Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

Πώς το άγχος επιδρά στα μαλλιά μας

Πώς το άγχος επιδρά στα μαλλιά μας

Τα αρνητικά συναισθήματα και οι επιπτώσεις τους

«Άγχος: το δώρο του σύγχρονου τρόπου ζωής», «Πώς το άγχος έγινε μια σύγχρονη επιδημία μεγαλύτερη από την κατάθλιψη», «Άγχος, η δυτική σύγχρονη κληρονομιά μετά το ξέσπασμα του Covid-19».

Εκατοντάδες παρόμοιοι τίτλοι άρθρων εμφανίζονται με μια μόνο αναζήτηση στο google.

Όλα προσπαθούν να καταδείξουν το πως το άγχος έχει κατορθώσει να τρυπώσει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, να γιγαντωθεί στην καθημερινότητά μας και τελικά να προκαλεί στην ψυχική και σωματική υγεία μας, πολλές ζημιογόνες παρενέργειες.

Τι είναι όμως το άγχος και πότε ξεκινάει να γίνεται επιβλαβές για εμάς;

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση που έχει σχεδιαστεί για να μας προστατεύει από απειλές, ενεργοποιώντας την αντίδραση "μάχης ή φυγής" (flight or fight). Tο χρόνιο στρες και το άγχος, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν χάος στην ευαίσθητη ισορροπία του σώματός και του οργανισμού μας, επηρεάζοντας διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών μας.

Πολλές μελέτες, όπως και εκείνη της Mayo Clinic έχουν αποδείξει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει, πιο συγκεκριμένα, τριχόπτωση. Στην πραγματικότητα, διαφορετικοί τύποι στρες μπορούν να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών και να επηρεάσουν τους κύκλους ανάπτυξης νέων τριχών μας, με διάφορους τρόπους.

Η σχέση άγχους και τριχωτού της κεφαλής

Η τριχόπτωση και τα λεπτά, εύθραυστα και λεπτά μαλλιά είναι συνηθισμένα σε όσους ζουν με άγχος. Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα δύο συνυπάρχουν, είναι επειδή ο θύλακας της τρίχας, εκεί από όπου μεγαλώνουν τα μαλλιά μας, δημιουργείται από νεύρα και νευρικές οδούς. Όταν αυτά τα νεύρα προκαλούν άγχος, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού άγχους και του στρες, η ανάπτυξη των μαλλιών μας επιβραδύνεται και η αναγέννηση της τρίχας μπορεί να είναι δύσκολη.

Πιο συγκεκριμένα, η Mayo Clinic εξηγεί τους τρεις τύπους τριχόπτωσης που μπορούν να συνδεθούν με τα υψηλά επίπεδα στρες. Ο πρώτος είναι το τελογενές εξάνθημα, κατά το οποίο το έντονο στρες ωθεί μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων σε φάση ηρεμίας. Μέσα σε λίγους μήνες, οι προσβεβλημένες τρίχες μπορεί να πέσουν ξαφνικά όταν απλά χτενίζουμε ή λούζουμε τα μαλλιά μας. Δεύτερος τύπος είναι η τριχοτιλλομανία, η οποία είναι μια ακατανίκητη παρόρμηση να βγάζουμε με τα χέρια μας τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής μας, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματός μας. Ουσιαστικά, αυτό το τράβηγμα μαλλιών μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ένταση, η μοναξιά, η πλήξη ή η απογοήτευση. Τρίτος τύπος είναι η αλωπεκία. Μια ποικιλία παραγόντων πιστεύεται ότι προκαλεί γυροειδή αλωπεκία, συμπεριλαμβανομένου και του έντονου στρες. Με τη γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας τριχόπτωση, ενώ η πάθηση εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα και είναι συνηθέστερη σε παιδιά και εφήβους.

Ωστόσο, πέρα από αυτούς τους παραπάνω μηχανισμούς, το στρες μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά και με διάφορους άλλους τρόπους που επηρεάζουν την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών μας. Το χρόνιο στρες για παράδειγμα, μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά, επηρεάζοντας την ποιότητα των μαλλιών μας, με την ξηρότητα και την ευθραυστότητα να αποτελούν κοινά σημάδια των ελλείψεων αυτών. Το άγχος μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής, όπως η πιτυρίδα ή η ψωρίαση.

Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα άγχους μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις, οδηγώντας σε φαγούρα και ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής μας. Στο ίδιο πλαίσιο, πέρα από την ποιότητα της τρίχας και την υγεία του κεφαλιού μας, το άγχος επηρεάζει και το χρώμα των μαλλιών μας. Ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πότε τα μαλλιά θα γκριζάρουν, το στρες έχει επίσης συνδεθεί με το πρόωρο γκριζάρισμα. Η οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από το στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία του γκριζαρίσματος, με αποτέλεσμα τα άτομα να εμφανίζουν γκρίζες τρίχες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Μπορώ να σταματήσω την απώλεια των μαλλιών μου;

Εφόσον μπορούμε να σταματήσουμε να αγχωνόμαστε, ναι. Η Mayo Clinic εξηγεί ότι το στρες και η τριχόπτωση δεν είναι μόνιμες καταστάσεις. Έτσι αν θέσετε το άγχος σας υπό έλεγχο, τα μαλλιά σας μπορεί να ξαναβγούν. Υιοθετώντας τεχνικές διαχείρισης του άγχους, δίνοντας προτεραιότητα σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και περιθάλποντας το σώμα μας με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις τόσο αρνητικές επιπτώσεις που καταστρέφουν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της εξωτερικής μας εμφάνισης.

- Τεχνικές διαχείρισης του άγχους
Η υιοθέτηση αποτελεσματικών τεχνικών διαχείρισης του στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας και τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών σας. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους.

- Ισορροπημένη διατροφή

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C, D και E, καθώς και βιοτίνης, σιδήρου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για γερά και ζωντανά μαλλιά.

- Επαρκής ύπνος
Δώστε προτεραιότητα στην εξασφάλιση επαρκούς ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των θυλάκων των μαλλιών. Καθιερώστε μια συνεπή ρουτίνα ύπνου για την προώθηση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

- Επαγγελματική υποστήριξη
Εάν το άγχος επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας, η αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης από έναν θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να είναι καθοριστική. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης για την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους.

- Ήπιες πρακτικές περιποίησης μαλλιών
Αποφύγετε τις σκληρές πρακτικές περιποίησης των μαλλιών που μπορεί να συμβάλλουν στη φθορά, όπως οι υπερβολικές θερμοκρασίες με σίδερα μαλλιών και ισιωτικές, τα σφιχτά χτενίσματα και το έντονο βούρτσισμα. Προτιμήστε ήπιες ρουτίνες περιποίησης μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων σαμπουάν και μαλακτικών χωρίς θειικά άλατα, για να ελαχιστοποιήσετε το στρες στα μαλλιά σας.

- Ενυδάτωση:
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των μαλλιών σας. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της υγρασίας στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας, αποτρέποντας την ξηρότητα και επαναφέροντας την ελαστικότητα τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being