Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον βραβευμένο Γαλλογεωργιανό σκηνοθέτη Οτάρ Ιοσελιάνι στα 89 του χρόνια

Αντίο στον βραβευμένο Γαλλογεωργιανό σκη...

Οι ταινίες του είχαν διακριθεί σε μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ όπως του Βερολίνου, της Βενετίας και των Καννών

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ η είδηση πως την περασμένη Κυριακή 17/12/2023 έφυγε από τη ζωή ο Γαλλογεωργιανός σκηνοθέτης Οτάρ Ιοσελιάνι σε ηλικία 89 ετών. Αγαπημένος δημιουργός με τις ταινίες του να έχουν διακριθεί σε μεγάλα Φεστιβάλ και να προβάλλονται & σε Κινηματογραφικές Λέσχες όπως της Πάτρας, ο Ιοσελιάνι είχε γεννηθεί στην Τιφλίδα στις 2 Φεβρουαρίου 1934 και έσβησε στις 17 Δεκεμβρίου 2023.

Τον Οκτώβριο του 2010 είχε επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο τότε του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου & μάλιστα είχε δώσει και ένα masterclass. Πριν 3 χρόνια, το φθινόπωρο του 2020, είχε πραγματοποιηθεί αφιέρωμα από το 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με 8 ταινίες του διεθνώς αναγνωρισμένου δημιουργού.

Τότε είχε γραφτεί σχετικά πως: ο κινηματογράφος του, ούτε γεωργιανός ούτε γαλλικός, διαπνέεται από ένα μοναδικό ύφος που περιλαμβάνει καδραρίσματα από μικρές δράσεις και καταστάσεις που παρεκκλίνουν και διανοίγουν δικτυωτά την αφήγηση, φειδώ στη χρήση των διαλόγων, έμφαση στη σωματική κινητικότητα και μετακίνηση, συνθέτοντας κάθε φορά καθαρές κινηματογραφικές σκυταλοδρομίες. Σκηνοθετεί με γλυκόπικρη ειρωνεία και λεπτό χιούμορ τα παράδοξα του μεγαλείου και της ιλαροτραγωδίας της καθημερινής ζωής, ώστε οι ταινίες του προκαλούν ένα πηγαίο μειδίαμα για το παράλογο της ύπαρξης.  Άλλωστε έχει πει ότι τον απασχολεί η αθωότητα και η άγνοια των ανθρώπων ως προϋποθέσεις του κομφορμισμού τους.

Από την πρώιμη περίοδο της Γεωργίας, είχε προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Χυτήριο” που γύρισε ο Ιοσελιάνι ενώ δούλευε ως εργάτης και η ταινία “Ήταν Ένας Τραγουδιστής Κότσυφας” του 1971 που καυτηριάζει τη σοβιετική ηθική της παραγωγικότητας και τον έκανε ευρύτερα γνωστό στο σινεφίλ κοινό.

Την είδηση του θανάτου του Οτάρ Ιοσελιάνι έκανε γνωστή ο ο φωτογράφος και φίλος του, Γιούρι Ροστ εκφράζοντας τη θλίψη του για το χαμό ενός εκπληκτικού ανθρώπου.

Μερικά από τα πιο γνωστά φιλμ της σημαντικής πορείας του ήταν τα βραβευμένα «Pastorale» και «Favourites of the Moon - Les Favoris De La Lune» το 1984. Το ντεμπούτο του, το «Falling Leaves - Φυλλοροή» του 1966, είχε αποσπάσει δύο βραβεία στο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών μεταξύ των οποίων & το βραβείο FIPRESCI.

Ο εκλιπών Γαλλογεωργιανός δημιουργός είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής & της καριέρας του στη Γαλλία, όπου & απέκτησε ευρύτερο κοινό κάνοντας ταινίες, πιο ανοιχτά επικριτικές για τη χώρα του. Επικεντρώθηκε στην καθημερινή ζωή αλλά με ένα αποστασιοποιημένο και μερικές φορές σαρκαστικό ύφος.

Μετακόμισε στη Γαλλία το 1982 μετά την επιτυχία του «Pastorale» στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ το 2011 του απονεμήθηκε βραβείο ζωής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, εξέφρασε τη λύπη του αποτίοντας φόρο τιμής σε μια μεγάλη προσωπικότητα της γεωργιανής τέχνης.

Όταν η ταινία του, παραγωγής 1976 «Παστοράλε» αποκλείσθηκε για λίγα χρόνια από τη σοβιετική λογοκρισία της εποχής και στη συνέχεια είχε μόνο περιορισμένη διανομή, ο Ιοσελιάνι προβληματίστηκε για την καλλιτεχνική ελευθερία στην πατρίδα του. Το «Παστοράλε» παίχθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1982, και 2 χρόνια μετά το 1984 ο Ιοσελιάνι έκανε την ταινία «Οι Ευνοούμενοι του Φεγγαριού- Les Favoris De La Lune» που διακρίθηκε με ένα Ειδικό βραβείο της Κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Από τότε στη Βενετία παρουσιάζει όλες τις επόμενες ταινίες του.

Το 1986 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 1989 έλαβε και πάλι Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία «Και εγένετο φως» και το 1992 το βραβείο Pasinetti για την καλύτερη σκηνοθεσία για την ταινία «Το Κυνήγι της πεταλούδας».

Με στοιχεία & από την Εφημερίδα των Συντακτών και την wikipedia.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

"Ήταν ένας Τραγουδιστής Κότσυφας".

"Ήταν ένας Τραγουδιστής Κότσυφας".

"Το Κυνήγι της πεταλούδας".

"Το Κυνήγι της πεταλούδας".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture