Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πύργος: Βιβλικές καταστροφές από την κακοκαιρία- ΦΩΤΟ

Πύργος: Βιβλικές καταστροφές από την κακ...

Βομβαρδισμένο τοπίο η οδός Αλφειού

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε χθες το πρωί η ανατολική πλευρά του Πύργου, με τις καταστροφές από το σύντομο πέρασμα της κακοκαιρίας που «χτύπησε» την περιοχή με επίκεντρο την οδό Αλφειού σε όλο της το μήκος το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, να γίνονται αντιληπτές της πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, με το δυνατό αέρα να «σηκώνει» στο καταστροφικό πέρασμά του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στέγες, τέντες, κεραμίδια, ηλιακούς θερμοσίφωνες, μάντρες, μάρμαρα, πινακίδες ακόμα και φορτηγά.

Ο θόρυβος μάλιστα ήταν τόσο εκκωφαντικός το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που οι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι από το φόβο τους, περιμένοντας το πρωί της επόμενης ημέρας για να ξεκινήσουν να καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Ήδη, από το πρώτα λεπτά της μεγάλης κακοκαιρίας, ο Δήμος Πύργου τέθηκε άμεσα σε επιφυλακή, με το δήμαρχο Στάθη Καννή να μεταβαίνει από το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της οδού Αλφειού, ενώ αργότερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη με παρόντες την προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Κική Διονυσοπούλου και τους αντιδημάρχους Νώντα Κυριαζή, Βασίλη Παναγόπουλο, Βασίλη Φάμελο και Σπύρο Κωνσταντόπουλο. Το ίδιο άμεση ήταν και η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου. Με το πρώτο φως της ημέρας ο κ. Καννής με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Παναγόπουλο μετέβησαν εκ νέου στην οδό Αλφειού και σε άλλα σημεία που εντοπίστηκαν καταστροφές, όπου μαζί με την κα Διονυσοπούλου κατέγραψαν τις ζημιές και συντόνισαν τις εργασίες των συνεργείων της Πολιτικής Προστασίας.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πύργου
«Ένας ανεμοστρόβιλος κατά τις 10:30 το βράδυ χθες (σ.σ. προχθές) ήταν ικανός στο πέρασμά του να δημιουργήσει εκτεταμένες ζημιές. Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, ξεριζώθηκαν δέντρα, η ηλεκτροδότηση σταμάτησε αλλά αποκαταστάθηκε το πρωί. Η αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου ήταν άμεση. Συνεργεία προχώρησαν ήδη στην καταγραφή των ζημιών, για να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων και στα σπίτια αλλά και στις επιχειρήσεις. Εμείς από την πλευρά μας θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις ζημιές και θα προβούμε σε επόμενες ενέργειες που επιτάσσει το καθήκον και η υπηρεσία μας» ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου σε δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί.

Ανάστατοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες
Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται μίλησαν στην ΟΡΤ και την εφ. «Πατρίς» που κατέγραψε τις μεγάλες ζημιές αλλά και τις αντιδράσεις τους.

Βάσω Λουμιώτη, κάτοικος

«Δυνατός αέρας πέρασε για άλλη μια φορά. Σίγουρα ήταν ανεμοστρόβιλος. Πήρε αντικείμενα, ξήλωσε στέγες, μάντρες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αναποδογύρισε τροχόσπιτα εδώ στη γειτονιά. Έκανε μεγάλες καταστροφές και όλοι μας φοβηθήκαμε, όπως συμβαίνει μπροστά στα ακραία φαινόμενα της φύσης. Το φαινόμενο δεν κράτησε πολύ, περίπου 5 λεπτά. Κόπηκε το ρεύμα, είχαν πέσει τα καλώδια στο δρόμο. Όμως και πριν δύο χρόνια είχε συμβεί ίδιο φαινόμενο στην περιοχή».

Κώστας Θεοδωρόπουλος, κάτοικος

«Το φαινόμενο ήταν τελείως περαστικό. Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός και όλα αυτά συνέβησαν σε μια στιγμή. Οι ζημιές έγιναν σε σπίτια που βρίσκονται σε μια ευθεία και ο αέρας σήκωσε ηλιακούς, σκεπές, τις καμινάδες που είχαμε επάνω. Μέχρι και μάντρες κατέρρευσαν».

Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, ιδιοκτήτης επιχείρησης

«Μας ειδοποίησαν τη νύχτα, φτάσαμε εδώ και είδαμε αυτήν την καταστροφή που έγινε. Πρόκειται για ολική καταστροφή. Έσπασαν όλα τα μάρμαρα και ξηλώθηκαν οι αποθήκες. Γκρεμίστηκαν τόνοι από μάρμαρα. Δεν έχουμε υπολογίσει ακόμα, αλλά η ζημιά είναι τεράστια. Πέντε πλάκες μάρμαρα έχουν απομείνει μόνο. Η διάρκεια του φαινομένου ήταν μικρή, όμως η ζημιά μεγάλη».

Δήμος Δήμκος, ιδιοκτήτης

«Αυτό που συνέβη είναι όντως απίστευτο. Αυτό που έζησα ήταν τόσο δυνατό, που δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο ποτέ στη ζωή μου. Παλεύουμε είκοσι χρόνια με την επιχείρηση που έχουμε εδώ στον Πύργο και το μόνο που θέλω είναι το κράτος να κάνει κάτι. Χρειαζόμαστε μια βοήθεια, έστω να μας καλύψουν τις ζημιές. Το φορτηγό μετακινήθηκε τρία μέτρα από το σημείο που το είχα παρκάρει και μετά τούμπαρε. Ζυγίζει 4,5 τόνους, αν ήταν άνθρωπος εκείνη την στιγμή δεν ξέρω που θα βρισκόταν. Έφυγαν σκεπές και έσπασαν ηλιακοί θερμοσίφωνες και κλιματιστικά. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα».

Κρυσταλλία Ντέλου

«Είχε πολύ αέρα και έπεσαν όλα τα καλώδια της ΔΕΗ. Γινόταν ένας χαμός. Φοβηθήκαμε αρκετά και είδαμε τις ζημιές αφού ξημέρωσε. Το τζάμι του σπιτιού μου έσπασε από ένα κεραμίδι που το έφερε ο ανεμοστρόβιλος. Πάλι καλά δεν ήμουν στο σαλόνι. Το πρωί το σπίτι ήταν σαν βομβαρδισμένο. Στην ταράτσα έσπασαν οι δύο ηλιακοί, η κεραία από την τηλεόραση και η βάση από τα κλιματιστικά. Τα μάρμαρα στη βεράντα έσπασαν».

Γιάννης Παπαδόπουλος

«Έγινε βιβλική καταστροφή. Ο θερμοσίφωνας και τα κεραμίδια έχουν ξηλωθεί. Στην σκεπή μπροστά δεν υπάρχει κεραμίδι, δεν υπάρχει τίποτα. Όλο αυτό κράτησε μερικά δευτερόλεπτα και ακούσαμε έναν τρομερό θόρυβο».

Ισοπεδώθηκε σταβλική εγκατάσταση στα Δουνέικα

Δύο λεπτά ήταν αρκετά, όπως φάνηκε, για να ισοπεδώσουν την σταβλική εγκατάσταση του Μιλτιάδη Φλεβοτόμου στην περιοχή των Δουνεϊκων του Δήμου Ήλιδας.
Ο ανεμοστρόβιλος που «χτύπησε» την περιοχή, όπου κατά κύριο λόγο βρίσκονται αγροτικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ήταν αρκετός για να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις εγκαταστάσεις του κ. Φλεβοτόμου, όπου εκεί φυλούσε ζωοτροφές, δέματα με σανό και μηχανήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά που υπέστη φαίνεται πως ξεπερνά το 80%, με την καταστροφή να υπολογίζεται σε χιλιάδες ευρώ.

«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και έγινε από ανεμοστρόβιλο, δεν εξηγείται κάπως αλλιώς. Εδώ ήταν αποθήκη ζωοτροφών και μηχανημάτων. Η καταστροφή ξεπερνά το 70% – 80%. Η κακοκαιρία μας ‘’χτύπησε’’ 7.00 με 7.30 το απόγευμα, όχι αργότερα. Μέσα υπάρχουν περίπου στα 1.000 δέματα με σανό, που τα κουβαλήσαμε προσπαθώντας να τα σώσουμε, ό,τι γλιτώσουμε δηλαδή. Η ζημιά ήταν όμως και στα μηχανήματα. Η καταστροφή είναι ολική» τόνισε ο Μιλτιάδης Φλεβοτόμος, ιδιοκτήτης της σταβλικής εγκατάστασης, στην εφ. «Πατρίς».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις