Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται στις 15/2 το βιβλίο της Μαργαρίτας Πουρνάρα "Αδρίας: Ήταν όλοι τους ήρωες"

Πάτρα: Παρουσιάζεται στις 15/2 το βιβλίο...
Μαρτάτος Tάκης

Στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο παρουσιάζεται η ιστορία του θρυλικού αντιτορπιλικού του ελληνικού στόλου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων στην οδό Μαιζώνος 200, 2ος όροφος, στην Πάτρα, στις 19.30, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Αδρίας - Ήταν όλοι τους ήρωες» (σκληρόδετη έκδοση) που αφορά στην βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού.

Για το βιβλίο – λεύκωμα της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Μαργαρίτας Πουρνάρα, θα μιλήσουν στην εκδήλωση στην Πάτρα ο Γιάννης Πριόβολος, υποστράτηγος εα και συγγραφέας, ο Απόστολος Κούρτης υποναύαρχος ΛΣ εα και Διδάσκων Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η ίδια η συγγραφέας ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει Ζάττα Ζάχου, σύμβουλος επικοινωνίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και περίπου 1 χρόνο και έχει εκδοθεί από την ΑΜΚΕ Κύκλωψ του Δραμινού ναυπηγού Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος & προλογίζει το βιβλίο.

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα στις 210 και πλέον σελίδες του βιβλίου παρουσιάζει μία ιστορία που όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, περίμενε 80 χρόνια για να ειπωθεί.

Ο «ΑΔΡΙΑΣ», το θρυλικό ελληνικό αντιτορπιλικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε έναν Κυβερνήτη που περιφρόνησε τον φόβο, έναν Α' Μηχανικό που έγινε ο από μηχανής θεός για τη σωτηρία του πλοίου, έναν γιατρό δίχως σύνεργα που έσωσε δεκάδες βαριά τραυματισμένους, αξιωματικούς-υποδείγματα ηγεσίας και ναύτες που συναγωνίστηκαν στο θάρρος. Θα μπορούσαν να είναι ήρωες σε ταινία μυθοπλασίας. Όμως είναι υπαρκτά πρόσωπα που πήραν υπεράνθρωπη δύναμη από την αγάπη τους για την πατρίδα.

Ο «ΑΔΡΙΑΣ», ένα νεότευκτο αντιτορπιλικό που δάνεισαν οι Βρετανοί στον αποδημήσαντα ελληνικό Στόλο, πήρε μέρος στην Επιχείρηση της Δωδεκανήσου το 1943. Μετά από πρόσκρουση σε γερμανική νάρκη κοντά στην Κάλυμνο, που απέκοψε την πλώρη του καραβιού, οι άνδρες του κατάφεραν να το οδηγήσουν στις ακτές της ουδέτερης τότε Τουρκίας, δίχως πυξίδες, χάρτες και άγκυρα. Και από εκεί -ύστερα από πρόχειρες επισκευές- να κάνουν έναν διάπλου 730 μιλίων με το λαβωμένο σκαρί τους μέχρι το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου & εισήλθαν ως θριαμβευτές. Ήταν όλοι τους ήρωες. Και αυτή είναι η αφήγηση ενός τόσο μοναδικού κατορθώματος στα ναυτικά χρονικά, που μοιάζει βγαλμένο από τη φαντασία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Αξίζει να τονιστεί πως η συγκεκριμένη έκδοση της ΑΜΚΕ Κύκλωψ έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα σε εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία της Εξοχοτάτης Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρώην Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανού Πετράκη, ο οποίος είχε απευθύνει και χαιρετισμό.

Στο σάιτ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα είχε γραφτεί πως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία θριάμβου που στην Αμερική θα είχε γίνει ταινία στο Χόλιγουντ από την δεκαετία του 1940. Στην Ελλάδα ωστόσο περίμενε σχεδόν 80 ολόκληρα χρόνια για να γραφτεί και να γίνει ευρύτερα γνωστή.

Είναι μία ιστορία γεμάτη από αναπάντεχα γεγονότα, γυρίσματα της τύχης αλλά κυρίως ηρωισμό και αγάπη για την πατρίδα, με πρωταγωνιστές μια χούφτα Έλληνες που κατάφεραν να γράψουν το όνομά του πλοίου τους με χρυσά γράμματα στα πεπραγμένα του δοξασμένου Πολεμικού Ναυτικού.

*Της εκδήλωσης θα προηγηθεί ξενάγηση στο Μουσείο Τύπου που στεγάζεται στην οδό Μαιζώνος 200, στον 3ο όροφο.

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αδρίας: Ήταν όλοι τους ήρωες - Η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού» συνδιοργανώνεται από την ΑΜΚΕ «Κύκλωψ» σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΠΗΝ και το βιβλιοπωλείο "Η Γωνιά του βιβλίου" της οικογένειας Παπαχρίστου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture