Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ευρωβαρόμετρο: Δυσκολίες ακόμα και για πληρωμή των λογαριασμών τους αντιμετωπίζουν οι Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Δυσκολίες ακόμα και για π...

Οι Έλληνες σε ποσοστό 87% δηλώνουν η ζωή τους έχει υποβαθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο

Απαισιοδοξία κυριαρχεί στους πολίτες της χώρες σε σχέση με την ζωή τους και το μέλλον, όπως διαφαίνεται στην έρευνα του φθινοπωρινου ευρωβαρόμετρου από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Τα συμπεράσματα συνάγονται υπολογίζοντας πολλαπλούς παράγοντες όπως είναι οι συνέπειες της πανδημίας των προηγούμενων ετών, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών, με το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο (όπως δείχνει η έρευνά του) να θεωρεί ως βιοτικό επίπεδο τα αγαθά και τις υπηρεσίες που οι πολίτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 87% δηλώνουν η ζωή τους έχει υποβαθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο με μόλις το 1% να δηλώνει πως το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί. Το 12% των πολιτών δεν ελπίζει σε κάποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό τους επίπεδο.

Στην Ελλάδα, ακόμα, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών τα νοικοκυριά αντιμετώπισαν προβλήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ποσοστό 36% τις περισσότερες φορές, κατά καιρούς κατά 50%, και σχεδόν ποτέ έως πότε το 14% με τα αντίστοιχα για την ΕΕ να ανέρχονται σε 9%, 28% και 62%.

Ωστόσο, οι Έλληνες δηλώνουν πολύ πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με το παρελθόν για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα και σε ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, 29% δηλώνει πως τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση, ένα 11% δηλώνει ούτε το ένα ούτε το άλλο, και πιο απαισιόδοξο είναι το 56% που δηλώνει πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Τέλος, 4% απαντά πως δεν γνωρίζει. Ας σημειωθεί πώς όσοι δηλώνουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι γίνονται προς λάθος κατεύθυνση είναι μειωμένο κατά 6%.

Έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις ευρωεκλογές
Όπως αναφέρει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ένωση είναι 43%, αυξημένο κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2023. Αντιστοίχως, έχουν μειωθεί οι ουδέτερες γνώμες (38% από 41%) και οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων κατά 9 μονάδες (19% από 28%). Το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 65% της αντίστοιχης έρευνας το φθινόπωρο του 2022.

Στην Ευρώπη περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες στην έρευνα είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (34%). Η εικόνα της ΕΕ παραμένει σταθερή από τον Μάρτιο του 2023, με το 45% των πολιτών της ΕΕ να έχουν θετική εικόνα για το μπλοκ, το 38% ουδέτερη και το 16% να έχουν αρνητική εικόνα.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, πλειοψηφική άποψη σε 21 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας μάλιστα, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 77%, αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (57%) ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα σταθερό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την άνοιξη του 2023 (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα) αλλά 6 μονάδες υψηλότερο από το φθινόπωρο του 2018, σε παρόμοια χρονική στιγμή πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψήφιζαν, εάν οι ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιούνταν σε διάστημα μίας εβδομάδας – εννέα μονάδες υψηλότερα από το φθινόπωρο του 2018. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων (58%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ σαφώς περισσότεροι πολίτες της χώρας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (75%), θα ψήφιζαν σε αυτές εάν πραγματοποιούνταν την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις