Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ποιοι βουλευτές της ΝΔ λένε «ναι» και ποιοι «όχι»

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ποιοι βουλευτέ...

Σήμερα η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ

Τα αποκαλυπτήρια της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια θα γίνουν σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το βασικό πλαίσιο του νομοσχεδίου σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση.

Εν αναμονή πάντως της σχετικής ρύθμισης έχουν πάρει… φωτιά οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ασαφές παραμένει πόσοι ακριβώς είναι οι διαφωνούντες.

Ένα ακόμα θέμα που δεν έχει απαντηθεί είναι τελικά πόσοι από τους γαλάζιους βουλευτές που θα επιμείνουν στην διαφωνία τους θα επιλέξουν την αποχή και πόσοι θα πάνε στην ψηφοφορία για να πουν «όχι».

Να σημειωθεί εδώ ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο και θα έχουν δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

Επίσης με τις προωθούμενες ρυθμίσεις στόχος είναι να διασφαλίζεται πως θα έχουν τα ίδια δικαιώματα τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα ομόφυλο ζευγάρι με τα παιδιά ενός ετερόφυλου ζευγαριού. Ωστόσο δεν θα προβλεφθεί νέα ρύθμιση για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρες.

Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που μιλώντας χθες στην ΕΡΤ σημείωσε πως «είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να ενωθεί η ελληνική κοινωνία και όχι να την διχάσει».

Στην πρώτη γραμμή θα είναι επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννη Λυτρίβη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα.

Επίσης έχουν ήδη ταχθεί δημόσια υπέρ του νομοσχεδίου υπουργοί της κυβέρνησης, όπως η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Ζαχαράκη, η Δόμνα  Μιχαηλίδου κ.α.

«Ναι» στην προωθούμενη ρύθμιση λένε  η Ντόρα Μπακογιάννη και βουλευτές όπως  ο Γιώργος Σταμάτης και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (από την νεότερη γενιά) και επί της αρχής θετικοί είναι μεταξύ άλλων ο  Ιάσωνας Φωτήλας, η Άννα Ευθυμίου κ.α.

Τι θα γίνει με την κομματική πειθαρχία

Όσον αφορά στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση και για παράδειγμα θεωρείται πιθανόν να ισχύσει για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε πως δεν μπορεί να παραμένει κάποιος υπουργός την  ώρα που διαφωνεί με μία μεγάλη  νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.  Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει στο παρελθόν και βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιάννης Λοβέρδος.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του με το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Μένει επίσης να φανεί τι θα πράξουν και τέσσερις με πέντε υφυπουργοί που περιμένουν να δουν την τελική ρύθμιση πριν τοποθετηθούν (τις περισσότερες επιφυλάξεις έχει σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ στάση αναμονής τηρούν μεταξύ άλλων ο Σταύρος Κελέτσης και ο Δημήτρης  Βαρτζόπουλος)

Την σχετική ρύθμιση - όποτε έρθει στη Βουλή - έχει πει πως  δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ χθες επανέλαβε την  διαφωνία του  ο Θάνος Πλεύρης.

Ενστάσεις για το θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές του κόμματος, όπως ο Κ. Καραγκούνης, η Αν. Καραμανλή, ο Αν. Κατσανιώτης, ο Μ. Λαζαρίδης, ο Ν. Μηταράκης, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης κ.α.

Επίσης ένας σημαντικός  αριθμός βουλευτών κυρίως από την περιφέρεια διατυπώνουν τον προβληματισμό τους αλλά περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις