Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε ενεχυροδανειστήρια για να πληρώσουν λογαριασμούς και να πάρουν δώρα Χριστουγέννων

Σε ενεχυροδανειστήρια για να πληρώσουν λ...

Κι όμως! Συμβαίνει ήδη στη Ρόδο

Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν το τελευταίο διάστημα σε ενεχυροδανειστήρια της χώρας, για τις ανάγκες της καθημερινότητας.

Το κόστος ζωής ανεβαίνει, οι μισθοί για τους περισσότερους παραμένουν στα ίδια και οι ανάγκες πιέζουν. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, σε μια προσπάθεια να βρουν μετρητά, κάποιοι πηγαίνουν από κοσμήματα μέχρι αντικείμενα αξίας, όπως βάζα πολλών δεκαετιών. Για χρήματα που θα εξανεμιστούν μέσα στις επόμενες μέρες. Είτε για λογαριασμούς που έχουν μείνει απλήρωτοι, είτε για τα χριστουγεννιάτικα δώρα που πρέπει να γίνουν, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Η καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα και των επιδομάτων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, είναι χρήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις θα διατεθούν και αυτά για τις οικονομικές υποχρεώσεις των ημερών και κυρίως λογαριασμών ρεύματος που απορροφούν πλέον ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Η ασφυκτική αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει όπως φαίνεται πολλούς σε ενεχυροδανειστήρια, για να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των υποχρεώσεων. Είτε στην μαύρη αγορά, είτε μέσω γνωστών και φίλων με το πρόσχημα να μην καταλήξουν σε ξένα χέρια, είτε σε ανταλλακτήρια χρυσού, περιουσίες αλλάζουν χέρια για να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες.

Και επειδή ως γνωστόν ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, πολλοί επιτήδειοι έχουν πλουτίσει το τελευταίο διάστημα, αφού όπως φαίνεται βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ανάγκη συμπολιτών μας, αγοράζοντας πολύτιμα αντικείμενα για ένα κομμάτι ψωμί.

Στα ενεχυροδανειστήρια, νόμιμα και… μη νόμιμα, δράματα. Πολλοί καταφεύγουν σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών για αυτές τις συναλλαγές για να προστατέψουν την ανωνυμία τους. Τα περισσότερα αντικείμενα δεν επιστρέφονται ποτέ στον κάτοχό τους, αφού είναι δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, κάποιος να καταφέρει να βρει τα χρήματα για να πάρει πίσω το ενέχυρο που έχει αφήσει.

Περιουσιακά και πολύτιμα αντικείμενα Ροδίων, οικογενειακά κειμήλια και χειροποίητα κοσμήματα μοναδικής ροδίτικης τεχνοτροπίας βρίσκονται σε ενεχυροδανειστήρια ή αποθήκες των Αθηνών με την ελπίδα των κατόχων τους να καταφέρουν να πάρουν πίσω, να ξεμακραίνει. Εξάλλου, λίγοι είναι εκείνοι που πλέον δέχονται πολύτιμα αντικείμενα ως ενέχυρα. Τα αγοράζουν σε τιμή πολύ κάτω από την αντικειμενική και τα μεταπωλούν.

Η διαδικασία που ακολουθείται στα πιστοποιημένα, από το κράτος, ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν κοσμήματα και τιμαλφή είναι συγκεκριμένη. Ο ιδιοκτήτης εκτιμά το αντικείμενο, δίνει την τιμή στον πελάτη κι αν συμφωνήσουν τότε καταγράφονται τα στοιχεία του πελάτη, με την υποχρεωτική επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας – για να αποφεύγονται τυχόν επιτήδειοι και κλεμμένα αντικείμενα – και εκδίδεται απόδειξη από τον αγοραστή.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων προτιμούν τον χρυσό και το ασήμι και δεν ενεχυριάζουν πια τα αντικείμενα, αλλά τα αγοράζουν μετρητοίς. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που συνεχίζουν να ενεχυριάζουν κοσμήματα, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ηλεκτρονικές συσκευές.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις