Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική – Τα σενάρια για τους δράστες

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Τι εξετάζ...

Για καλά μελετημένη ενέργεια κάνουν λόγο αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής, σχετικά με την έκρηξη βόμβας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σχετικά με τη μεταμεσονύκτια έκρηξη βόμβας σε κτίριο απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η οργάνωση είναι πρωτοεμφανιζόμενη, ωστόσο, η ονομασία της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία δρούσε με ένοπλες επιθέσεις και όχι βομβιστικές. 

Ηχητικό ντοκουμέντο από την έκρηξη της βόμβας κοντά στο υπ. Εργασίας – Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή, και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται και απoτελούν το ένα συνέχεια του άλλου.

Επαναφορά της τρομοκρατίας «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη βόμβα στο Υπουργείο Εργασίας - Η πρώτη «ακτινογραφία» της οργάνωσης

Ποιοι και πώς μετέφεραν την βόμβα στην οδό Σταδίου – Η διαδρομή των δραστών και οι κάμερες ασφαλείας

Παρότι την ευθύνη ανέλαβαν δύο φαινομενικά πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις, διατυπώνεται από στελέχη η εκτίμηση ότι οι δράστες προέρχονται από την ίδια δεξαμενή και μόνο καινούργιοι δεν είναι στον χώρο της ένοπλης βίας. Ο τρόπος δράσης τους, λένε οι ίδιες πηγές, όπως και η επιλογή των στόχων παραπέμπουν σε άτομα που και στο παρελθόν έχουν φέρει σε πέρας ανάλογες ενέργειες.

Πόσο ισχυρή ήταν η βόμβα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών, είχε τοποθετηθεί ποσότητα εκρηκτικής ύλης μεταξύ τριών και πέντε κιλών. Η ισχύς της βόμβας ήταν μεγάλη, όπως προκύπτει και από το βίντεο ντοκουμέντο. 

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε. Το μόνο που φαίνεται να έχει απομείνει είναι ένα κομμάτι πανί από το σακίδιο όπου ήταν τοποθετημένος και ένα ακόμα από σακούλα.

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο υπουργείο, όπου έσπασαν τα τζάμια μέχρι τον πέμπτο όροφο, ενώ παρόμοιες ζημιές προκλήθηκαν και σε γύρω κτήρια.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη βομβιστική επίθεση έξω από το υπουργείο Εργασίας - Η στιγμή της ισχυρής έκρηξης

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική - Το τηλεφώνημα - H «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα
Πριν από την έκρηξη της βόμβας, έγιναν δύο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τα οποία άγνωστος προειδοποιούσε για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Αρχικά, ο άγνωστος ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά.

Στη συνέχεια ξανατηλεφώνησε διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το υπουργείο στο υποκατάστημα της τράπεζας.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Πώς έδρασε η ΕΛ.ΑΣ.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο κρεμασμένο σε κάγκελο απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας μπροστά σε υποκατάστημα τράπεζας, το οποίο είναι κλειστό, καθώς είναι σε διαδικασία ανακαίνισης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το κέντρο της Αμεσης Δράσης ενημερώθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 00:48.

Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως τον χώρο και προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Σταδίου, από το ύψος της Πεσματζόγλου.

Παράλληλα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Ο μηχανισμός, όπως διευκρίνισε η ΕΛΑΣ, εξερράγη στη 01:29. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί του Σαββάτου.

Η οδός Σταδίου είχε παραμείνει αποκλεισμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ σάρωσαν την περιοχή για την περισυλλογή στοιχείων.

Τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκαν μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Τι ερευνούν αστυνομία και αντιτρομοκρατική
Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών έχουν επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στο υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις κάμερες ασφαλείας, όπου αναζητούνται ίχνη των δραστών, οι διαδρομές και οι κινήσεις τους.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ), που έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνει στοιχεία από τις κάμερες γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν, ότι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τη νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στη δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου δεν αποκλείουν να υπάρχει παλιό «διευθυντήριο» που μετέφερε την τεχνογνωσία του σε μια νέα γενιά εκτελεστών. 

Οπως επισημαίνουν, πρόκειται για καλά μελετημένη ενέργεια με καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, η οποία δεν είχε καταγραφεί σε αντίστοιχες ενέργειες τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Επιστροφή της τρομοκρατίας;
«Είναι μία επίθεση η οποία είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Βέβαια, είδαμε προειδοποιητικό μήνυμα πριν από λίγες εβδομάδες μήνυμα όταν τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την έδρα των ΜΑΤ» τόνισε μιλώντας ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας.

Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Στο Χημείο θα διαπιστωθεί η σύσταση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα απέναντι από το υπουργείο. Στην περίπτωση που πέρα από τη ζελατοδυναμίτιδα υπάρχει και πλαστικό εκρηκτικό C-4, ενδεχομένως να σχετίζεται αυτή η ενέργεια στο υπουργείο με την ενέργεια στο Γουδή. Σημειώνεται ότι στην ενέργεια στην έδρα των ΜΑΤ βρέθηκε ατόφια η βόμβα και κάποια αποτυπώματα.

Υπενθυμίζεται ότι με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί βόμβα και τον Δεκέμβριο του 2016 έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Για τον μηχανισμό που τότε είχε εξουδετερωθεί, την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Σχετικά με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα», τρία μέλη της είχαν συλληφθεί το 2019 και το 2021 και θεωρήθηκαν υπεύθυνα για τις ένοπλες επιθέσεις, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το 2014, στην Πρεσβεία του Μεξικό το 2016, στην επίθεση με χειροβομβίδα στον σκοπό της Πρεσβείας της Γαλλίας τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου και σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ το 2017, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

πηγη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις