Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένας χρόνος από τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης

Ένας χρόνος από τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχ...

Απεργιακός ξεσηκωμός

Ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε την Ελλάδα, τόσο οι συγγενείς των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και πλήθος πολιτών της χώρας ζητούν δικαιοσύνη για το “έγκλημα” που συντελέστηκε και οδήγησε στον χαμό όλων αυτών των, νέων στην πλειοψηφία τους, ανθρώπων, με την ΑΔΕΔΥ να προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με μια σειρά από κλάδους να την ακολουθούν.

Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, άνεργοι θα διαδηλώσουν αύριο για να μην ξεχαστούν όσα συνέβησαν, να αποδοθούν ευθύνες και να μην υπάρξει ξανά άλλη τέτοια τραγωδία.

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ σε συγκέντρωση για την ημέρα της απεργίας είναι στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

Απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). «Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!», αναφέρουν στο σύνθημά τους.

Παράλληλα, στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, επομένως τη μέρα εκείνη καμία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόμιο δε θα εκτελείται. Θα εξυπηρετούνται μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή οι αεροδιακομιδές, ειδικές πτήσεις και οι υπερπτήσεις.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για την απεργία
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος βγαίνει στις εκπομπές του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (κατά τα άλλα δημοσιογράφου) και άλλων ΜΜΕ και δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ. Τα λέει και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ καθόλου, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους  δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους κολλητούς της και τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!

Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά!

Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα:

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων.
Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την ημέρα της απεργίας
Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός
Στην απεργία θα συμμετάσχουν 7 σωματεία εργαζομένων των μέσων σταθερής τροχιάς, επομένως, χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και Τραμ θα παραμείνει η Αθήνα για 24 ώρες. Η 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ επηρεάζει και τον Προαστιακό, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών καθώς και των σωματείων εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία στο κοινό ανακοινωθέν τους, η απεργία αποφασίστηκε ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

Τα σωματεία εργαζομένων διεκδικούν:

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
Νέο και σύγχρονο τροχαίο υλικό
Συνεχή βελτίωση όλων των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας
Συνεχή επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων
Την ασφάλεια των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους
Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στο εθνικό και περιαστικό δίκτυο
Την αναθεώρηση ή την έκδοση Διαδικασιών Λειτουργίας και Συντήρησης
Ένταξη του προσωπικού λειτουργίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα
«Εμείς, που εργαζόμαστε καθημερινά για ασφαλή μέσα σταθερής τροχιάς, το φωνάζαμε και το φωνάζουμε ότι πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζόμενων στα μέσα, δίχως καμία “έκπτωση”» τονίζουν τα σωματεία εργαζομένων και επισημαίνουν ότι «για την οικογένεια των σιδηροδρομικών η απεργία της 28ης του Φλεβάρη είναι μέρα μνήμης για τους 57 συνανθρώπους μας και ημέρα αγώνα για έναν καλύτερο και ασφαλή σιδηρόδρομο σε όλα τα μέσα, όπως ακριβώς αξίζει σε όλους μας».

Επίσης, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, ενώ για δεύτερη ημέρα θα μείνει χωρίς ταξί η Αθήνα, λόγω της 48ωρης απεργίας του ΣΑΤΑ.

Απ' την απεργία θα επηρεαστούν και οι αερομεταφορές, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Απεργία και στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και συνολικά οι υγειονομικοί (ΠΟΕΔΗΝ), που ζητούν τη στήριξη του ΕΣΥ, δημόσια και δωρεάν υγεία και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών.

Στο συλλαλητήριο θα δώσει ιδιαίτερα δυναμικό «παρών» ο κόσμος της εκπαίδευσης, που διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν ραντεβού στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Στην 24ωρη απεργία μετέχουν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ).

Στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από τον απαράδεκτο θάνατο 57 συμπολιτών μας στα Τέμπη που συγκλόνισε τον ελληνικό λαό κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

«Η κυβέρνηση, απροκάλυπτα, επιτελικά και κατασταλτικά, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την υγεία, τη λαϊκή κατοικία, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, την αντικειμενική ενημέρωση, το δικαίωμα στους αγώνες, την ύπαρξη των σωματείων και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, χτίζοντας την κοινωνία του άκρατου ατομικού ανταγωνισμού, της ανεξέλεγκτης αθέμιτης κερδοφορίας των «συμφερόντων», στηριγμένη στον φόβο και την επιβολή

Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον αγώνα για παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με σχολεία σύγχρονα και ασφαλή όπου θα μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΟΕ.

*Στην πανελλαδική κινητοποίηση για τα Τέμπη συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ, προκήρυξαν στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις