Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο thebest: «Ποιος αριστερός πολιτικός δεν αγαπάει την Αχαΐα;»

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο thebest: «Ποιο...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά του στο thebest.gr

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή, πραγματοποίησε επισκέψεις απροειδοποίητα, κάτι που συνηθίζει εσχάτως επιχειρώντας προφανώς το αδιαμεσολάβητο στην επαφή του με πολίτες και στελέχη, έκανε «έφοδο» στη διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας και υπογράμμισε για άλλη μια φορά το αφήγημα του διαφορετικού στην αντίληψη και την προσέγγιση των πολιτικών πραγμάτων στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου που, όπως όλα τα νέα, έχει τους υπέρμαχους και τους επικριτές του.

Σήμερα ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑο οποίος αναστάτωσε άμα τη εμφανίσει του το πολιτικό σκηνικό, ιδίως στο χώρο της κεντροαριστεράς, ανοίγει τα χαρτιά του στο thebest.gr , λέει ότι ο κύκλος της εσωστρέφειας κλείνει, απαντά για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πλησιάσει το κέντρο, επισημαίνει ότι οι δείκτες των δημοσκοπήσεων, δεν τον αφορούν για την ώρα, εξηγεί γιατί δεν θεωρεί επιτυχημένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη («είναι ας πούμε σοβαρή εξωτερική πολιτική οι λιχουδιές στον Πίνατ και οι υποκλίσεις πρωτοκλασάτων υπουργών στον Ταγίπ Ερντογάν;», αναρωτιέται), εξομολογείται ότι έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Αχαΐα  και σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το κόμμα στο νομό σχολιάζει ότι «το στελεχιακό δυναμικό της περιοχής χρειαζόταν μια ανανέωση».

 - Συνέντευξη στην Γιώτα Κοντογεωργοπούλου - 

Το προφανές ερώτημα μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ είναι το «και τώρα τι;» Κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας μετά την απαλλαγή, αν μπορούμε να το πούμε έτσι,   από τους δύο κεντρικούς πόλους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα και 6+6;) Η έχουμε κι άλλο δρόμο;

Θεωρώ πως κλείνει οριστικά αυτός ο κύκλος. Πρέπει πλέον να κάνουμε τη δουλειά μας ως αξιωματική αντιπολίτευση και να αναδείξουμε τα θέματα που καίνε τους πολίτες, αλλά και να διαμορφώσουμε την πολιτική που θα δώσει λύσεις σε αυτά. Τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι τα εσωκομματικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η στεγαστική κρίση, η κρίση της της υγείας. Να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας ώστε να πιέσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το καθεστώς αυτό που καταπιέζει την κοινωνία γιατί αισθάνεται παντοδύναμο. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει πλέον κανείς.

Σας ανησυχεί που δεν θα είστε στο Κοινοβούλιο ενώ στην ομάδα των αποχωρησάντων θα υπάρχουν γνωστά πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιχειρούν αρχηγικού τύπου εμφανίσεις σε μια προσπάθεια, ίσως, να δείξουν ότι αυτοί είναι  η αυθεντική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι, δεν με ανησυχεί καθόλου. Έχουμε μια άρτια και δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα και έναν πρόεδρο αυτής, τον Σωκράτη τον Φάμελλο ο οποίος διεκπεραιώνει θαυμάσια τον ρόλο του. Έχω τόσο στον Σωκράτη, όσο και στα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής μας ομάδας απόλυτη εμπιστοσύνη πως θα επιτελέσουν άψογα τον ρόλο τους.

Πόσο εύκολη είναι τη φυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα μπρος; Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα; Και πόσο εφικτό είναι αυτό με δεδομένες τις αποχωρήσεις αλλά και τους δείκτες των δημοσκοπήσεων;

Προφανώς και το κακό κλίμα που εξέπεμπε το κόμμα όλη την περασμένη περίοδο βάζει ένα φρένο στην κοινωνική του απεύθυνση.

Οι δείκτες των δημοσκοπήσεων δεν με απασχολούν για την ώρα. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως τα πράγματα θα αλλάξουν, όταν το κόμμα μας θα δείξει στον κόσμο και πάλι πως τον συμπεριλαμβάνει, τον ακούει και άρα, θέλει και μπορεί να τον υπηρετήσει.

Γυρίζει το «παιχνίδι;» Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει ξανά αλματώδη πορεία, όπως συνέβη επί Αλέξη Τσίπρα και να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας;

Είμαι αισιόδοξος πως τα πράγματα θα αλλάξουν.

Ξέρετε, έχω γαλουχηθεί επαγγελματικά στην πιο δύσκολη αγορά του κόσμου και -χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω- πέτυχα κιόλας. Έχω μάθει να δουλεύω σκληρά και με μέθοδο και έτσι δουλεύω και στην πολιτική μου καριέρα που μόλις ξεκίνησε.

Θα χτίσουμε το κόμμα που θέλει και μπορεί να απευθυνθεί στην κοινωνική πλειοψηφία και θα ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δύναμη εξουσίας. Είναι ξανά ιστορική αναγκαιότητα, όπως ήταν το 2015 που ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εξουσία, κεφαλαιοποιώντας την ανάγκη του κόσμου για αλλαγή.

 

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι πρέπει να χτίσουμε από κάτω προς τα πάνω;

Μα δεν είναι απλό; Πως θα εκφράσουμε την κοινωνία αν δεν την ακούσουμε; Αν δεν αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς της και δεν της δώσουμε λόγο στην παραγωγή λύσεων για τα προβλήματά της;

Αυτό δεν αφορά μόνο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά τη λειτουργία της χώρας και των δομών της, προς όφελος των πολλών. Είναι δυνατόν εν έτει 2023, που και η τεχνολογία δίνει απεριόριστες δυνατότητες, να παίρνονται οι αποφάσεις για τη ζωή των πολλών πίσω από κλειστές πόρτες πολιτικών γραφείων;

Τα thinks tanks που οραματίζεστε σε αυτή την κατεύθυνση είναι;

Ακριβώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τέκνο της ανάγκης. Η ανάγκη του κόσμου οφείλει να εκφραστεί. Και οι λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας έρχονται μονάχα μέσα από την κοινωνία. Από τους πραγματικούς άριστους. Αυτούς που μοχθούν.

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει το κέντρο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί ξανά σε όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Πρέπει να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης το οποίο, με αριστερό φυσικά πρόσημο και χωρίς αγκυλώσεις, να είναι αφενός πραγματοποιήσιμο και αφετέρου να επιδρά ουσιαστικά στις ζωές των πολιτών. Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε ξανά τις ιδέες της Αριστεράς ηγεμονικές στην κοινωνία και θα κάνουμε το κέντρο να μας πλησιάσει, όχι το ανάποδο.

Γιατί δεν θεωρείτε επιτυχημένο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί ώστε να είστε η αντιπολιτευτική δύναμη που μπορεί να τον αμφισβητήσει και να του καταφέρει πλήγματα;

Έχει φέρει τη χώρα να είναι πρώτη σε όλες τις αρνητικές λίστες της ΕΕ και τελευταία σε όλες τις θετικές. Πρώτοι σε νεκρούς πανδημίας, πρώτοι σε πληθωρισμό, πρώτοι σε επίπεδα φτώχειας, πρώτοι στην ακρίβεια. Τελευταίοι σε καταθέσεις, επενδύσεις, στην ελευθερία του Τύπου, στη διαφάνεια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα τον χαρακτήριζε κανείς επιτυχημένο για να είμαι ειλικρινής.

Μας διαφοροποιούν πολλά, με κυριότερο τις πολιτικές μας διαφορές, που δεν είναι βέβαια θεωρητικολογία. Δείχνει ποια κοινωνικά στρώματα προσδοκούμε να υπηρετήσουμε και με ποιον τρόπο.

Εκτός αυτού φυσικά, όπως έχω ξαναπεί, εμένα δεν με «έχει» κανείς, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι στην ουσία εκπρόσωπος των εγχώριων συμφερόντων και της διαπλοκής.

Να μιλήσουμε τέλος για ζητήματα ηθικής; Predator, έλεγχος Δικαιοσύνης, έλεγχος ΜΜΕ.

Μας διαφοροποιεί τέλος, η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου. Είναι ας πούμε σοβαρή εξωτερική πολιτική οι λιχουδιές στον Πίνατ και οι υποκλίσεις πρωτοκλασάτων υπουργών στον Ταγίπ Ερντογάν; Φαντάζεστε αυτά τα απίθανα πράγματα να συνέβαιναν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τί θα συνέβαινε στη δημόσια σφαίρα;

Όλα αυτά μας διαφοροποιούν. Εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα που θα απαντά στα σημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ρεαλιστικό και γρήγορα εφαρμόσιμο, γιατί δεν έχει άλλες αντοχές ο κόσμος.

Οι σχέσεις σας με την Αχαΐα και την Πάτρα; Με την κοινωνία και με το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ; Ερωτώ διότι και στην Αχαΐα είχαμε πολλές και ηχηρές αποχωρήσεις στελεχών και μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, ακόμη και του Γραμματέα.

Ποιος αριστερός πολιτικός δεν αγαπάει την Αχαΐα; (γέλια). Ήταν μια από τις περιοχές που επισκέφτηκα πριν τις εθνικές εκλογές με τον Αλέξη Τσίπρα και πραγματικά με κέρδισε ο παλμός του κόσμου εκεί, που ήταν και είναι παραδοσιακά προοδευτικός, παρά τα άσχημα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

Όχι τυχαία δε, έχω διαμορφώσει στενές προσωπικές αλλά και επαγγελματικές σχέσεις με ανθρώπους από την περιοχή. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται για πολιτικό της κεντρικής σκηνής αλλά θα τολμήσω να πω πως έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην περιοχή, την οποία περιοχή έχουν αδικήσει κατάφορα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνει τις δυνατότητες της σαν τόπος.

Αλλά θα το φτιάξουμε και αυτό.

Όσον αφορά στις αποχωρήσεις, ήταν κάτι απόλυτα αναμενόμενο, σε κάθε διάσπαση οι αποχωρήσεις στελεχών είναι δεδομένες κι αυτό δεν έχει γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς. Το γεγονός ότι ήταν υψηλόβαθμα στελέχη είναι μεν στενάχωρο, δεν με ανησυχεί όμως καθώς τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα ήταν συντριπτικά, συνεπώς έτσι κι αλλιώς μάλλον το στελεχιακό δυναμικό της περιοχής χρειαζόταν μια ανανέωση.

Επενδύετε στην περιφέρεια για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ;

Πως αλλιώς θα μπορούσε να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα; Χωρίς τους ανθρώπους που ξέρουν τις τοπικές τους κοινωνίες, τα ειδικά προβλήματα των περιοχών τους, αλλά και τα ειδικά των επαγγελματικών κλάδων τους στους τόπους τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει το άρμα που θα υπηρετήσει την κοινωνία και για αυτό πρέπει να την συμπεριλάβει. Δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα αυτό, είναι ζήτημα πολύ ουσιαστικό.

Συναντηθήκατε με την Αθηνά Παπαχρήστου. Τι εντύπωση αποκομίσατε και πως θα σχολιάζατε την κίνησή της να δωρίσει ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ;

Τί να πει κανείς για αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο. Είναι κλασικό δείγμα ανθρώπου από αυτούς που σέβομαι στο έπακρο, που παλεύουν κάθε μέρα τη ζωή τους, χωρίς ίχνος ατομισμού, με μόνιμα το βλέμμα στους γύρω τους. Που θέλουν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους και το κάνουν με κάθε τρόπο. Βαθιά υπόκλιση σε αυτόν τον άνθρωπο με το α κεφαλαίο, και ταυτόχρονα αποτροπιασμός για το κράτος που προκαλεί την ανάγκη να αναδεικνύονται τέτοιοι ήρωες από τα σπλάχνα της κοινωνίας, επειδή αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη. Το ασθενοφόρο έλειπε από το ΕΚΑΒ, γι’ αυτό αναγκάστηκε να πουλήσει το βιος της για να το δωρίσει. Αυτό είναι ντροπή εν έτει 2023 για ένα κράτος.

 

Μετά την επίσκεψη στα Καλάβρυτα με αφορμή τη μαύρη επέτειο του Ολοκαυτώματος, σας είδαμε στον οικισμό Ρομά στα Σαγέικα. Ποιος ο λόγος της επίσκεψής σας;

Είναι υποχρέωση μου, όπως και κάθε πολιτικού, να βρίσκεται παντού. Όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη το κράτος, όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οποιαδήποτε ανάγκη. Ποιους υπηρετεί ένας πολιτικός στη χώρα μας; Οι πολίτες, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, δεν σέβονται το κράτος γιατί πρώτο το κράτος δεν τους σέβεται. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις