Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σε έξαρση η γρίπη στα παιδιά- Άνοδος στις μυοκαρδίτιδες και τις περικαρδίτιδες λόγω κοξάκι

Πάτρα: Σε έξαρση η γρίπη στα παιδιά- Άνο...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Που πρέπει να δείξουν προσοχή οι γονείς - Η επίσκεψη στον παιδίατρο

Σε μεγάλη έξαρση βρίσκεται η γρίπη αυτή την εποχή και στις μικρές ηλικίες, στην Πάτρα.

«Η πορεία της γρίπης είναι ανοδική στα παιδιά και στην Πάτρα, ενώ μέχρι πρότινος δεν είχαμε κρούσματα, τις τελευταίες 15 ημέρες, έχει ενταθεί το πρόβλημα. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να απευθύνονται στον παιδίατρο νωρίς γιατί μετά την τρίτη ημέρα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι, απλά περιμένεις να περάσει» τονίζει στο thebest.gr ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής  στο νοσοκομείου Ρίου Γαβριήλ Δημητρίου.

Ο φόβος να συνεχίσει να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης είναι ορατός «ακόμα δεν έχει κρυώσει ο καιρός, μόλις αρχίσει όμως, τα κρούσματα θα είναι ακόμα περισσότερα. Μπορεί το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό να περιλαμβάνει μόνο παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, αλλά θα πρέπει οι γονείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών τους».

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια.

Πρόβλημα με τις μυοκαρδίτιδες και τις περικαρδίτιδες λόγω κοξάκι

Ερχόμενοι από μια περίοδο, που το κοξάκι στην Πάτρα ήταν σε έξαρση, αυτή την εποχή παρατηρείται άνοδος στις μυοκαρδίτιδες και τις περικαρδίτιδες. «Πέρα από τη γρίπη, υπάρχει πρόβλημα με τις μυοκαρδίτιδες και τις περικαρδίτιδες, που μπορεί να οφείλονται στο κοξάκι που η Πάτρα είχε επιδημία το προηγούμενο χρονικό διάστημα και το κοξάκι δυνητικά είναι ένας ιός που μπορεί να οδηγήσει εκεί, τα μεγαλύτερα, κυρίως, παιδιά. Στην κλινική, αυτή τη στιγμή, έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Αρκετές σε σχέση με το παρελθόν».

Τι είναι όμως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα; Η μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή που προκαλείται από μια μεγάλη ποικιλία φλεγμονωδών και μη φλεγμονωδών καταστάσεων. Μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια και να επηρεάσει ολόκληρη την καρδιά ή μέρος αυτής. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να είναι ήπιας  μορφής και αυτοϊάσιμη ή σοβαρής μορφής και να  δημιουργήσει σοβαρή καρδιακή δυσλειτουργία. Ως περικαρδίτιδα ορίζεται το οίδημα και ο ερεθισμός των πετάλων του περικαρδίου (σπλαγχνικό και τοιχωματικό), δηλαδή του υμένα που περιβάλλει την καρδιά. Οι περικαρδίτιδες συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο στις καλοήθεις παθήσεις του περικαρδίου. Είναι συχνά ήπιες και συνήθως βελτιώνονται μόνες τους με την πάροδο των ετών.

Λιγότερα τα κρούσματα κορωνοϊού

Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, να υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού στην κοινότητα, ωστόσο στα παιδιά ακόμα τα κρούσματα στην Πάτρα, είναι λιγότερα. «Ακόμα είμαστε σε καλά επίπεδα. Δεν έχουμε παιδιά που να χρειάζονται εισαγωγή. Για παράδειγμα, στη μια πτέρυγα που ήταν για covid, την έχουμε κάνει Παιδιατρική Α’- Παιδιατρική Covid και αυτό γιατί, στα 10 παιδιά που μπορεί να έχει μέσα, το ένα να νοσεί από κορωνοϊό. Η μετάλλαξη Όμικρον, κάνει χαμηλό πυρετό που κρατάει μια δυο ημέρες και μετά εξασθενεί».  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις