Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τεμπονέρας: Το «Μέτωπο Δημοκρατίας» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες

Τεμπονέρας: Το «Μέτωπο Δημοκρατίας» απευ...

Η τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

«Να πρωταγωνιστήσουμε για μια νέα, μεγάλη, συμπεριληπτική Αριστερά προοδευτικού χώρου» είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας

Την πολιτική του πλατφόρμα «Μέτωπο Δημοκρατίας», στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Παράλληλα, πρότεινε τη συνάντηση των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και της Αριστεράς, με επίδικο την ευρωπαϊκή συνοχή και το ρόλο της στις παγκόσμιες διεργασίες.

Αναλυτικά η τοποθέτηση Τεμπονέρα
Να πρωταγωνιστήσουμε για μια νέα, μεγάλη, συμπεριληπτική Αριστερά προοδευτικού χώρου και όχι να κυνηγάμε προβληματικές επιλογές, που ανήκουν στο παρελθόν.

Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης ούτε μια επάνοδο στην προβληματική σοσιαλδημοκρατία. Να αξιοποιήσουμε τις καταβολές μας ως ευρυτερη συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων. Μας το υπενθυμίζουν οι παραδόσεις του ΕΑΜ, της ΕΔΑ, του Πολυτεχνείου , της μεγαλης αλλαγης με τον Ανδρέα Παπανδρέου και πρόσφατα με το Αλέξη Τσίπρα και τον Συριζα ΠΣ.

Δώδεκα χρόνια μετά το «κίνημα των πλατειών» βιώνουμε μια περίοδο χαμηλής «κοινωνικής κινητικότητας».

Η διάψευση και ο επώδυνος συμβιβασμός του 2015, η αδυναμία της Αριστεράς να συγκροτήσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας, οδηγούν το πολιτικό σύστημα σε μια «καχεκτική ισορροπία». Από τη μια έχουμε ένα ισχυρό δεξιό κόμμα που επιβάλλει συνεχώς την ατζέντα στα πλαίσια της Τ.Ι.Ν.Α. και από την άλλη μια κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση.

Η κοινωνία βιώνει μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε επίπεδο ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να λεηλατείται μέσω της ακρίβειας.

Ο παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στην «ελίτ», στις τράπεζες και στα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα. Κυρίως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση θεσμών, αρχών και αξιών, που ευνοεί την αποστράτευση και την απογοήτευση.

Ο δημοκρατικός κόσμος δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη. Οφείλουμε πρωτίστως ως πολίτες και μετά ως στελέχη των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, να αναλάβουμε κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες.

Προφανώς σε συνθήκες προεκλογικού κομματικού ανταγωνισμού, δεν υπάρχει δυνατότητα για «συναντήσεις κορυφής». Η ιστορία έχει δείξει, ότι η κοινωνική κίνηση, είναι εκείνη που λειτουργεί πάντα προωθητικά.

 Συνεπώς, οφείλουμε με διεργασίες βάσης ως επισπευδοντες να διευκολύνουμε τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένων αρχών και αξιών, με ορίζοντα την ανατροπή των πολιτικών της Δεξιάς και την στοίχιση πίσω από ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα υπερασπίζεται την δημοκρατία, την κοινωνία και τους θεσμούς.

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων ιστορικών υπερβάσεων. Δεν υπάρχει χρόνος για ηγεμονισμούς και κομματική περιχαράκωση, παρακολουθώντας την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να καταστρέφεται. Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν επισπεύδων, να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στηριζόμενος στην ιστορική του παράδοση και στις γενετικές του καταβολές.

Το «Μέτωπο Δημοκρατίας» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, στους κοινωνικούς φορείς, σε συλλογικότητες αλλά και στους υφιστάμενους, πολιτικούς σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου, που συνεργάζονται με ενότητα στη δράση, σεβόμενοι την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία των υπολοίπων.

 Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ «προσφέρει» άπλετο πεδίο, προκειμένου να υπάρξει μια minimum πολιτική συμφωνία που αφορά είτε ζητήματα κεντρικά(μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια) είτε τοπικού χαρακτήρα(αποτροπή κλεισίματος ενός σχολείου ή ενός νοσοκομείου). Η δυναμική του εγχειρήματος θα προσδιορίσει τις εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής, αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν ένα τέτοιο, ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο.

Οι Ευροεκλογες μπορούν και πρέπει να δώσουν την ευκαιρία πρωτοβουλιών του Συριζα ΠΣ με τις Ευρωμαδες των αριστερών , των σοσιαλιστών και των οικολόγων για την εξάλειψη του δημοκρατικου ελλείμματος της Ευρώπης και την εμβάθυνση και τη συνοχη της

Το κείμενο συμβολής για το Μετωπο Δημοκρατιας να αποτελέσει τμήμα του προσυνεδριακού διαλόγου και να συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις