Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μάχη για να μην σπάσει πρόχειρο ανάχωμα στον Χάραδρο - Αγωνία για σπίτια στον Καστελλόκαμπο - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μάχη για να μην σπάσει πρόχειρο ανάχωμα ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Τεράστιες ποσότητες νερού κατεβαίνουν απο το Παναχαϊκό

Ώρες αγωνίας έζησαν δεκάδες κάτοικοι του Καστελλοκάμπου στο Ρίο Πατρών, εξαιτίας του χείμαρρου Χαράδρου, ο οποίος φούσκωσε εξαιτίας της βροχόπτωσης διαρκείας της Τρίτης, με αποτέλεσμα στις εκβολές του να απειλεί να σπάσει πρόχειρα αναχώματα στην βόρεια κοίτη του. 

Ο χείμαρρος κατέβαζε τεράστιες ποσότητες νερού ακόμη και σήμερα (Τετάρτη) το πρωί. Η ορμητικότητα των νερών και η κλίση που διαμορφώθηκε στην κοίτη του εξαιτίας των φερτών υλικών, μετατόπισε την κυρίως ορμή του νερού στην βόρεια πλευρά του. Εκατό μέτρα από τις εκβολές του τα πράγματα έγιναν πολύ επικίνδυνα για αρκετά σπίτια που βρίσκονται λιγότερα από 25 μέτρα από τα όρια του Χαράδρου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας με την οποία κινήθηκε αυτό το «μείγμα» του βρόχινου νερού και των φερτών υλικών είναι πως μέσα σε λίγη ώρα το νερό διέλυσε αναχώματα δεξιά και αριστερά της κοίτης, απειλώντας να πλημμυρίσει ολόκληρη την περιοχή. Χαρακτηριστικά οι κάτοικοι εξηγούν πως το ύψος του νερού είχε ξεπεράσει το επίπεδο των οικιών τους.

Χάραδρος ώρα 18.30 το βράδυ της Τρίτης

Οι κάτοικοι της περιοχής στην βόρεια πλευρά του Χαράδρου ζήτησαν βοήθεια από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα όπως λένε, έχουν επισημάνει εδώ και καιρό την επικινδυνότητα στις εκβολές του Χαράδρου, ζητώντας εναγωνίως τον καθαρισμό του σημειου, στο επίπεδο του πυθμένα από σκυρόδεμα. Τα φερτά υλικά προκάλεσαν την εκτροπή της ροής που απειλούσε την όχθη του ποταμού προς την πλευρά των οικιών. 

Διαθέσιμα οχήματα της περιφέρειας δεν υπήρχαν το βράδυ της Τρίτης καθώς ο σχεδιασμούς της πολιτικής προστασίας ήταν δεδομένος για επικίνδυνα σημεία ανα την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο σημείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ο διευθυντής του τμήματος πολιτικής προστασίας της ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης, ο οποίος συντόνισε τις ενέργειες και σε συνεννόηση με τους κατοίκους αναζήτησε ιδιώτη με βαρύ όχημα (φορτωτής) ώστε προσωρινά να ενισχυθούν τα τοιχώματα του χειμάρρου προς την πλευρά των οικιών.

Αυτό που ζητούσαν από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι, ήταν ένας φορτωτής με ερπύστριες να μπεί στον χείμαρρο, ώστε να δημιοργήσει νέο ρου στον χείμαρρο, μειώνοντας την πίεση στα βόρεια τοιχώματά του και ταυτόχρονα να τα ενισχύσει εντός του Χαράδρου. Τελικά αυτό κατέστη δυνατό αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι διατεθειμένοι να γνωστοποιήσουν στον εισαγγελέα την κατάσταση και να αναζητήσουν τιε ευθύνες που αναλογούν στην περιφέρεια και ειδικότερα τον τομέα έργων της, απ' όπου - όπως λένε - έχουν λάβει διαβεβαιώσεις για διευθέτηση του ζητήματος και σχετικές εργασίες μέσω εργολαβίας.

Οι εικόνες του Χαράδρου το πρωί της Τετάρτης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις