Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Επιτηρούμε το «σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα», δεν μιλάμε για νέα πανδημία

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Επιτηρούμε το «σύνδρομ...

Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για το κοξάκι;

Για το «σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα» που καταγράφεται στην Κίνα καθώς και την έξαρση του ιού κοξάκι στα παιδιά μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μεταξύ άλλων στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί», τονίζοντας πως οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση και «δεν μιλάμε για νέα πανδημία».

Όπως ανέφερε αρχικά για την πνευμονία που χτυπά τα παιδιά στην Κίνα: «Για να μιλήσουμε για μία νέα πανδημία πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για νέα πανδημία. Είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο στην Κίνα το οποίο παρακολουθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC. Από την ενημέρωση που έχουμε και τα στοιχεία δεν προκύπτει κάποια ανησυχία προς το παρόν. Ώστόσο είμαστε σε μια φάση που το επιτηρούμε».

Η κυρία Αγαπηδάκη σημείωσε πως «εκδηλώνεται με μια συγκεκριμένη μορφή συμπτωμάτων. Έχουν αναλύσει οι επιστήμονες ποια είναι αυτή. Μετά τον covid έχουμε αυξανόμενη εγρήγορση σε αυτά τα θέματα που είναι καλό γιατί έχουμε και μια μεγάλη ανταπόκριση στο να προστατευτούμε, όμως δεν θα πρέπει να είμαστε μεταξύ πανικού και εφησυχασμού».

Για τον ιό κοξάκι που επίσης καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα στα παιδιά ανέφερε πως «εάν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα ανησυχίας, αμέσως θα δώσουμε μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Έχει ενημερώσει ο ΕΟΔΥ με πολύ τακτά και δελτία Τύπου και ενημέρωση στον πληθυσμό για τι πρέπει κανείς να προσέχει και τα μέτρα προστασίας. Δεν συντρέχει ανησυχία. Το ότι μπορεί να έχουμε κρούσματα, καθώς μετά τον Covid έχουμε ευαισθησία, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Είναι φυσιολογική, αναμενόμενη εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε με το κοξάκι». 

 «Είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να δώσουμε μέτρα προστασίας στους πολίτες», τόνισε.

«Θα έχουμε νέες πανδημίες αλλά είμαστε πιο έτοιμοι»

Η αν. υπουργός επισήμανε ακόμα πως: «Θα έχουμε όμως νέες πανδημίες, αυτό δείχνουν τα δεδομένα τα επιστημονικά σε σχέση με την κλιματική κρίση, όμως είμαστε και πιο έτοιμοι πια. Δεν ήμαστε στη φάση που ήμασταν προ κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως έχουμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας και θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο έγκαιρα τα ξεσπάσματα αυτά των κρουσμάτων των μεταδιδόμενων νοσημάτων στην πηγή. Αυτή τη δουλειά κάνουμε με τον ΕΟΔΥ εκμεταλλευόμενοι και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το επόμενο διάστημα ο ΕΟΔΥ θα αποκτήσει μια αυτόνομη επιχειρησιακή λειτουργία, όπως το κάναμε και στη Θεσσαλία. Να μπορεί να παρεμβαίνει στην πηγή του προβλήματα για να μην έχουμε περαιτέρω εξάπλωση κρουσμάτων. Και αυτή είναι η στρατηγική και σε διασυνοριακό επίπεδο και πανευρωπαϊκά».

«Κρούσματα κορωνοϊού έχουμε. Η πανδημία έχει τελειώσει, ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί όμως προχωράνε οι εμβολιασμοί», συνέχισε, στέλνοντας το μήνυμα για εμβολιασμό τόσο για τον Covid 19 όσο και για τη γρίπη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις