Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ξαναγυρίζει ο «Καρυοθραύστης» στο Νιάρχος, ένα αλλόκοτο παραμύθι για όλη την οικογένεια

Ξαναγυρίζει ο «Καρυοθραύστης» στο Νιάρχο...

Ανεβαίνει από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία- σκηνοθεσία- σκηνικά Κωνσταντίνου Ρήγου

Δυο χρόνια μετά, επιστρέφει και ξαναπαίζεται ο «Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

Με τη σφραγίδα του διευθυντή Κωνσταντίνου Ρήγου θα παρουσιαστεί 23, 24, 28, 30 Δεκεμβρίου 2023 και 3, 4, 5 Ιανουαρίου 2024. Η διάσημη χριστουγεννιάτικη ιστορία με την αξεπέραστη μουσική Τσαικόφσκι  έχει διασκευαστεί σαν αλλόκοτο παραμύθι, το οποίο ο καθένας θα το βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα. Το σκηνικό της παράστασης είναι ένα γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα μέσα από το οποίο η Μαρί-Κλάρα θα ονειρευτεί και θα ταξιδέψει μέσω της φαντασίας της. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια πλαστική μινιατούρα πίσω από το γυαλί και βλέπει το αληθινό έλατο μόνο στην οθόνη της.

 Ο «Καρυοθραύστης» ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού. Τα κοστούμια των Deux Hommes είναι μια μείξη από ποπ, glam, πολύχρωμα, εντυπωσιακά κομμάτια υψηλής ραπτικής και συνδυάζονται με εθνικές στολές και υφάσματα επηρεασμένα από παλιότερες παραστάσεις της Λυρικής.

Θυμίζουμε πως το έργο θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο «Καρυοθραύστης» πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892.

 Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος αναφέρει σχετικά: «Παραμονή Χριστουγέννων, η Μαρί-Κλάρα ανοίγει τα δώρα του νονού της και βρίσκει ένα παράξενο παιχνίδι, τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη. Στον εύθραυστο παιδικό της κόσμο τα όνειρα και η πραγματικότητα μπερδεύονται γλυκά. Στην αγκαλιά του Καρυοθραύστη θα δει τα πιο υπέροχα όνειρα αλλά και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες».

*Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Μια πολύ επίκαιρη πρόταση για την περίοδο των γιορτών!

Ειδήσεις Τώρα

Ο Λάνθιμος φωτογράφισε την Εμμα Στόουν σε γειτονιές της Αθήνας για το W magazine

Τιμοτέ Σαλαμέ: Προτείνει ροζ βελούδινο κοστούμι και περιδέραιο στους κυρίους για τα Χριστούγεννα

Στολίστηκε ο Λευκός Οίκος: Η Τζιλ Μπάιντεν εστίασε στην παιδικότητα των Χριστουγέννων

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View