό της κεφαλής πλημμυρίζει τα νεύρα στους θύλακες των τριχών και τους προκαλεί πόνο», λέει η Debra Jaliman, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Ο πόνος στο ωοθυλάκιο δεν διακρίνεται από το σκέλος, οπότε νιώθεις πραγματικά σαν να πονάνε τα μαλλιά σου». Υπάρχουν διάφορες αιτίες πίσω από αυτή τη φλεγμονή.

 Πάρα πολύ σφιχτά hairstyles: Τα στενά χτενίσματα μπορούν να τραβήξουν ή ακόμη και να βλάψουν τους θύλακες, οδηγώντας σε πόνο στα μαλλιά, λέει ο Lars Skjoth, κατασκευαστής προϊόντων και ιδρυτής της Harklinikken, μιας μάρκας με έδρα τη Δανία που ειδικεύεται σε προϊόντα που βοηθούν στην τριχόπτωση και την αραίωση. Προτείνει να κάνετε σφιχτά χτενίσματα όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα και όταν το κάνετε, να μην τα αφήνετε όλη μέρα και νύχτα. Εάν πονούν τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής σας και τείνετε να φοράτε σφιχτά χτενίσματα, «δώστε προσοχή σε αυτό το είδος πόνου στα μαλλιά — μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για την επερχόμενη τριχόπτωση», προειδοποιεί. Η Δρ Jaliman, συμφωνεί και λέει ότι υπάρχει ένας επίσημος όρος για αυτό, «αλωπεκία έλξης», που είναι η σταδιακή απώλεια μαλλιών που μπορεί να προκληθεί από βλάβη στους θύλακες των τριχών από σφιχτά χτενίσματα.

Συσσωρευμένο προϊόν: Το ξηρό σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μαλλιά όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, λέει η Dr. Jaliman. Το να το χρησιμοποιείτε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σε ένα πιστολάκι ή να κερδίζετε μια επιπλέον μέρα χωρίς πλύσιμο κάθε τόσο είναι μια χαρά. Αλλά η χρήση ξηρού σαμπουάν ως τακτική αντικατάσταση για το λούσιμο των μαλλιών σας μπορεί να προκαλέσει υπολείμματα να σχηματίσουν ωοθυλάκια. «Οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν πάρα πολύ και το ψεκάζουν όλο στο τριχωτό της κεφαλής και όχι στα σκέλη», λέει η Dr. Jaliman. Τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να ευδοκιμήσουν, ειδικά εάν αναμειγνύονται με τον ιδρώτα, προκαλώντας ενδεχομένως φλεγμονή, κνησμό και πόνο.

Υπερβολικά πολλά λουσίματα: Το πολύ συχνά λούσιμο των μαλλιών σας μπορεί να αποβάλει την ισορροπία του pH του τριχωτού της κεφαλής σας – και αυτό μπορεί να είναι μια άλλη αιτία για μαλλιά που δίνουν την αίσθηση του πόνου. Ο καθημερινός καθαρισμός μπορεί να στεγνώσει το τριχωτό της κεφαλής και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει μια κατάσταση απολέπισης όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία είναι μια χρόνια κατάσταση φλεγμονής, εξηγεί η Dr Jaliman. Εάν πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας καθημερινά ή εάν έχετε ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής, συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα απαλό βρεφικό σαμπουάν, το οποίο περιέχει γλυκερίνη.

Ημικρανίες: Ο πόνος στα μαλλιά είναι στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένος για όσους εμφανίζουν συχνές ημικρανίες χάρη σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται αλλοδυνία που επηρεάζει έως και τα δύο τρίτα των πασχόντων από ημικρανία, σύμφωνα με τον Brian Mitchell Grosberg, πιστοποιημένο νευρολόγο και διευθυντή του Hartford Healthcare Headache Center στο Χάρτφορντ, Κονέκτικατ. Με την αλλοδυνία, τα συνήθως μη επώδυνα ερεθίσματα – όπως το βούρτσισμα των μαλλιών σας, το να φοράτε ένα καπέλο ή μια χαλαρή αλογοουρά και το να νιώθετε ότι λούζει το νερό στα μαλλιά σας στο ντους – γίνονται επώδυνα. Το να ξαπλώνετε στο πλάι κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας μπορεί επίσης να κάνει το τριχωτό της κεφαλής να αισθάνεται ιδιαίτερα επώδυνο και τρυφερό. «Είναι το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης πυροδότησης νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στη διαδικασία της ημικρανίας», λέει ο Dr Grosberg . Τα στενά χτενίσματα μπορούν σίγουρα να είναι το πρώτο βήμα που συμβάλλει στην ημικρανία, αν και τα μαλλιά που πονάνε μπορούν επίσης να συμβούν ξεχωριστά, ως μέρος μιας κρίσης ημικρανίας που προκαλείται από άλλους παράγοντες.

ΠΗΓΗ marieclaire.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being