Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μάριος Βλαχογιάννης: Ο mr Coffe-eco είναι 25 Μαΐων

Μάριος Βλαχογιάννης: Ο mr Coffe-eco είνα...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Κατακτώντας το «ελληνικό όνειρο»

Από μικρός έψαχνε με πάθος να βρει λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν γύρω του και είχε «εμμονή» με την έρευνα.

Η έρευνα άλλωστε ήταν ο “οδηγός” που έφτασε τον Μάριο Βλαχογιάννη το 2018 στην συνίδρυση της Coff- eco, μιας start up που παράγει καλλυντικά, όπως αντηλιακές κρέμες ή ενυδατικά balm για τα χείλη, από καφέ εσπρέσο, αλλά και στη μεγάλη διάκριση του 2019 όταν συμπεριελήφθη στη λίστα του Forbes under 30 με τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Το ερευνητικό πείραμα του Μάριου Βλαχογιάννη και του Αλέξη Πάντζιαρου και η μετουσίωσή του σε δική τους σειρά καλλυντικών με το όνομα AuraSkin προκάλεσε το ενδιαφέρον και τη συνεργασία με την Coffee Island που πρόσφατα επένδυσε 400.000 ευρώ στη νεοφυή εταιρεία, επιτρέποντας στη startup, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει τη δική της βιομηχανική μονάδα στη ΒΙΠΕ Πατρών.

Γεννημένος στο Χαλάνδρι της Αθήνας με καταγωγή από την Κρήτη και την Ηλεία, ο Μάριος Βλαχογιάννης σπούδασε στην Πάτρα, με την οποία διατηρεί άρρηκτους δεσμούς στη βάση και της εθελοντικής προσφοράς μέσω της ομάδας «Έθεξις» και έχει καταφέρει στα 25 μόλις χρόνια του να κάνει το «ελληνικό όνειρο» πραγματικότητα παντρεύοντας την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.

 

 

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η αγάπη περίσσευε και καμιά φορά συνδυαζόταν και με ‘’όμορφες’’ εντάσεις. Η νοοτροπία στην οικογένειά μου με βοήθησε να ασχοληθώ με τα πράγματα που μου άρεσαν πραγματικά καθώς με έβαζαν στην διαδικασία να δοκιμάζω συνεχώς καινούργιες δραστηριότητες και να παίρνω νέα ερεθίσματα» λέει στο The Best Magazine που τον συνάντησε σε έναν από τους δυο... φυσικούς του χώρους: το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το περιβάλλον των εργοστασίων, να μετατρέπω πρώτες ύλες σε χρήσιμα τελικά προϊόντα. Όταν ξεκίνησα το Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κατάλαβα ότι για να φτάσω στο σημείο να ασχολούμαι ενεργά με τα εργοστάσια έπρεπε να ασχοληθώ με τη ‘’βιομηχανική’’ έρευνα. Η καινοτομία δεν είναι κάτι που επιλέγεις να ασχοληθείς, προκύπτει. Και προκύπτει μόνο όταν μπεις στη διαδικασία να λύσεις ένα ρεαλιστικό πρόβλημα».

Η ιδέα της Coffe- eco γεννήθηκε μέσα στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

- Είναι εύκολο σήμερα για έναν νέο να μπει στην επιχειρηματικότητα; Τι πρέπει να "θυσιάσει" στην καθημερινότητά του;

Δεν είναι εύκολο, η ηλικία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τις εμπειρίες και με τις παραστάσεις που έχει ζήσει κάποιος. Αυτό λοιπόν δυσκολεύει το να σε εμπιστευτούν και να ρισκάρουν. Όμως στην επιχειρηματικότητα αυτό που μετράει στο τέλος είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς σου. Είναι ο μόνος σταθερός σύμμαχός σου. Όσον αφορά την καθημερινότητα, δεν επηρεάζει πάρα πολύ, αντιθέτως την εμπλουτίζει.

 - Πώς γεννήθηκε η ιδέα της coffe-eco και τι ακριβώς κάνει;

Η ιδέα της Coffe-eco γεννήθηκε μέσα στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών για εμάς. Το τμήμα αυτό και συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευάς Χρηστάκης έχει μακροχρόνια δραστηριότητα πάνω στην αξιοποίηση αποβλήτων. Το 2019, λοιπόν, ξεκίνησα την διπλωματική μου έρευνα με θέμα την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ με σκοπό να τα μετατρέψουμε σε πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα καλλυντικών.

Μαζί με τον υπεύθυνο της διπλωματικής μου και νυν συνεταίρο μου Αλέξη Πάντζιαρο, είχαμε στόχο να εξάγουμε την έρευνά μας έξω από το εργαστήριο και να βρει εφαρμογή στην πραγματική αγορά. Πλέον η Coffe-eco έχει τη δική της μονάδα παραγωγής έχοντας αξιοποιήσει περισσότερους από 100 τόνους υπολειμμάτων καφέ. Δημιουργούμε καθημερινά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη βιομηχανία καλλυντικών, με το brand AURA SKIN.

- Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας της δικής σας εταιρείας και τι κάνει μια start up να πετύχει;

Ειλικρινά, είναι το περιβάλλον των συνεργατών μας. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε αν η στρατηγική μας θα φέρει την βιώσιμη ανάπτυξη για την Coffe-eco. Η πιο επιδραστική έως τώρα απόφαση της Coffe-eco ήταν η στρατηγική συνεργασία και η επένδυση που έγινε από τους μετόχους της Coffee Island.

- Γιατί επελέγη η Πάτρα για την έδρα της εταιρείας;

Δεν ήταν ακριβώς επιλογή, αλλά μια φυσική εξέλιξη της εταιρείας. Η έρευνα ξεκίνησε από την Πάτρα όπου εγώ σπούδαζα και ο Αλέξης έκανε το διδακτορικό του. Όπως καταλαβαίνετε η καθημερινότητά μας ήταν στο περιβάλλον της Πάτρας και μετά από λίγα χρόνια ο βασικός στρατηγικός συνεργάτης μας και αυτός δραστηριοποιείται στην Πάτρα. Είχαμε βρει ένα περιβάλλον λοιπόν που νιώθαμε οικεία. «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω»

- Ποιο ήταν το μεγαλύτερο άγχος στην αρχή;

Προσωπικά για μένα το άγχος είναι ένα από την αρχή και δεν αλλάζει ποτέ: να έχεις με βιώσιμο τρόπο κεφάλαια για να κινείται συνεχώς η εταιρεία.

- Πώς σας προσέγγισαν από την Coffee Island και πώς αισθάνθηκες όταν κατοχυρώθηκε αυτή η συνεργασία;

Ήταν μια διαδικασία που κράτησε χρόνια. Από το ξεκίνημά μας κιόλας το 2019 είχαμε επαφές με το περιβάλλον της Coffee Island. Άλλωστε μια εταιρεία που αξιοποιεί τα απόβλητα που παράγεις είναι δύσκολο να σου περάσει απαρατήρητη. Έπρεπε όμως να ωριμάσουμε και να αποδείξουμε ότι η εταιρεία μπορεί να σταθεί στην αγορά πριν κλείσει η τελική συμφωνία. Αισθάνθηκα ότι πλέον αλλάζει επίπεδο η Coffe-eco και αυτό φαίνεται καθημερινά μέχρι και σήμερα.

- Οι σχέσεις με το Πανεπιστήμιο Πατρών παραμένουν ενεργές μέσα από τον εθελοντισμό. Μιλήστε μας για την ομάδα «Έθεξις» και τον εθελοντισμό ως τρόπο ζωής, έκφρασης και νοοτροπίας για τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο έγινε γρήγορα ένα περιβάλλον το οποίο το αγαπώ και θέλω να δημιουργώ συνεχώς μέσα σε αυτό. Η ενασχόλησή μου με τον εθελοντισμό και την ομάδα «Έθεξις» οφείλεται καθαρά στον μέντορά μου, Βίκτωρα Στιβανάκη που ασχολείται με τον εθελοντισμό στα πανεπιστήμια από το 1998. Μου δίδαξε πως ο εθελοντισμός δεν είναι η απλήρωτη εργασία, αλλά μια νοοτροπία. Η νοοτροπία του να γίνεσαι η αλλαγή που θες να δεις γύρω σου.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 με απόφαση της Πρυτανείας ιδρύθηκε η επιτροπή εθελοντισμού που περιλαμβάνει την διάδοση του εθελοντισμού σε όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τον εθελοντισμό ως τρόπο ζωής, έκφρασης και νοοτροπίας για τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Μέσα από τις δράσεις μας οι φοιτητές αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και εκτός, δημιουργώντας τις συνθήκες για να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες. Ο εθελοντής εφοδιάζεται με τις ιδέες του σεβασμού, της συνεργατικότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Με γνώμονα τα παραπάνω, η ομάδα δραστηριοποιείται σε 3 κατευθύνσεις: την κοινωνική προσφορά (αιμοδοσίες, παροχή ανθρώπινου δυναμικού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.α.), την προστασία του περιβάλλοντος (δενδροφυτεύσεις, προστασία χλωρίδας και πανίδας κ.α.) και την επαγγελματική ηθική των μελλοντικών επιστημόνων στην κοινωνία.

- Ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον; Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;

Όσον αφορά την εταιρεία ο στόχος μας είναι να εδραιωθούμε ως μια εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων. Η αγορά των καλλυντικών μέσα από το brand μας AURA SKIN έχει ξεκινήσει για εμάς και σύντομα θα επεκταθούμε και στην αγορά της παραγωγής πλαστικού αξιοποιώντας και εκεί τα υπολείμματα καφέ. Όσον αφορά τον εθελοντισμό, στόχος μας με τον κ. Στιβανάκη είναι να εντάξουμε τον εθελοντισμό ως πανεπιστημιακό μάθημα.

Όσον αφορά τον Μάριο, ο στόχος είναι να συνεχίσω να συνεργάζομαι με ανθρώπους πολύ καλύτερους από εμένα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις