Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καιρός: Χιόνι, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Καιρός: Χιόνι, τσουχτερό κρύο και θυελλώ...

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο

Σε λευκό κλοιό μπαίνει από σήμερα Δευτέρα μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς από τα ξημερώματα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές.

Την ίδια ώρα τσουχτερό κρύο επικρατεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις για τον καιρό παράλληλα με τις χιονοπτώσεις η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά μέχρι και 12 βαθμούς, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και την Τετάρτη. Στην Αθήνα το θερμόμετρο σήμερα θα δείξει μέχρι και 5 βαθμούς, στην Θεσσαλονίκη 2 βαθμούς, στα βόρεια προάστια της Αττικής 2 βαθμούς, στην Στενή Ευβοίας η χαμηλότερη θερμοκρασία θα είναι 1 βαθμός και στην Τρίπολη -1.

Στην Αττική χιόνια αναμένονται στα Βίλια, στον Διόνυσο, την Εκάλη, στους Θρακομακεδόνες, στον Άγιο Στέφανο, στο Κρυονέρι και σε άλλες περιοχές των βορείων προαστίων.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

 Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).

β) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

γ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες από το απόγευμα της Δευτέρας
Υποχρεωτικές θα είναι από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλα τα οχήματα που θα κυκλοφορούν στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας, μετά από απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής.

Πιο αναλυτικά, όλα τα οχήματα που θα κινούνται στους δρόμους της Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντίστοιχα μέσα – εφόσον δεν έχουν ειδικά ελαστικά – λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να κάνει την επέλασή της στον νομό.

Την ίδια ώρα, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τις 22:00 της Κυριακής (28/1).
 

 
 

Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ορεινά της Εύβοιας και ήδη χιονίζει από χθες το βράδυ στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν το επόμενο 48ώρο.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται και τα μηχανήματά στη νότια Φθιώτιδα και στους δήμους Καμένων Βούρλων και Λοκρών, ενώ στο Μαρτίνο έχουν συγκεντρωθεί πολλά εκχιονιστικά για να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά μέχρι και την Τετάρτη. Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση δημάρχων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων έχουν τεθεί σε επιφυλακή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Σε ισχύ έχουν τεθούν μέτρα από την Tροχαία για την ασφαλεια των οδηγών. Συγκεκριμένα, από χθες στις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από απόψε στις 22:00 όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους οδικούς άξονες της Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα λάστιχα ή χιόνοαλυσιδες και χιονοκουβέρτες. Ζητείται από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, επειδή θα ισχύει κατά τόπους απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές και επιπλέον όλοι οι οδηγοί να ενημερώνονται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Κλειστή παραμένει και η λεωφόρος Πάρνηθας και στα δυο ρεύματα από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι

Το μεσημέρι αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία, την τηλεργασία, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα οι δήμοι των Βορείων Προαστίων που αναμένονται να δεχτούν και το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους με την προμήθεια αλατιού και την επιφυλακή εκχιονιστικών μηχανημάτων

«Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους γιατί βλέπετε και εσείς ότι ανά έξι και δώδεκα ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, στην Εύβοια θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σήμερα, λόγω της κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί πως θα παραμείνουν κλειστά τα ακόλουθα σχολεία του δήμου Παλλήνης: 2ο Δημοτικό Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, 1ο Λύκειο Παλλήνης λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9.15 εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, ύστερα από απόφαση του δημάρχου κ.Βασίλη Γιαννάκη. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι σε όσες περιοχές της χώρας αποφασιστεί να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων λόγωτων καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις, που αναμένονται σήμερα και αύριο, προβλέπεται να επηρεάσουν τη λειτουργία και άλλων σχολικών μονάδων. Στην Αττική, η κακοκαιρία θα πλήξει κυρίως τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ενώ γίνεται λόγος για πιθανή χιονόστρωση στον Διόνυσο, την Εκάλη, τη Ροδόπολη, τη Δροσιά, την Πεντέλη, το Ντράφι, τους Θρακομακεδόνες, το Κρυονέρι, την Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες βρίσκονται σε επιφυλακή και μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί εάν και πού θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά ή θα λειτουργήσουν με καθυστέρηση μίας ή δύο ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η κακοκαιρία πλήξει περισσότερες περιφέρειες, τις αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων θα λάβει το υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις