Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κ. Θωμόπουλος: Έφτασε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας στο marketplace της Amazon με το πρώτο του βιβλίο και μιλάει στο thebest

Κ. Θωμόπουλος: Έφτασε από το Πανεπιστήμι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Θέλω να δημιουργήσω νέους με αυτοπεποίθηση και υψηλά στάνταρντς όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας»

Έχοντας ως στόχο να δουλέψει στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και μετά να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία ο πατρινός Κωνσταντίνος Θωμόπουλος σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στα 25 του χρόνια όχι μόνο έχει καταφέρει να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται στην Κύπρο «βλέποντας» τον στόχο του αλλά έχει εκδώσει και το πρώτο του βιβλίο που διατίθεται στο μεγαλύτερο marketplace του κόσμου, αυτό της Amazon, θέλοντας να δημιουργήσει νέους με αυτοπεποίθηση και υψηλά στάνταρντς όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας.  «Το όνειρό μου είναι να γίνει το σημείο αναφοράς για κάθε φοιτητή που μπαίνει στο Πανεπιστήμιο» λέει χαρακτηριστικά.

Οι εμπειρίες σε συνδυασμό με την δική μου προσωπική έρευνα με οδήγησαν να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνουν οι μεγάλες εταιρίες σε έναν νέο υποψήφιο

Ξεκίνησες από Πάτρα. Με ποια κριτήρια επέλεξες τις σπουδές σου;

Η Πάτρα είναι το μέρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα. Είναι η πόλη που αγαπώ, και μια μέρα θέλω να συνεισφέρω ενεργά στην ανάδειξή της ως κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Όσον αφορά τις σπουδές μου, η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2015, όταν ήμουν 16 χρονών. Ήταν να επιστρέψω από τις καλοκαιρινές διακοπές στους συγγενείς μου και έψαχνα κάτι να περάσω τον χρόνο μου κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Κάτι διαφορετικό από βίντεο-παιχνίδια στο κινητό. Θυμήθηκα, ότι ο θείος μου διατηρούσε μια βιβλιοθήκη στο δωμάτιό του, οπότε πήγα να ρίξω μια ματιά. Έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο με τίτλο «Το Θράσος στις Πωλήσεις» γραμμένο από τον Harvey Mackay. Το συγκεκριμένο βιβλίο έμελλε να μου αλλάξει την ζωή. Ήταν αυτό που πυροδότησε την σπίθα μέσα μου και το πάθος για τις Επιχειρήσεις. Μετά, άρχισα να διαβάζω περιοδικά όπως το Forbes και το Fortune, για τέτοιο πάθος μιλάμε. Οπότε, το να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων ήταν μονόδρομος για μένα.

Ποιος ήταν ο στόχος σου;

 Στο Πανεπιστήμιο είχα δύο στόχους. Πρώτα, ήθελα να μάθω τι ήταν αυτό που χρειάζεται για να δουλέψω στις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, την μαγική «συνταγή» που λέμε. Πάντα ήθελα να κάνω διεθνή καριέρα και να “παίξω” στις υψηλές κατηγορίες. Από το 1ο κιόλας έτος λοιπόν ξεκίνησε ένα ταξίδι γνώσης για μένα όπου συμμετείχα σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, γνώρισα στελέχη επιχειρήσεων, εργάστηκα εθελοντικά σε σημαντικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και πραγματοποίησα πρακτικές σε μεγάλες εταιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όλες αυτές οι εμπειρίες σε συνδυασμό με την δική μου προσωπική έρευνα με οδήγησαν να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνουν οι μεγάλες εταιρίες σε έναν νέο υποψήφιο. Ο δεύτερός μου στόχος ήταν να χτίσω τις γνώσεις και τις ικανότητες που απαιτούνται για να δημιουργήσω την δική μου εταιρία στο μέλλον. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ποιες θα έλεγες ότι ήταν οι πιο σημαντικές και καθοριστικές στιγμές που σε έφεραν στο σήμερα;

Οι Πανελλήνιες ήταν σίγουρα μια πολύ καθοριστική στιγμή στην ζωή μου. Πολλοί άνθρωποι δεν με πιστεύουν, αλλά μέχρι την 3η λυκείου ήμουν ένας μαθητής που οριακά περνούσα την τάξη. Δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για το σχολείο. Πριν ανακαλύψω το πάθος μου για τις επιχειρήσεις, το μόνο που με απασχολούσε ήταν το ποδόσφαιρο. Στην 3η λυκείου έκανα μια στροφή 360 μοιρών.

Σοβάρεψα πολύ απότομα και άρχισα να διαβάζω, όσο μπορούσα. Είναι πολύ δύσκολο να αρχίσεις ξαφνικά να διαβάζεις όταν δεν το έχεις κάνει ποτέ στην ζωή σου. Τελικά τα κατάφερα και πέρασα στην σχολή που είχα στοχεύσει. Θυμάμαι είχα τόσο άγχος για τα αποτελέσματα που είχα πει στον εαυτό πως αν περάσω θα γίνω άριστος φοιτητής. Και τελικά το έκανα πράξη. Αποφοίτησα 1ος στην σχολή μου με την υψηλότερη βαθμολογία. Έχω λάβει δύο βραβεία/υποτροφίες για τις ακαδημαϊκές μου επιδόσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Με ενοχλούσε που στο Πανεπιστήμιο δεν υπήρχε καμία υποστήριξη ή κατευθυντήρια γραμμή προς τους φοιτητές όσο αναφορά την εύρεση καλής εργασίας

Αυτή τη στιγμή έχεις επιλέξει την Κύπρο. Πού έχεις επικεντρωθεί εκεί;

 Στην Κύπρο βρίσκομαι για εργασία. Ήταν μια συνειδητή επιλογή. Όπως ανέφερα, πάντα ήθελα να κάνω διεθνή καριέρα. Η Κύπρος είναι μια χώρα που το προσφέρει αυτό σε τεράστιο βαθμό. Λόγω της ευνοϊκής φορολογίας, πολλές μεγάλες διεθνείς εταιρίες έχουν εγκαταστήσει τα κεντρικά τους γραφεία στο νησί. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, σκέφτηκα πως αν και εγώ θέλω να ιδρύσω την δική μου εταιρία, η Κύπρος είναι το κατάλληλο μέρος.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το πρώτο σου βιβλίο;

Η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο, μου είχε καλλιεργηθεί από τα χρόνια του Πανεπιστήμιου. Με ενοχλούσε που στο Πανεπιστήμιο δεν υπήρχε καμία υποστήριξη ή κατευθυντήρια γραμμή προς τους φοιτητές όσο αναφορά την εύρεση καλής εργασίας. Πόσο μάλλον τα γραφεία διασύνδεσης τα οποία στην Ελλάδα δεν λειτουργούν όπως πρέπει, δυστυχώς. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιο κανείς δεν σου μαθαίνει πως να φτιάξεις ένα επαγγελματικό βιογραφικό, πως να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη, και πως να αναζητήσεις εργασία. Πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Εάν δεν ψαχτείς αρκετά από μόνος σου, δύσκολα ξετυλίγεις το κουβάρι. Αφότου αποφοίτησα λοιπόν και ξεκίνησα την καριέρα μου σε μεγάλες εταιρίες, τότε ήταν που ένωσα τις κουκίδες στο μυαλό μου και ξεκίνησα να το γράφω.

Πώς ήταν η διαδικασία συγγραφής αυτού του βιβλίου;

Παρότι πάντα είχα ταλέντο στο γράψιμο η διαδικασία συγγραφής του βιβλίου ήταν απαιτητική, διότι τα έκανα όλα μόνος μου. Μου πήρε 8 μήνες να το ολοκληρώσω. Οι ιδέες για τα κεφάλαια μου ήρθαν εύκολα διότι περιτριγύριζαν στο μυαλό μου για πάνω από 4 χρόνια. Αυτό που με δυσκόλεψε αρκετά ήταν η διόρθωση του κειμένου, το λεγόμενο proofreading που λέμε στα Αγγλικά. Αυτό το κομμάτι μου πήρε 4.5 μήνες. Παραπάνω δηλαδή από το να το γράψω.

Επίσης, η γλώσσα του βιβλίου είναι η Αγγλική και πολλοί με ρωτάνε πότε σκοπεύω να το μεταφράσω. Η αλήθεια είναι ό,τι δεν μπορώ να το φανταστώ μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Έχω συνδέσει την παγκόσμια αγορά εργασίας και ιδιαίτερα αυτή των μεγάλων εταιριών με τα Αγγλικά. Άλλωστε, ο τρόπος που το έχω γράψει είναι τόσο απλός που οποιοσδήποτε με ένα επίπεδο Αγγλικών Β2 μπορεί να το κατανοήσει πλήρως.

Αρέσει στον κόσμο που το βιβλίο είναι απλά γραμμένο και παρέχει πρακτικές συμβουλές. Άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος μου...

Τι είναι αυτό που ήθελες να πετύχεις μέσα από αυτό;

Θέλω να δημιουργήσω νέους με αυτοπεποίθηση και υψηλά στάνταρντς όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας. Η πρώτη δουλεία ενός νέου είναι καθοριστική διότι θα του χαράξει μια συνολική αντίληψη για την αγορά εργασίας, είτε θετική, είτε αρνητική. Και στο εξωτερικό αλλά κυρίως στην Ελλάδα οι νέοι μεγαλώνουν με μια ηττοπάθεια και μια απαισιοδοξία όσον αφορά την αγορά εργασίας.

Από μικρός θυμάμαι τον κόσμο να λέει «όλες οι επιχειρήσεις κλείνουν», «τυχερός είσαι αν βρεις μια δουλειά με 600 ευρώ», «δεν πειράζει να μείνεις 1-2 μήνες απλήρωτος, σημασία έχει να κρατήσεις την δουλειά» και άλλα πολλά. Το βιβλίο μου έρχεται να σπάσει αυτά τα στερεότυπα και να δείξει ό,τι αν χτίσεις τις σωστές βάσεις από νωρίς, και καλή δουλειά θα βρεις εύκολα, και με καλά χρήματα, και με προοπτικές ανέλιξης. Επιπλέον, αν όλοι οι νέοι αποκτήσουν υψηλά στάνταρντς, τότε οι κακοί εργοδότες θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Ποια είναι τα σχόλια και οι «παρατηρήσεις» που ακούς;

Τα πρώτα σχόλια που ακούω από τους αναγνώστες είναι πολύ θετικά. Αρέσει στον κόσμο που το βιβλίο είναι απλά γραμμένο και παρέχει πρακτικές συμβουλές. Άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος μου. Στο διαδίκτυο υπάρχει πολλή γενική πληροφορία γύρω από το θέμα, που μπορεί να σε μπερδέψει. Σε όλους όσους το έχουν διαβάσει, αρέσει ο αναλυτικός οδηγός για το πως να δημιουργήσεις ένα επαγγελματικό βιογραφικό και οι απαντήσεις-παραδείγματα στις πιώ σύνηθες ερωτήσεις μιας συνέντευξης.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Amazon  και τι σημαίνει αυτή η συνεργασία;

Η Amazon έχει τον δικό της εκδοτικό οίκο εδώ και χρόνια, δίνοντας την δυνατότητα εντελώς δωρεάν σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να δημοσιεύει το έργο του. Φυσικά υπάρχει μια διαδικασία από πίσω και πρέπει το έργο σου να εγκριθεί πρώτα. Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα αλλά επέλεξα την Amazon διότι είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό marketplace του κόσμου. Είμαι ευγνώμων που μεγάλες εταιρίες σαν την Amazon δίνουν την δυνατότητα σε νέους δημιουργούς σαν εμένα να δημοσιεύσουν ένα βιβλίο και πρόσβαση σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα όνειρα σου από εδώ και πέρα;

Θέλω να δημιουργήσω. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που με παθιάζουν οι επιχειρήσεις - Το να δημιουργήσεις κάτι, να το αναπτύξεις και να το μεγαλώσεις. Σίγουρα θέλω να δημιουργήσω την δική μου εταιρία μέσα στα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά το βιβλίο μου, το όνειρο μου είναι να γίνει το σημείο αναφοράς για κάθε φοιτητή που μπαίνει στο Πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις