Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με τρακτέρ στην Περιφέρεια την Τετάρτη οι αγρότες- Έρχονται νέα μπλόκα- Τι λένε στο thebest.gr

Με τρακτέρ στην Περιφέρεια την Τετάρτη ο...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Οι διεκδικήσεις των αγροτών της Αχαΐας

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν μπει για τα καλά και οι αγρότες της Αχαΐας.

Ο αγροτικός σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», ο αγροτικός σύλλογος Ερυμάνθου, ο αγροτικός σύλλογος Ωλενίας και ο σύλλογος παραγωγών λαϊκών αγορών Πάτρας, έπειτα από τα πρώτα μπλόκα που πραγματοποίησαν ανά περιοχή, την προσεχή Τετάρτη, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, θα οδηγηθούν στις 11 το πρωί και θα αποδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους, είναι η ακρίβεια, οι μειώσεις στις επιδοτήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Για τις περαιτέρω κινήσεις τους, μίλησε στο thebest.gr o πρόεδρος του συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης και προανήγγειλε, τόσο την πορεία με τρακτέρ στην περιφέρεια όσο και το νέο μπλόκο, που σχεδιάζουν για τις επόμενες ημέρες, στη Γέφυρα του Σελινούντα, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, γεγονός που θα αποφασιστεί μετά την κινητοποίηση της Τετάρτης.

Αναφερόμενη, στις αγροτικές κινητοποιήσεις του συλλόγου Ερυμάνθου, η πρόεδρός του Αθηνά Ηλιοπούλου, μιλώντας στο thebest.gr, είπε, ότι αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί νέο μπλόκο στην περιοχή του Κουρλαμπά, σε συνέχεια του σημερινού. «Στον Ερύμανθο, οι περισσότεροι είμαστε κτηνοτρόφοι και το βασικό μας πρόβλημα είναι η τιμή του γάλακτος. Επίσης, υπάρχουν μια σειρά κοινών απαιτήσεων με τους άλλους τρείς συλλόγους του νομού, που όλοι μαζί την Τετάρτη θα βρεθούμε στην Περιφέρεια για να τα διεκδικήσουμε».

Ο πρόεδρος των αγροτών Ωλενίας αλλά και των παραγωγών λαϊκών αγορών Πάτρας, Αλέκος Θανόπουλος, επεσήμανε στο thebest.gr, ότι οι δυο σύλλογοι θα είναι παρόντες, μεθαύριο Τετάρτη, στην κινητοποίηση των Αχαιών αγροτών και όπως λέει «τα προβλήματα καίνε και θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή».

Οι διεκδικήσεις των αγροτών της Αχαΐας

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών. Στα αμπέλια- σταφίδα λόγω  ωίδιου και περονόσπορου

Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Ειδικά για τη σταφίδα τιμή 2€/κιλο.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.

Καμία περικοπή στις ενισχύσεις, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.

Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και συντάξεις αξιοπρέπειας 

Να καταβληθούν οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2014  από το  λάθος ΟΠΕΚΕΠΕ, ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Ένα ακόμα αίτημα που προστίθενται στα παραπάνω, είναι των παραγωγών λαϊκών αγορών και αφορά τα POS, που ζητούν να μην είναι υποχρεωτική η χρήση τους, επίσης οι κτηνοτρόφοι ζητούν να μην υπάρξει νέα πτώση στην τιμή του, επιδοτούμενες ζωοτροφές, δωρεάν σήμανση των ζώων  και σωστή στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις