Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Όταν η Bernalda συνάντησε το Σαραβάλι …"

"Όταν η Bernalda συνάντησε το Σαραβ...

Το Γυμνάσιο Σαραβαλίου το σχολικό έτος 2022-2023 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning

Το Γυμνάσιο Σαραβαλίου το σχολικό έτος 2022-2023 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning σε συνεργασία με το Istituto Comprensivo Pitagora Bernalda (MT) της Ιταλίας, με μαθητές από τη Β΄ και Γ΄ τάξη του Γυμνασίου.

"Τα θέματα των εργασιών που επιλέχθηκαν από κοινού να αναπτυχθούν από τους / τις μαθητές / τριες των δύο σχολείων στόχευαν στην ανάπτυξη πολιτισμικών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο γείτονες λαούς και αφορούσαν στην Παραδοσιακή μουσική των δύο χωρών και τη συμβολή του Πυθαγόρα στη Μουσική, στα Ηφαίστεια Ελλάδας και Ιταλίας και στην Πυθαγόρεια Φιλοσοφία, ενώ το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του κ. Γιωτόπουλου Γεωργίου, ΠΕ84 Ηλεκτρονικών, νυν Διευθυντή του Γυμνασίου Σαραβαλίου, και τη συμμετοχή των: κ. Αψόμωτου Δήμητρας, ΠΕ79.01, πρώην Διευθύντριας του Γυμνασίου, κ. Δημητρακοπούλου Αθανασίας, ΠΕ04.01, Υποδιευθύντριας του σχολείου, και κ. Γκενεράλη Αγγελικής, ΠΕ02. 

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης και της αμεσότερης επικοινωνίας των δύο σχολείων σχεδιάστηκε πέρυσι ένα εκπαιδευτικό ταξίδι των συμμετεχόντων / ουσών μαθητών / τριών του Γυμνασίου Σαραβαλίου, στην Νότια Ιταλία, με βασικό προορισμό την πόλη Bernalda, όπου βρίσκεται το  Istituto Comprensivo Pitagora. Η αποστολή ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι της το Σάββατο, 25-3-2023, και επέστρεψε την Παρασκευή, 31-3-2023.

Φέτος, επιτέλους, ήρθε η σειρά της Ιταλικής Ομάδας του Προγράμματος να ανταποδώσει την επίσκεψη στο Γυμνάσιο Σαραβαλίου! Η είδηση αυτή σκόρπισε ρίγη χαράς και έντονου ενθουσιασμού, όχι μόνο στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Πρόγραμμα και στο ταξίδι στην Ιταλία, αλλά και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία του Σαραβαλίου, ενώ οι γονείς των μαθητών / τριών μας ανυπομονούσαν να προσφέρουν την πλούσια φιλοξενία τους στους επίσημους Ιταλούς καλεσμένους, ως ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» για την αντίστοιχη δική τους προς τα παιδιά τους τη χρονιά που πέρασε...

Από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση της επικείμενης επίσκεψης των Ιταλών ομότιμών μας, ξεκίνησαν οι πυρετώδεις ετοιμασίες μικρών και μεγάλων. Ο Διευθυντής, κ. Γιωτόπουλος Γεώργιος, κατήρτισε το πρόγραμμα της υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης της Ιταλικής Αποστολής, ενώ τα παιδιά του σχολείου, με δική τους πρωτοβουλία αλλά και με την ευγενική καθοδήγηση του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών τους, κ. Σταθοπούλου Βασιλικής, ΠΕ08, και κ. Τσιακμάκη Σωτήρη, ΠΕ88.02, επιδόθηκαν σε φρενήρεις πρόβες τραγουδιών και παραδοσιακών ελληνικών χορών καθώς και σε ζωγραφικές απεικονίσεις μηνυμάτων αδελφοποίησης των δύο χωρών μέσα από το Πρόγραμμα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με τη σειρά του, ξεκίνησε με μεγάλη προθυμία την οργάνωση του μπουφέ, με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις. Όλοι επί ποδός πολέμου – του πιο γλυκού «πολέμου», αυτού της Αγάπης!!

Έτσι λοιπόν, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 έφτασε στην Πάτρα η Ιταλική Αποστολή!! Η κ. Anna Μaria Patrizia Petrocelli, συντονίστρια του Προγράμματος στην Bernalda, η κ. Samantha Plati και ο κ. Federico Lospinoso, συνόδεψαν πέντε από τους Ιταλούς μαθητές και μαθήτριες που είχαν συμμετάσχει πέρυσι στο eTwinning: τον Stefano Maria Salerno, τον Domenico D’ Elia, την Maria Annunziata Gualtieri, την Caterina Caravita και την Maria Paola Dascanio. Η πρώτη τους περιήγηση στην Πάτρα έγινε στην Άνω πόλη, στο Κάστρο και στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σαραβαλίου και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου παρέθεσαν γεύμα υποδοχής σε γνωστή pizzeria της πόλης, θέλοντας έτσι να τους κάνουν να νιώσουν «σαν στο σπίτι τους», ενώ αντιπροσωπεία μαθητριών του σχολείου είχαν σχεδιάσει έκπληξη στα «Ιταλάκια» τους, όπως πολύ γλυκά και τρυφερά αποκαλούσαν! Η πρώτη επαφή είχε γεύση, αρώματα και αγκαλιές… Το βράδυ περίμενε την Ιταλική Αποστολή άλλη έκπληξη: Δείπνο καλωσορίσματος στο σχολείο, γνωριμία, μουσική και χορός! Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου άνοιξαν την αγκαλιά τους με ενθουσιασμό και περιέβαλαν με μεγάλη ζεστασιά και φιλόξενη διάθεση τους πολυαναμενόμενους καλεσμένους!! Στην εκδήλωση υποδοχής παρευρέθηκαν ο Επίτιμος Ιταλός Πρόξενος, κ. Δημόπουλος Μιχάλης, και η Angela Dimopoulos ως διερμηνέας του Ιταλικού Προξενείου στην Πάτρα, που καλωσόρισαν στα Ιταλικά τα παιδιά και τους συνοδούς τους. Μετά τους χαιρετισμούς από τον Διευθυντή, κ. Γιωτόπουλο, αλλά και από την κ. Petrocelli, συντονιστές του Προγράμματος, ακολούθησε πλούσιο γεύμα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με πολλή φροντίδα και αγάπη! Και στη συνέχεια… Party time, όλο κέφι και χαρά!!! 

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, στις 10:30 π.μ. ο Διευθυντής, κ. Γιωτόπουλος Γεώργιος, μαζί με την Υποδιευθύντρια του σχολείου, κ. Δημητρακοπούλου Αθανασία, και αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών του Προγράμματος, συνόδεψαν την Ιταλική Ομάδα σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πάτρας, όπου τους υποδέχτηκε φιλόξενα ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Πελετίδης Κωνσταντίνος και τους μίλησε πολύ όμορφα, δίνοντάς τους πολύτιμες συμβουλές ζωής και παροτρύνοντάς τους να ακολουθούν πάντα το όνειρό τους. Στις 12:30 μ.μ. έγινε η επίσημη παρουσίαση της Ιταλικής Αποστολής σε όλους τους μαθητές του σχολείου, ενώ ακολούθησε εκδήλωση, παρουσία πάλι του Επίτιμου Ιταλού Πρόξενου κ. Δημόπουλου Μιχάλη, που περιελάμβανε προβολή βίντεο που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες του Προγράμματος και από τις δύο χώρες, απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής, παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς αλλά και χαρακτηριστικά τραγούδια από Ελλάδα και Ιταλία. Η συγκίνηση κορυφώθηκε! Την όμορφη εκδήλωση ολοκλήρωσε ένα ακόμα υπέροχο γεύμα, οργανωμένο από τον πρόθυμο και δραστήριο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Το απόγευμα οι καλεσμένοι μας, συνοδεία του κ. Γιωτόπουλου αλλά και αντιπροσωπείας παιδιών του σχολείου, επισκέφτηκαν τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου, το Κάστρο του Ρίου, τον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, Πολιούχου της Πάτρας, και τον Φάρο στο Νότιο Πάρκο!  Η ημέρα έκλεισε με παραδοσιακό γεύμα και χαλαρή βολτούλα στα γραφικά δρομάκια του Μαρκάτου.

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο κ. Γιωτόπουλος Γεώργιος, η κ. Δημητρακοπούλου Αθανασία και η κ. Γκενεράλη Αγγελική, που συμμετείχαν πέρυσι στο Πρόγραμμα, είχαν οργανώσει, στο πλαίσιο φιλοξενίας και ξενάγησης της Ιταλικής Αποστολής, μια εκπαιδευτική επίσκεψη με προορισμό το Κάστρο Χλεμούτσι και την Αρχαία Ολυμπία. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν και σαράντα δύο από τους μαθητές και τις μαθήτριες Β΄ και Γ΄ τάξης που συμμετείχαν στο περσινό αλλά και στο φετινό eTwinning (ναι, το Γυμνάσιο Σαραβαλίου συμμετέχει και φέτος σε Πρόγραμμα eTwinning, ένα δίκτυο τριάντα οκτώ Ευρωπαϊκών Σχολείων από  έντεκα χώρες, που έχει τίτλο “Descubre tu talento”!): Αγγελοπούλου Θεώνη, Αθανασοπούλου Αγγελική, Γιωτοπούλου Παναγιώτα, Γαλάνη Γεωργία, Αναστασοπούλου Μαρία, Αστεριώτη Αντωνία, Γιαννοπούλου Νίκη, Γκοτσοπούλου Γεωργία, Δάρμα Αδαμαντία, Ζαφειροπούλου Θεοδώρα, Ζαφειρόπουλος Αντώνης, Θεοχάρης Κωνσταντίνος, Καϊάφα Σωτηρία, Καϊάφα Μυρτώ, Καλογερής Νεκτάριος, Οικονόμου Χαράλαμπος, Κωτσοπούλου Ιωάννα, Κωφού Μελίνα, Λυκούδη Ηλιάνα, Νικολακοπούλου Διονυσία, Νικολακόπουλος Άγγελος, Νταφογιάννης Θεόδωρος, Οικονόμου Αριστέα, Οικονομοπούλου Μαριτίνα, Παπαδόπουλος Βασίλειος, Παχή Ράνια, Πλέγας Θεόδωρος, Πραμαντιώτη Μαριδώρα, Τζανή Καλομοίρα, Φραγκοτάσιου Βασιλική, Φωτόπουλος Ανδρέας, Μπάτσι Ανδρέας, Τσόγκας Κυριάκος, Παπανικολόπουλος Γεράσιμος, Μελιγκώνη Χριστίνα, Προβατά Αναστασία, Κοσμοπούλου Βασιλική, Μοίραλης Χριστόδουλος, Χιώτης Βασίλειος, Σταθάς Κωνσταντίνος, Καρώκη Μαρίλια και Μητροπούλου Ειρήνη. Οι Ιταλοί φίλοι μας λάτρεψαν την όμορφη ελληνική φύση που τόσο θυμίζει την πατρίδα τους, ενώ το Χλεμούτσι τους θύμισε πολύ το αντίστοιχο Κάστρο της Bernalda, της πόλης τους. Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία, που κυριολεκτικά τους μάγεψε, περιελάμβανε ξενάγηση, τόσο στον αρχαιολογικό χώρο και το Στάδιο (όπου τα παιδιά επιδόθηκαν σε αθλοπαιδιές, προκειμένου να νιώσουν την ενέργεια του χώρου), όσο και στο Μουσείο, όπου θαύμασαν τα σπουδαία εκθέματα, ένα από τα οποία είναι και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλους. Αυτή η όμορφη εκδρομή, πέρα από γνώσεις, έφερε μαζί της και τον αέρα της νοσταλγίας από την περσινή μας υπέροχη συνύπαρξη στη Νότια Ιταλία. «Greci e Italiani, lo stesso» («Έλληνες και ξένοι το ίδιο»), όπως συνήθιζαν και οι ίδιοι να λένε… η επιστροφή στο χώρο του σχολείου, στο Σαραβάλι, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά! Αγκαλιές μικρών και μεγάλων άνοιξαν διάπλατα για να ξανακλείσουν σφιχτά, με πολλή αγάπη αλλά και λύπη για τον αποχωρισμό, μάτια αναλύθηκαν σε ασταμάτητα δάκρυα, η θλίψη του αποχωρισμού διαδέχτηκε τη χαρά της συνάντησης, αλλά και υποσχέσεις για μελλοντική συνάντηση ψιθυρίστηκαν δειλά μέσα στις απεγνωσμένες αγκαλιές… Άξιζε, άξιζε πολύ!!! 

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, ο Διευθυντής του σχολείου και μια ομάδα μαθητών και μαθητριών του Προγράμματος αποχαιρέτησαν πλέον τους Ιταλούς φίλους μας, με την ελπίδα να ξαναβρεθούν κάπως, κάπου, κάποτε...

Όταν η Bernalda συνάντησε το Σαραβάλι, έγινε μια έκρηξη χαράς, που πλημμύρισε τα πάντα με τη λάβα της Αγάπης και της Φιλίας… Η συνύπαρξη και η συνεργασία ήταν ένα «ταξίδι» ευχάριστο, γεμάτο από αλησμόνητες εμπειρίες, χαρά, ζεστασιά, επικοινωνία και μοίρασμα! Η Patrizia, o Federico, η Samantha, η Paola, ο Stefano, ο Domenico, η Caterina και η Maria Annunziata έγιναν οι «δικοί μας άνθρωποι» - τους αγαπήσαμε και μας αγάπησαν, τους εκτιμήσαμε και μας εκτίμησαν… Ήταν μια σπουδαία εμπειρία ζωής για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, που θα μας συνοδεύει για πάντα, με ένα γλυκό χαμόγελο νοσταλγίας στα χείλη… Συγχαρητήρια σε όλους, όσοι συνέβαλαν, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα!!!" αναφέρει η  Γκενεράλη Αγγελική, ΠΕ02, συμμετέχουσα στο πρόγραμμα eTwinning σχολ. έτους 2022-2023.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις