Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άκρως διαδεδομένα αλλά επικίνδυνα: Πώς λειτουργούν τα στικ νικοτίνης - Κρούουν «καμπανάκι» οι ειδικοί

Άκρως διαδεδομένα αλλά επικίνδυνα: Πώς λ...

Ματίνα Παγώνη και Νίκος Τζανάκης τονίζουν πως δεν είναι φάρμακα

Άκρως διαδεδομένα αλλά επικίνδυνα τα στικ νικοτίνης, τα οποία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία μετά την είδηση πως μαθητές γυμνασίου στην Κρήτη τα χρησιμοποίησαν και μετά βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι

Ματίνα Παγώνη και Νίκος Τζανάκης τονίζουν πως δεν είναι φάρμακα.

 Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο Mega, εξήγησαν τι είναι τα στικ νικοτίνης και το τι μπορούν να προκαλέσουν.

Είναι καπνικά είδη, όχι φάρμακα
Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

«Τα στικάκια νικοτίνης, καθώς και όλα τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται με συμβουλή ή συνταγή γιατρού, ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα γι’ αυτό και παίρνουν εμπορικές άδειες και όχι φαρμακευτικές άδειες. Τα παιδιά αυτά κινδύνεψαν διότι υπάρχει η τοξική ποσότητα νικοτίνης που για έναν ενήλικο 70 κιλών είναι περίπου 50 με 60 mg (...)», τόνισε.

Ο μηχανισμός δράσης τους, δηλαδή η απελευθέρωση της νικοτίνης, σύμφωνα με τον καθηγητή γίνεται με έναν τρόπο ώστε να προκαλέσει εθισμό και όχι απευαισθητοποίηση από τη νικοτίνη. «Τα υποκατάστατα νικοτίνης που είναι στα φαρμακεία είναι φάρμακα, δεν είναι καπνικά προϊόντα. Αυτά τώρα είναι καπνικά προϊόντα και προκαλούν εθισμό και δεν βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος», όπως επισημαίνει.

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη διευκρινίζει πως τα στικάκια νικοτίνης έχουν να κάνουν με τα μιλιγκράμ και τα παιδιά δεν πρέπει να ήξεραν την ποσότητα που πήραν.

«Πρέπει να ήταν για πρώτη φορά καθώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ζάλη, ταχυκαρδία και λιποθυμικό επεισόδιο. Είναι τοξικά», τόνισε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις