Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ναι» στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες λένε οι αγρότες της Αχαΐας- Τι τους προβληματίζει, τι προτείνουν

«Ναι» στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η αδήλωτη εργασία και η μισθοδοσία

Θετικά βλέπουν οι αγρότες το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη και αφορά τους πολίτες τρίτων χωρών, που θα μπορούν, να εργαστούν στη χώρα μας.

Μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος των αγροτών Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης, σχετικά με τη νέα τροπολογία, επεσήμανε ότι ναι μεν τους βρίσκει σύμφωνους αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Να παραμένουν δηλαδή στην χώρα και όχι να μετακινούνται. «Αυτή η τροπολογία, εμάς του αγρότες μας εξυπηρετεί, γιατί αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, έρχονται και μετά φεύγουν για άλλες χώρες και μένουμε χωρίς εργάτες. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, θα παραμένουν στη χώρα; Και αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια δέσμευση» λέει.

Σε ό,τι αφορά την αδήλωτη εργασία, εξηγεί ότι δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος εργάτης είναι νόμιμος ή παράνομος, ωστόσο «σίγουρα είναι σημαντικό γιατί έναν παράνομο δεν μπορείς να τον δηλώσεις. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι πάμε το πρωί παίρνουμε 10 εργάτες και δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι».

Αναφερόμενος στο μισθολογικό κομμάτι, ο κ. Βεσκούκης καταθέτει την πρότασή του, που θα βοηθήσει και τους αγρότες αλλά και την αποφυγή της φοροδιαφυγής: «Ένας τρόπος και πιστεύω πρέπει να το δει η κυβέρνηση είναι, να πληρώνονται με κουπόνια από εμάς και να πηγαίνουν στην τράπεζα και να παίρνουν τα χρήματά τους.  Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεις και τη νομιμότητα και τη φοροδιαφυγή. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν θα το θέλουν οι εργάτες γιατί κάποιοι θα προτιμήσουν να τα παίρνουν μαύρα και για να μην κρυβόμαστε, μπορεί για παράδειγμα εγώ να μην το δεχτώ, κάποιος άλλος όμως θα το κάνει».

Η τροπολογία, η οποία συμπεριελήφθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:

– Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

– Διέμεναν στην Ελλάδα έως και τη 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

– Συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και,

– Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις