Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Γιατί μαγειρεύουμε περισσότερο το χειμώνα; Νέα μελέτη αποκαλύπτει

Γιατί μαγειρεύουμε περισσότερο το χειμών...

Φαίνεται ότι η εποχή κατά την οποία περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας εμπνέει να πειραματιστούμε μαγειρικά

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε 2.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα μαγειρεύοντας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικότερα την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Η μελέτη, που αξιοποίησε συμμετέχοντες που συνηθίζουν να μαγειρεύουν σπίτι, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί περνούν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι.

 Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι, αυτή τη χρονική περίοδο, αναμένεται να αφιερώσουν κατά μέσο όρο 72 ώρες στην προετοιμασία γευμάτων, έναντι 55 ωρών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε, ακόμη, ότι το 40% αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη μαγειρικήτους πιο ψυχρούς μήνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου γενικά.

Αυτή την εποχή του χρόνου, παρατηρείται μια αυξημένη διάθεση για μαγειρικούς πειραματισμούς, γι’ αυτό και, όπως προέκυψε, το 39% χρησιμοποιεί περισσότερες συσκευές από ποτέ στις μαγειρικές του προσπάθειες. Ο φούρνος ψηφίστηκε ως η κορυφαία συσκευή χειμερινής χρήσης (43%), με την οικονομική φριτέζα αέρα (27%) να έπεται στις προτιμήσεις των οικιακών σεφ.

 Οι πιθανές αιτίες που εξηγούν αυτή την τάση για περισσότερη μαγειρική το χειμώνα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η λαχτάρα για πιο χορταστικά, ανακουφιστικά πιάτα (65%), η επιθυμία των ανθρώπων να αντλήσουν την αίσθηση της άνεσης και της ζεστασιάς μέσα από το σπιτικό φαγητό (42%), αλλά και και το γεγονός ότι η κουζίνα τείνει να είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού αυτή την εποχή του χρόνου (32%).

Αυτός ο τελευταίος παράγοντας έδειξε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους, με το 51% να προβληματίζεται για τον αντίκτυπο που έχει αυτός ο επιπλέον χρόνος στην κουζίνα στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, με αποτέλεσμα το 79% να αναζητά πιο οικονομικές ενεργειακάσυνταγές. To 40% δήλωσε ανοιχτά την πρόθεσή του να μειώσει τη χρήση ενέργειας όταν μαγειρεύει, με τον έναν στους πέντε να αναζητά ήδη μεθόδους μαγειρέματος που εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

 Η Poppy O’Toole, βραβευμένη με Michelin σεφ και διάσημη στο TikTok για τις ενεργειακά οικονομικές συνταγές που προτείνει, δήλωσε σχετικά: «Ο χειμώνας είναι μια από τις αγαπημένες μου εποχές σε ο,τι αφορά τον πλούτο των χορταστικών συνταγών – που όλοι μπορείτε να δημιουργήσετε και να τις ευχαριστηθείτε.  Όταν ο καιρός είναι πιο κρύος και οι μέρες πιο μικρές, υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας από το να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας χειμωνιάτικα πιάτα; Αυτά τα πιάτα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να γίνουν, αλλά μου αρέσει να καταρρίπτω αυτόν τον μύθο και να δείχνω ότι δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα έτσι».

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being