Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Η επόμενη φάση τ...

Τη βούλησή τους για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν νωρίτερα οι Πρόεδροι των δύο χωρών

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών από Έλληνες και Τούρκους υπουργούς.

«Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις πέρασαν διακυμάνσεις. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Ερντογάν. 

 «Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

«Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να φέρω τα δύο κράτη δίπλα δίπλα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

 

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις

Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανωτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την συνάντησή τους η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις.

Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτάματα κρίσεις.

Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριέλαμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα.

Μίλησε για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών.

Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μεινότητες των δυο χωρών.

Τονισε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και να πραγματοποιησουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Τονίσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

Να μην δημιουργηθούν καταυλισμοί ανάλογοι του Λαυρίου στην Ελλάδα
Βεβαιώσαμε τη βούληση μας για ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με τον κ. Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και στον τουριστικό τομέα. Ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να συζητήσουν με αποφασιστικό τρόπο τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή ωστε να μην δημιουργηθούν καταυλισμοί ανάλογοι του Λαυρίου στην Ελλάδα.

 

Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί
Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ως Τουρκία ότι δεν επιτρέπουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά. Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι πλέον αναπόφευκτη.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωργραφία, τον ίδιο πολιτισμό. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι.

Το σχόλιο Μητσοτάκη για τις αναφορές Ερντογάν στην "τουρκική" μειονότητα
Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Συνάντηση με την ΠτΔ

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους που έγινε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο. "Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής" τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Σακελλαροπούλου. Ευχήθηκε επίσης να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις