Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Greek Mafia: Ποινική δίωξη για 9 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα στους συλληφθέντες - Απολογούνται τη Δευτέρα

Greek Mafia: Ποινική δίωξη για 9 κακουργ...

Οι τρεις παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή και μετά από προθεσμία που έλαβαν θα απολογηθούν την Δευτέρα

Βαριές κατηγορίες για δολοφονίες και σωρεία σοβαρότατων αδικημάτων που τελέστηκαν στο πλαίσιο μεγάλης «διεθνικού χαρακτήρα» εγκληματικής οργάνωσης, περιλαμβάνονται στην δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας στους συλληφθέντες ως εκτελεστές στις εκτελέσεις των Γιάννη Σκαφτούρου, Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη και σε τρεις απόπειρες.

 Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για συνολικά εννέα κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και 7 πλημμεληματικού βαθμού, οι οποίες κατά περίπτωση βαρύνουν τους δύο ομογενείς που εμπλέκονται σε δολοφονικές ενέργειες, 39 και 21 ετών, αλλά και σε βάρος του τρίτου συλληφθέντα που φέρεται να συνδέεται με έναν από τους ομογενείς, ο οποίος είναι αντιμέτωπος μόνο για πλημμελήματα.

 Οι βαριές κατηγορίες

Το βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστεία, διακεκριμένη οπλοφορία, εμπρησμό, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και άλλες.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία των διωκτικών αρχών, οι δύο ομογενείς που φαίνεται να εκτελούσαν «συμβόλαια» είναι οι φυσικοί αυτουργοί των δολοφονιών του Γιάννη Σκαφτούρου και της διπλής εκτέλεσης στον Κορυδαλλό των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη. Φέρονται επίσης πρωταγωνιστές και σε τρεις απόπειρες δολοφονίας, δύο προσώπων του συγγενικού κύκλου του Σακφτούρου και κατά προσώπου στην Κατερίνη.

 Οι κατηγορίες σε βάρος του τρίτου συλληφθέντα αφορά λαθρεμπορία και παράνομη οπλοκατοχή, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν γεμιστήρες καλάσνικοφ. Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορούμενους του.

 Οι τρεις παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή και μετά από προθεσμία που έλαβαν θα απολογηθούν την Δευτέρα.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ανθρωποκτονίες και εμπρησμούς και ανήκαν στη λεγόμενη Greek Mafia.

 Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ιωάννης Σκούρας: Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας, απόπειρας ανθρωποκτονίας και περιπτώσεις εκρήξεων και εμπρησμούς.

 Συγκεκριμένα:

Στην ανθρωποκτονία ημεδαπού και τον τραυματισμό από τους πυροβολισμούς δύο συγγενικών προσώπων, την 25/4/2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας.
Στην ανθρωποκτονία δύο ημεδαπών, την 7/6/2023 στον Κορυδαλλό
Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας ημεδαπού την 3/7/2023 σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας
Στον εμπρησμό οχημάτων σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων την 10/6/2023 στον Ασπρόπυργο , χώροι που ανήκουν σε εταιρείες της οικογένειας του πρώτου ημεδαπού θύματος
Στον εμπρησμό σε βιομηχανική αποθήκη την 16/6/2023 όπου καταστράφηκαν μηχανήματα που σχετίζονται με την Παρασκευή καπνικών προϊόντων.

Γνωστά τα πρόσωπα στις Αρχές

Όπως ενημέρωσε ο κ. Σκούρας, τα πρόσωπα για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση χθες, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη πέντε (5) ταυτοποιημένα μέλη, από τα οποία τα δύο (2) είναι ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης.

 Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ακόμη ένας ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικία, όπου βρέθηκαν δύο γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου. 

 Για τον σκοπό αυτό, καταλυτική ήταν η συνδρομή ειδικών ερευνητών της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι μέσω των ειδικών μέσων και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, κατάφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια της προανάκρισης να παρέχουν ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

 Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανέδειξαν το συσχετισμό μεταξύ των υποθέσεων και κατέδειξαν την ύπαρξη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση των μελών της καθώς και το κίνητρό τους για την τέλεση των προαναφερόμενων εγκληματικών ενεργειών.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, ληστεία, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφία, ναρκωτικά, όπλα κ.α.

Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

Όπως σημείωσε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

3- πιστόλια,
1- περίστροφο,
πλήθος γεμιστήρων,
πλήθος κινητών τηλεφώνων και
σύστημα παρεμβολής σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.
Πώς έγιναν τα χτυπήματα - Τα αποτυπώματα που βρέθηκαν

Η δολοφονία Σκαφτούρου

 Δύο άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκαν με χρήση πυροβόλων όπλων εκτελώντας τον Γιάννη Σκαφτούρο και τραυματίζοντας δύο συγγενικά του πρόσωπα. Εν συνεχεία διέφυγαν με μηχανή την οποία εγκατέλειψαν και κατά τη διάρκεια των ερευνών ανευρέθη. Στην επιφάνεια της μηχανής βρέθηκαν αποτυπώματα τα οποία ανήκουν σε μέλος της οργάνωσης.

 Η εκτέλεση Ρουμπέτη και Μουζακίτη

 Άγνωστοι προσέγγισαν όχημα το οποίο οδηγούσε ένα από τα θύματα, ενώ το έτερο θύμα βρισκόταν πλησίον του, και πυροβόλησαν εναντίον τους με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους. Από τις έρευνες βρέθηκαν 50 κάλυκες και 5 βολίδες. Ένα μήνα αργότερα ανευρέθη στην περιοχή του Ασπροπύργου κλεμμένο όχημα, στην επιφάνεια του οποίου καθώς και σε αντικείμενα που περιείχε βρέθηκαν αποτυπώματα δύο μελών της οργάνωσης. Παράλληλα, εντός του οχήματος βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, η ανάλυση των οποίων ανέδειξε την εμπλοκή ακόμη δύο μελών της οργάνωσης.

 Ο εμπρησμός σε εγκαταστάσεις εταιρειών συμφερόντων οικογένειας Σκαφτούρου

 Τέσσερα άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσέγγισαν τον υπαίθριο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων δύο υπαλλήλους, προκάλεσαν πυρκαγιές και εκρήξεις σε φορτηγά οχήματα.

 Ο εμπρησμός σε βιομηχανική αποθήκη

 Εννέα άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας βαρύ οπλισμό, εμβόλισαν με όχημα την είσοδο και εισήλθαν σε χώρο βιομηχανικής αποθήκης. Αφού ακινητοποίησαν υπάλληλο, προκάλεσαν πυρκαγιά σε 23 μηχανήματα παρασκευής καπνικών προϊόντων, καταστρέφοντας μεγάλος μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με οχήματα, ένα εκ των οποίων ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, αναγκάζοντάς τους να το εγκαταλείψουν. Το όχημα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν αποτυπώματα που ανήκουν σε δύο μέλη της οργάνωσης και ανέκυψαν στοιχεία που συνδέουν ακόμα ένα μέλος με τους εμπρησμούς.

 Η απόπειρα ανθρωποκτονίας άνδρα στην Πιερία

 Δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα προσέγγισαν το όχημα που οδηγούσε ο Θ.Μ. και πυροβόλησαν εναντίον του με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη μηχανή και διέφυγαν με όχημα που οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την αυτοψία τον χώρο βρέθηκαν 5 κάλυκες. Από την προανάκριση ταυτοποιήθηκαν ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης και ο οδηγός του οχήματος που διέφυγαν.

 Πώς έφτασαν στα ίχνη των μελών της οργάνωσης οι αστυνομικοί

 Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν στα ίχνη τους ενός εκ των δύο συλληφθέντων μέσω ενός αποτυπώματος, ενώ σημαντικό ρόλο για την αποκάλυψη της ταυτότητας τους έπαιξε και η εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη καθώς έκανε κάποια στόματα να «ανοίξουν».

 Παράλληλα, οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση εκτός των δύο παραπάνω ανδρών οι οποίοι προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, προχώρησαν στην ταυτοποίηση ακόμη δύο εμπλεκομένων που βρίσκονται στις φυλακές Λάρισας και Μαυροβουνίου, ενώ ακόμη δύο εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν φύγει στο εξωτερικό. Επίσης, οι Αρχές αναζητούν ακόμη ένα άτομο.

 Τέλος, να σημειωθεί πως έγινε και η σύλληψη ενός άνδρα καθώς σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης βρέθηκαν γεμιστήρες από καλάσνικοφ, χωρίς όμως το εν λόγω άτομο να κατηγορείται για εμπλοκή στις δολοφονίες.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις Τώρα

Πωλητήριο στην εμβληματική βίλα Λαδόπουλου στο Ρίο, έναντι 1.100.000 ευρώ- Τι λέει στο thebest o Γ. Kοπανιτσάνος

Πατρινό Καρναβάλι: Με δύο κουστούμια δια χειρός Πάρη Λαλιώτη η Βασίλισσα! Μάθαμε τι θα φορέσει

Πάτρα: Ξεκινά η διαδικασία του προσεισμικού ελέγχου- Το κτιριακό δυναμικό της Πάτρας σε ποσοστό 70% είναι κατασκευής προ του 1985

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις